Lähes joka kymmenes vihreä tukee Jani Toivolan taksiajoja – ”Se ei kerro hänen moraalistaan mitään”

Lähes puolet vihreiden kentästä ei pidä Jani Toivolan toimintaa moraalisesti oikeana.

Vihreiden kansanedustaja saa kovaa kritiikkiä omiltaan Ilta-Sanomien jättikyselyssä puolueen kenttävaikuttajille.

3.10.2018 7:42

Lähes puolet vihreiden kenttäväestä tuomitsee kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) viime viikkoina julki tulleen runsaan taksinkäytön ja eduskunnan korotetun kulukorvauksen noston.

47,5 prosenttia IS:n vihreille tekemään kyselyyn vastanneista ei pitänyt Toivolan toimia moraalisesti oikeina ja vihreiden arvojen mukaisina.

Vain 9 prosenttia antoi niille tukensa, ja 43,4 prosenttia ei ottanut kysymykseen mitään kantaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Yhden vastaajan mukaan Toivolan mahdolliset rikkeet tulisi nyt selvittää perusteellisesti.

Toisen vihreän mukaan paine myös puoluejohdon suuntaan kasvoi kohun kasvaessa.

– Olen todella pettynyt Toivolan toimintaan ja niin on moni muukin. Toivola on yksittäistapaus. Tiedän, että moni on kirjoittanut puolueen puheenjohtajalle Ohisalolle ja toivonut Toivolan toiminnan tuomitsemista julkisesti. Vihreät ovat arvopuolue, emmekä hyväksy kikkailua.

Vihreiltä kului monta päivää, ennen kuin vihreiden eduskuntaryhmästä annettiin lopulta Toivolalle vakavat moitteet tämän toiminnasta.

Kyselyn vastausaika päättyi kuitenkin 27. syyskuuta, eli ennen Toivolan saamia moitteita.

Usean vastaajan mielestä Toivolan harkinta on selvästi pettänyt. Kentältä sataakin kansanedustajan niskaan kovaa kritiikkiä.

– Ei ole asiallista hyödyntää saatavilla olevia etuja tappiinsa. On elettävä niin kuin opettaa: maltillisesti, järkevästi, reilusti, resurssiviisaasti, yksi vastaaja perustelee IS:lle.

– Toivola on toiminut vihreitä perusarvoja vastaan, epärehellisesti. Valitettavasti Toivolan toilailut tulevat myös rapauttamaan puoleemme uskottavuutta ja kannatusta, toinen sanoo.

Ekologisempia kulkutapojakin olisi monen mielestä varmasti löytynyt.

– Olisiko hän voinut käyttää joissain tilanteissa myös muita joukkoliikennevälineitä? Kenties ja tästä hänen olisi hyvä konsultoida puoluetta. Nimittäin päästöissä mitattuna, ei hänen liikkumistapansa ole ollut kaikista ekologisinta.

Osa katsoo, ettei Toivola ole suoranaisesti rikkonut eduskunnan sääntöjä ja uskookin, ettei hän ole ainoa kansanedustaja, jonka taksinkäyttö liikkuu harmaalla alueella.

– Toivola ei toimillaan ollut rikkonut yleisiä ohjeistuksia liittyen taksin käyttöön ja tästä myös hänen tapauksensa on selvitetty eduskunnan toimesta. Hän on perustellut taksinkäyttöä ja ilman lisätietoa tarkemmin matkoista ei ole syytä häntä epäillä.

– Mielestäni Jani ei ole tehnyt mitään väärää tekemällä arvokasta työtä kentällä lasten ja nuorten parissa, vaikka olisi käyttänyt tehtävän hoitamiseen taksia.

Moni vastaaja sanoo, että kansanedustajan oli tärkeä kyetä käyttämään taksia työnsä hoitamiseen.

– Taksin käyttö on osa kansanedustajan työkalupakkia siinä missä työläppäri tai puhelin. Kuinka paljon sitä sitten saisi käyttää, jaa-a.

Moni kyseenalaisti eduskunnan kulukorvauskäytännöt.

– Viime aikoina esille tulleiden tapausten pohjalta kansanedustajien kulu- ja asumiskorvausjärjestelmä kuulostaa monimutkaiselta. Sen perusteita pitäisi tarkistaa kokonaisuutena, sanoo Antti Brunni Espoon vihreistä.

Näin tutkittiin

IS:n kysely lähetettiin yhteensä 248:lle vihreiden paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten puheenjohtajistojen jäsenelle.

Kyselyyn vastasi 126 henkilöä, eli puolet kyselyn saaneista.

Vastaajia oli kaikista vihreiden 12 piirijärjestöstä.

Kysely lähetettiin sähköpostitse ja vastausaika oli 24.–27.9.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?