Airiston Helmi -vangitsemiset: Viikko ei riittänyt näytön saamiseen rahanpesusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Airiston Helmi -vangitsemiset: Viikko ei riittänyt näytön saamiseen rahanpesusta

Lehdellä kasvonsa peittänyt 36-vuotias venäläismies kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hänet vangittiin tiistaina törkeästä veropetoksesta epäiltynä.

Julkaistu: 2.10.2018 19:44

36-vuotias venäläismies peitti kasvonsa vangitsemisistunnossa Tekniikan Maailmalla. Poliisi ei vaatinut häntä enää vangittavaksi törkeästä rahanpesusta, mutta veropetosepäily pitää hänet vielä lukkojen takana.

Jos joku odotti yllätyskäännettä tai ihmettä Airiston Helmi -tutkinnassa, sellaista ei tullut.

Krp olisi ihmettä saattanut toivoakin, sillä viikko sitten kaksi miestä, 36-vuotias venäläinen ja 51-vuotias virolainen, vangittiin törkeästä rahanpesusta epäiltyinä.

Vangitseminen tehtiin lievällä syytä epäillä -perusteella, mikä tarkoitti sitä, että poliisilla oli viikko aikaa esittää miehiä vastaan lisää näyttöä. Muutoin he vapautuisivat.

Vangitseminen vei viisi tuntia

Lisänäyttöä ei tullut riittävästi. Miesten vangitsemisen jatkamista käsiteltiin jälleen nyt tiistaina, ja krp:n oli pudotettava vangitsemisvaatimuksesta rahanpesuepäilyt pois.

Krp vaati miehiä vangittavaksi nyt siis pelkästään siksi, että 36-vuotiasta epäiltiin törkeästä veropetoksesta ja 51-vuotiasta avunannosta törkeään veropetokseen.

Istunnon alkaessa nuorempi miehistä peitti kasvonsa Tekniikan Maailmalla, vanhempi painoi otsansa pöytää vasten ja veti harmaan hupun päänsä ylitse.

Vanhempi miehistä on Viron kansalainen. Kun Airiston Helmeen tehtiin suuretsinnät, hänen nimiinsä rekisteröity Nissan Juke seisoi kiinteistön pihamaalla.

Sen jälkeen istunnot julistettiin salaisiksi ja yleisö hätistettiin ulos salista. Kello 13 alkaneet istunnot venyivät iltakuuteen, sillä käsittelyä hidasti muun muassa venäjän tulkin käyttäminen.

Veropetosepäilyissä näyttöä oli sen verran, että miesten vangitsemista jatkettiin. Nyt todennäköisin syin.

Kytköstä Airiston Helmeen ei kommentoida

Epäiltyjen asianajajat olivat tyytyväisiä rahapesurikosten pois putoamisesta.

– En kommentoi päämieheni mielialoja sen tarkemmin kuin että hän kiistää myös veropetosepäilyn, sanoi 36-vuotiaan asianajaja Tuomas Sunnari.

51-vuotiaan asianajaja Jukka Pasanen sanoi samaa, eri sanakääntein.

– Päämieheni katsoo, ettei ole syyllistynyt rikokseen.

51-vuotias on ollut Airiston Helmen työntekijänä ja 36-vuotias aiemmin sen hallituksen jäsenenä. Miesten asianajajat eivät kommentoineet kytköksiä millään lailla.

Tutkinta jatkuu vähintään useita kuukausia

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö rahanpesurikosten tutkinta jatkuisi.

Krp epäilee yhä, että suomalaisessa osakeyhtiössä – krp ei ole vieläkään vahvistanut virallisesti yhtiön nimeä – on pesty rahaa useiden miljoonien eurojen edestä.

Rikoskomisario Antti Perälän mukaan tutkinta kestää ”huomattavan pitkään”.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Antti Perälän mukaan viikko oli erittäin lyhyt aika lisänäytön hankkimiseksi, eikä hän pidä sitä kummoisenakaan takaiskuna.

– Teemme koko ajan töitä. Jatkamme kuulusteluja ja käymme läpi mittavaa aineistoa.

– Esitutkinnassa ollaan vasta alkuvaiheessa ja tutkintatoimenpiteet kestävät vielä huomattavan pitkään. Puhutaan vähintään useista kuukausista, ellei jopa huomattavasti pidemmästä ajasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?