Strasbourgissa nähtiin Stubb-show: Opetti suomea, esitteli kielitaitoaan ja otti painokkaasti kantaa

rac

Julkaistu:

Alexander Stubb sanoi haluavansa suitsia suorasukaisesti populismia ja viittasi Suomen kokemuksiin. – En sano, että suomalainen ratkaisu populismin kuoliaaksi halaamisesta on oikea tie. Ei missään nimessä.
Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb (kok) esitteli kielirepertuaariaan kertoessaan lähtevänsä tavoittelemaan EPP: kärkiehdokkaan paikkaa, joka voisi eurovaalien jälkeen johtaa EU-komission puheenjohtajan tehtävään. Stubb aloitti sujuvalla saksalla, jatkoi ranskalla ja vitsaili sitten kertovaansa ehdokkuudestaan suomeksi.

– Jos sallitte annan lausuntoni EU:n tärkeimmällä kielellä eli suomeksi. Okei, ei sitten. Teen sen englanniksi, Stubb nauratti yleisöä.

Stubb astui Euroopan parrasvaloihin Strasbourgissa rinnallaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok).

Stubb sanoi lähteneensä kisaan mukaan arvojen vuoksi.

– Uskon, että Euroopan arvot ovat hyökkäyksen kohteensa sekä sisä- että ulkopuolelta. Jos emme puolusta sitä, mitä edustamme, meille ei jää mitään, Stubb sanoi.

Keskeisiksi eurooppalaisiksi arvoiksi hän listasi muiden muassa suvaitsevaisuuden, tasa-arvon, ihmisarvon, oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian. Stubb katsoi Euroopan arvojen olevan ulkopuolelta hyökkäyksen kohteena esimerkiksi Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän taholta.

– Sisäpuolelta katson maita kuten Puola, Italia ja miksei Unkari. Kampanjassani teen selväksi, että ilman perustavia arvojamme emme voi viedä eurooppalaista projektiamme eteenpäin.

Stubb ei peitellyt sitä, että katsoo esimerkiksi Unkarin pääministerin Viktor Orbanin valinneen maalleen epätoivotun tien. Orbanin puolue on kokoomuksen veljespuolue. Stubb sanoi haluavansa EPP:n käyvän vakavan keskustelun siitä, voiko Orbanin puole kuulua Eurooppalaiseen kansanpuolueeseen.

– Olen hyvin suvaitsevainen, mutta suvaitsemattomuutta kohtaa minulla on nollatoleranssi.

Stubb katsoo Euroopassa olevan vallalla liikaa vihaa ja halusi kaivaa positiivisuutta ja toiveikkuutta esiin.

– En usko, että pelko ja viha vie meitä mihinkään.

Stubb peräänkuulutti EU:n jäsenvaltioilta myös lisää omistajuutta yhteisestä projektista.

– Haluan nähdä enemmän valtiopäämiehiä puolustamassa ja työskentelemässä Euroopalle, eikä sitä vastaan. Haluan enemmän Eurooppaa, en vähemmän.

Stubbin Suomesta tutut kolme pointtia eivät ole kadonneet minnekään investointipankin tehtävissä. Arvojen ja Euroopan puolustamisen jälkeen kolmanneksi kohdaksi hän listasi populismin haasteisiin vastaamisen.

– Aion tehdä sen käytännönläheisellä tavalla. Meillä Suomessa on kokemuksia populismin kanssa toimimisesta, kun perussuomalaiset tulivat hallitukseen 2015. Vastuun myötä tulee valtaa. Ja usein vallan myötä tulee ongelmia. En sano, että suomalainen ratkaisu populismin kuoliaaksi halaamisesta on oikea tie. Ei missään nimessä. Se, mitä yritän sanoa on, että meidän on kuunneltava, mitä näillä ihmisillä on sanottavana. Ihmisillä on oikeutettuja pelkoja maahanmuutosta tai digitaalisesta vallankumouksesta. Näihin pelkoihin on puututtava ennen kuin on liian myöhäistä.

Stubb jatkoi kieltenvaihtamista saksasta ranskaan ja englantiin kansainvälisen lehdistön päästessä esittämään kysymyksiä. Tiedotustilaisuuden päätteeksi Stubb halusi opettaa kansainväliselle yleisölleen yhden sanan suomea, koska osa heistä on saapumassa Helsinkiin EPP:n puoluekokoukseen marraskuun alussa.

– Se on kiitos. Muistatte sen, jos sanon sanan mosquitos (hyttyset). Jätätte mos-alun pois ja sanotte vaan kiitos. Se ei ole ruma sana. Lupaan sen, Stubb letkautti tilaisuuden lopuksi.

EPP:n puoluekokous päättää kärkiehdokkaasta 7.–8. marraskuuta Helsingissä. Stubb haastaa kisassa saksalaisen Manfred Weberin, jota pidetään ennakkosuosikkina. Stubb sanoi tekevänsä positiivisen kampanjan ja muistutti, ettei hänellä ole ollut tapana ryhtyä niissä ikäväksi vastustajaa kohtaa. Hän kutsui Weberiä ystäväkseen.

Kisaan odotettiin mukaan myös EU:n Brexit-neuvottelijaa Michel Barnieria. Hän ei kuitenkaan aio lähteä tavoittelemaan EPP:n kärkiehdokkaan paikkaa, vaan keskittää voimavaransa Brexitiin. Barnierin jättäytyminen kisan ulkopuolelle vaikuttaa positiivisesti Stubbin mahdollisuuksiin. EU-kuvioissa tiiviisti esillä ollutta Weberiä pidetään silti ennakkosuosikkina Stubbin oltua poissa politiikan parrasvaloista pari vuotta.

Stubb on ottanut seuraavat viisi viikkoa palkatonta virkavapaata Euroopan investointipankista ja aikoo niiden aikana kiertää mahdollisimman monessa EU:n pääkaupungissa. Hän esittelee tuonnempana myös oman ohjelmansa Euroopan tulevaisuuden sukupolvelle.