Poliisijohtajat kiistivät kaikki syytteet käräjillä – Paatero: ”Ihmiset päättävät, mikä on poliisin julkisuuskuva”

rac

Julkaistu:

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kiisti syytteet ”totaalisesti” poliisijohdon virkarikosjutun pääkäsittelyssä.
Kaikki syytetyt poliisijohtajat kiistivät omat syytteensä yksi toisensa jälkeen Helsingin käräjäoikeudessa alkaneen poliisijohdon virkarikosjutun pääkäsittelyssä.

Artikkelin videolla entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa kommentoivat syytteitä.

Syyttäjän mukaan Helsingin huumepoliisista pois potkittu ja vankeuteen tuomittu Jari Aarnio jätti kirjaamatta ja rekisteröimättä tietolähteitään. Esimiehet puolestaan laiminlöivät syytteiden mukaan Aarnion valvonnan.

Käräjäoikeus tekee vielä lähiaikoina erillisen ratkaisun keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin vaatimuksesta. Lardot vaati, että häntä koskeva syyte tulee hylätä perusteettomana.

Ensimmäinen syytteensä kiistänyt oli entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaan mukaan Paatero muun muassa laiminlöi velvollisuutensa valvoa tietolähdetoimintaa riittävästi ja asianmukaisesti. Paatero kommentoi syytteitä lyhyesti medialle.

– Kiistän ne (syytteet) totaalisesti kaikilta osilta. En ymmärrä niitä itse asiassa lainkaan. Ne perustuvat väärään tietoon, Paatero totesi.

Paateron mukaan tietolähdetoimintaan liittyvien käytäntöjen valvominen ei ole ollut mahdollista. Hän kiisti tienneensä tietolähdetoiminnan kirjaamiseen ja rekisteröintiin liittyvistä epäkohdista.

– Totean vain sen, että minä en ole tiennyt näistä asioista. En ole edes teoriassa voinut valvoa, eikä minun tehtäviini kuuluisikaan kenttävalvonta. Se on tässä toimenkuvassa täydellinen mahdottomuus.

Luuletteko, että kaikesta tästä on kuitenkin loppujen lopuksi tervehdyttävä vaikutus poliisikunnalle?

– Kaikkea mitä tulee esille, niin sitä pyritään ottamaan huomion kehittämisessä. Se on minusta aivan selvä asia ja toivon myös itse sitä.

Miten tämä kaikki on mielestänne vaikuttanut poliisin julkisuuskuvaan?

– En osaa sanoa siihen yhtään mitään. Ihmiset päättävät, mikä on poliisin julkisuuskuva. Toivottavasti oikeuden lopputulos otetaan huomioon, oli se mikä tahansa. Kesken oikeudenkäynnin ei tällaisia asioita voi kauheasti miettiä, Paatero totesi.

Entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron syytteet luki kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa.

– Kysymys on siitä, että esimiesasemassa olevat ovat tienneet siitä, että Helsinki toimii toisin kuin muut yksiköt: ei kirjaa tietolähteiden käyttöä ja ei rekisteröi tietolähteitään. Siihen olisi konkreettisella tavalla pitänyt puuttua, Tiesmaa sanoi.

Puolustuksen mukaan tietolähdetoiminnan kirjaamisen ja reksteröinnin ohjeet ovat olleet epäselviä. Tiesmaan mukaan minkäänlaista tulkintaongelmaa ei kuitenkaan ole.

– Siltä osin kuin me syytämme varsinaisten vasikoiden rekisteröimättä jättämisestä ja toiminnan kirjaamatta jättämisestä kokonaisuudessaan, ei ole meidän mielestämme mitään tulkintaongelmaa.

Valvonnan laiminlyönneistä syytetään entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa, entistä Helsingin poliisikomentajaa Jukka Riikosta, Helsingin apulaispoliisipäällikköä Lasse Aapiota ja keskusrikospoliisin päällikköä Robin Lardotia.