Kommentti: Vihreiden talo palaa ja Emma Karin raju laukalle lähtö on siitä viimeisin osoitus

Vihreiden Emma Kari syyllistyi itse juuri siihen, mitä pääministeri Juha Sipilä piti iljettävänä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.

Vihreiden kansanedustajat Emma Kari ja Jani Toivola juttelivat eduskunnan istuntosalin oviaukossa 18. syyskuuta.

1.10.2018 16:52

Se joka toista haukkuu, on itse se.

Hiekkalaatikoilla usein kuultu totuus kiteyttää kaiken olennaisen vihreiden kansanedustaja Emma Karin viikonloppuna laukalle lähteneestä toiminnasta. Se puolestaan on osoitus siitä, että vihreät ovat vapaapudotuksessa, eikä Touko Aallon sairausloman aikana virkaatekevästä johdosta löydy ketään, joka tarraisi suitsista kiinni.

Kansanedustaja Jani Toivolan taksi- ja kouluseikkailut ajoivat itse itsensä moraalin ylimmäksi vartijaksi ja omatunnoksi nostaneen puolueen ahtaaseen rakoon. Uusia paljastuksia Toivolan kansanedustajan työhön liittyvien etujen leväperäisyyksistä tuli ilmi päivittäin liki kahden viikon ajan.

Tarvittiin jotain räväkkää.

Sitä todellakin saatiin, mutta käsikirjoitus meni pahasti pieleen. Vihreät syyttelivät jo ex-puheenjohtajansa Ville Niinistön aikana muita puolueita estoitta populismista, vaikka usein niin tehdessään syyllistyivät siihen itsekin tymäkästi.

Viikonloppuna kaikkien hyvän maun rajojen yli laukkasi vihreiden kansanedustaja ja edellisen puheenjohtajakisan ehdokas Kari. Pääministeri on tunnetusti politiikassa hyvä nyrkkeilysäkki. Hänenkään puheitaan ei kuitenkaan pitäisi lähteä vääristelemään valheellisesti.

– Eilen pääministeri Sipilä sanoi, että häntä iljettää. Häntä iljettää se, että tästä asiasta on noussut tällainen poru. Iljettää!

Kari huudatti terävästi lausutuilla sanoilla perjantaina yleisöä eduskuntatalon edustalla Naisasialiitto Unionin järjestämässä Vaaravyöhyke-mielenosoituksessa. Sipilää ei kuitenkaan iljettänyt se, mitä Kari antoi ymmärtää, vaan juuri sellainen toiminta politiikassa, johon Kari eduskunnan rappusilla syyllistyi.

Kari muokkasi Sipilän näkemyksen omiin tarkoituksiinsa sopivaksi pääministerin viime torstaisesta lausunnosta Ylen A-talkissa. Aaltoa puheenjohtajana tuuraava Maria Ohisalo näki lähetyksessä ulkoministeri Timo Soinin (sin) aborttikannoista syntyneen luottamusäänestyksen jatkumona hallituksen miesten oikeuksia painottavalle politiikalle. Sipilä oli jo tästä kuin lentoon lähdössä. Hän viittilöi puheenvuoroa ja sanoi: ”Hetkinen”.

Kun Sipilä pääsi ääneen, kuului hänen viestinsä sanatarkasti näin:

– Nämä ovat kovia väitteitä. Tämän toivoisin tässä poliittisessa keskustelukulttuurissa muuttuvan, että me syötämme toisillemme arvot suuhun ja päähän. Näin ei saa tehdä. Eli missään tapauksessa minkään päätöksen taustalla ei ikinä ole ollut naisten oikeuksien polkeminen. Ei takuulla ole nyt, ole ollut tai ole tästä eteenpäinkään. Tämä on se, mikä tekee politiikasta vähän iljettävää.

Iljettävää Sipilästä oli siis juuri se, mitä Kari yritti tehdä: syöttää pääministerin suuhun eduskuntatalon portailla arvoja, joita hän ei tunnista omikseen. Sipilän hallitusta voi aivan hyvin arvostella siitä, että sen leikkauspäätökset ovat osuneet kipeästi naisvaltaisille aloille. Voi myös kysyä, elääkö hallitus ja Sipilä arvojensa mukaan.

Toisen sanojen tahallisesti väärinymmärtäminen ja muokkaaminen toiseksi kuin mitä niillä oikeasti tarkoitettiin on sen sijaan pödyn puhumista.

Sipilä käytti iljettävä-sanaa myös Soini-äänestyksen jälkeen keskustan ja kokoomuksen välille eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen (kok) tiedotustoiminnan synnyttämässä selkkauksessa. Sipilän mukaan mielikuvia keskustasta oli luottamusäänestykseen liittyvissä keskusteluissa muokattu iljettävästi ja läpinäkyvästi.

Eduskuntavaaleihin on aikaa kuusi kuukautta ja se totisesti näkyy jo nyt eduskuntapuolueiden välienselvittelyissä. Vihreiden tilanne on puheenjohtajan sairausloman vuoksi erityisen vakava. Aallon toipumista uupumisesta tuskin helpottaa puolueen ympärillä jatkuvasti käynnissä oleva kuohunta.

Vihreiden talo on tulessa ja jonkun on otettava sammutusletkusta kiireesti kiinni. Vihreät hajauttivat johtamista Aallon sairausloman ajaksi, mikä on omiaan hidastamaan reagointia tilanteisiin, jotka kiivaasti sitä tarvitsisivat.

Toivola-kohuun kukaan puolueen johdosta ei tuntunut olevan halukas tarttumaan. Lopulta torstaina eduskuntaryhmä marssitti median eteen nöyrän Toivolan, siviiliammatiltaan myös näyttelijän. Ennen sitä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen kertoi puolueen laativan omat eettiset sääntönsä vastaavien tilanteiden välttämiseksi. Parviaisen mukaan mitään rangaistuksia Toivolalle ei kuitenkaan ole tulossa.

Aamu on usein iltaa viisaampi. Torstaiaamuna eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen tiedotti antaneensa Toivolalle vakavat moitteet. Mikkonen selitti IS:lle olleensa poissa eduskuntatyöstä kolme päivää, eikä hän siksi ollut ”ihan ajan tasalla” kaikesta. IS:n tietojen mukaan Mikkonen oli Sitran kurssilla, jossa puhelimet varmasti toimivat. Puheenjohtaja Maria Ohisalo ei vastannut Toivolaa koskeneisiin yhteydenottopyyntöihin.

– Eeh, en mä tuohon pysty nyt. En mä. En tiedä, Mikkonen sanoi, kun IS kysyi, onko sovittu, ettei Ohisalo kommentoi asiaa lainkaan.

Talon palaessa puolueella olisi ollut Mikkosen haastattelun yhteydessä mahdollisuus selkeästi kertoa, millä tavalla se aikoo pysäyttää puolueen kannatuksenlaskun kohujen jälkeen. Toivolan tapauksen käsittelyn lisäksi Mikkosella oli vähän annettavaa.

– Me totta kai tehdään työtä sen eteen, että luottamus palautuisi. Siksi on tärkeää, että Jani on itse selvittänyt asioita.

Emma Kari lähti sitten perjantaina korjaamaan tilannetta omalla tavallaan. Iskettiin vääristelyllä ja viekkaudella kiinni pääministeriin. Karin valitsema tie on osittain myös syy siihen, miksi häntä ei valittu vihreiden puheenjohtajaksi, vaan tehtävä lankesi Touko Aallolle. Taustatukea Kari sai asialleen vielä maanantainakin Twitterissä tukijaltaan Ville Niinistöltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?