OAJ arvostelee Laura Huhtasaarta alaikäisten tekemän kuvan esillenostosta: ”Asiat riistäytyvät herkästi käsistä”

Julkaistu:

OAJ:ssa ihmetellään, voiko yhden julisteen perustella syyttää koulua poliittisesta propagandasta.
Opetusalan OAJ:n eettisen neuvottelukunnan sihteeri Lauri Kurvonen pitää perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren toimintaa ongelmallisena.

Hänen mukaansa on selvää, että nuorilla pitää olla taiteellisen työn yhteydessä oikeus mielipiteen ilmaisuun.

– Teoksen perusteella ei pysty osoittamaan, syy-seuraus-suhdetta eli että koulussa olisi harjoitettu propagandaa, jonka seurauksena tehdään tällaisia taideteoksia.

– Nuorille politiikka välittyy hyvin esillä olevien henkilöiden kautta – joilla itsellään on ollut kärjekkäitä näkemyksiä. Sitä kautta täytyisi osata suhtautua teokseen provosoitumatta.

Lue lisää: Laura Huhtasaari julkaisi kuvan alaikäisten oppilaiden tekemästä julisteesta – rehtori pitää kansanedustajan toimintaa ”erikoisena”

Myös Kurvonen pitää mahdollisena, että Twitter-päivitys niin sanotusti maalittaa, usuttaa henkilöitä tai ryhmiä koulua vastaan.

– Näen suurena haasteena, että 160 merkillä ei pystytä näin monimutkaisia asioita riittävän kokonaisvaltaisesti käsittelemään. Sosiaalisen median käyttö on haasteellista, kun asiat riistäytyvät herkästi käsistä ja niiden merkitys luodaan uudestaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari jakaa mielipiteitä tuoreessa päivityksessään yhteisöpalvelu Twitteriin.

– Useat opiskelijat ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet, kuinka koulujen opettajat vihapuhuvat ja lietsovat ja kannustavat vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan. Tätä tapahtuu peruskoulussa ja lukiossa, Huhtasaari kirjoitti.

Huhtasaaren päivityksessä näkyy tamperelaisen koulun nimi ja juliste, jossa on kolmen tekijän nimet. Julisteessa kysytään: ”Suomeen VAI Kuoleen”. Alla on on kuvia poliitikoista ja keskellä kuva, jossa on turvapaikanhakijoista pullottava pelastuslautta.

Kuoleen-otsikon puolella on valokuva perussuomalaisten puheenhohtajasta Jussi Halla-Ahosta ja Huhtasaaresta.

Koulun rehtori ihmetteli Huhtasaaren toimintaa Ilta-Sanomille. IS ei julkaise koulun nimeä, luokka-astetta eikä nimiä julisteen tekijöiden alaikäisyyden takia.

– Olen pahoillani, että oppilaiden työ on julkaistu ilman asiayhteyden selvittämistä, sanoo koulun rehtori.

Vaikka työ on ollut esillä julkisessa tilassa, alaikäisten lasten töiden julkaisemiselle pitäisi aina olla lupa.

Lue lisää: Alaikäisten tekemästä kuvasta suuttunut Laura Huhtasaari: ”Aikuiset menevät lasten etunimien taakse”

Taidekaari-hanke julkaisi kuvan alun perin sosiaalisessa mediassa helmikuussa.

Laura Huhtasaari ei kadu päätöstä julkaista Twitter-tilillään koulun oppilastyö.

– Tämä on osoitus siitä, että aikuiset eivät edes halua keskustella asiasta, ja yrittävät kääntää huomioon pois, ja menevät lasten etunimien taakse, Huhtasaari viestitti Ilta-Sanomille.

Juttua täydennetty 1.10.2018 kello 15.26: Taidekaari-hanke julkaisi Huhtasaaren levittämän kuvan alun perin sosiaalisessa mediassa helmikuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt