Nuori nainen pysytteli väleissä, koska halusi nähdä lapsiaan – Syyttäjä: Mies kyni naiselta hiukset ja surmasi raa’asti vessan lattialle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nuori nainen pysytteli väleissä, koska halusi nähdä lapsiaan – Syyttäjä: Mies kyni naiselta hiukset ja surmasi raa’asti vessan lattialle

Syytetty asianajajansa seurassa oikeudessa.

Julkaistu: 1.10.2018 14:26

Surmattuaan naisen mies soitti ensimmäisenä sukulaiselleen ja kertoi, että nainen makasi nyt kuolleena lattialla.

Nuori nainen ei kuollut äkkiä.

Sen jälkeen kun hänen miehensä oli kuristanut häntä, mies tarttui häntä leukaperistä, avasi suun ja työnsi veitsen suuhun. Kieli halkesi kahtia ja veri alkoi vuotaa hengitysteihin. Naisen kamppailu päättyi tukehtumiskuolemaan vessan lattialle.

Hän olisi todennäköisesti kuollut ilman sitäkin, veitsellä lopettamista, sillä kuristamisen seurauksena kaulan alue kärsi huomattavaa vahinkoa. Tai kuten syyttäjä Marianna Semi ilmaisi: kaula tuhoutui.

Lue lisää: Syyte: 31-vuotias kuristi puolisoaan ja iski veitsellä suuhun – puolustus pitää hätävarjelun liioitteluna tehtynä tappona

Puolustus: Veitsellä irrotettiin paperitukkoa

Espoon käräjäoikeus alkoi käsitellä tätä raakaa henkirikosjuttua maanantaina. Naisen puolisoa, 31-vuotiasta siististi pukeutunutta miestä syytetään murhasta ja syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Kello 14 mennessä mies ei ole puhunut käräjillä vielä sanaakaan, mutta hänen puolustuksensa kanta on selvä: rikos oli hätävarjelun liioitteluna tehty tappo tai korkeintaan tappo.

Ei siis murha, sillä miehen mukaan nainen oli hyökännyt hänen kimppuunsa ensin.

Asianajaja Kristiina Heimosen mukaan hänen päämiehensä ei puukottanut uhria suuhun tappaakseen, vaan hän yritti poistaa naisen suussa ollutta paperitukkoa veitsellä.

– Sitä veistä on käytetty ainoastaan suun avaamiseen, että paperi saadaan ulos sieltä. Jos päämieheni olisi halunnut varmistaa kuoleman, helpompiakin tapoja on. Olisi voinut lyödä esimerkiksi veitsellä kaulaan.

Uhrin omaiset ovat kuunnelleet puolustusta tyrmistyneinä. Uhrin isää edustava asianajaja Kari Eriksson nimitti hätävarjeluväitettä pilkanteoksi ja itse surmatyötä sadistiseksi. Mies ei ollut vain surmannut naista, vaan kiduttanut. Paperitukosta suussa ei ole löytynyt minkäänlaisia todisteita.

Äidin avustajan, asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan kaksi tekotapaa – kuristaminen ja puukottaminen – kertovat nimenomaan surmaamisen sinnikkyydestä. Pikaistuksissa tehdyissä surmissa tekotapoja on yleensä vain yksi, sitä useampi tekotapa viittaa vakaaseen pyrkimykseen surmata.

”Merkitsi” naisen kynimällä hiukset

Päivän mittaan oikeudessa on pyritty selvittämään, mikä kaikki johti epätavanomaisen raakaan veritekoon.

Miehellä ja naisella oli ollut riitaa pidemmän aikaa. He olivat olleet yhdessä, eronneet ja sitten taas palanneet yhteen.

Vuoden 2018 toukokuussa – syyttäjän mukaan – mies leikkasi naisen olkapäille ulottuvat hiukset vain muutaman sentin mittaisiksi, saksi pilalle tuhansien eurojen arvoisen romanihameet ja pakotti naisen pihalle pelkissä alusvaatteissa.

Tämän taustalla saattoi olla se, että naisella oli suhde toiseen mieheen. Uhrin äidin avustaja, asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo, että hiusten leikkaamisella ja hameen silpomisella mies halusi ”merkitä” naisen niin, ettei hän enää kelpaisi kenellekään muulle.

– Jos naiselta kynitään hiukset, se antaa naiselle leiman. Sillä tavalla muut romanit huomaavat, että nainen on tehnyt väärin tai kohdellut miestään huonosti. Se on suurin häväistys, minkä mustalaisnaiselle voi tehdä. Siksi hän hankki peruukin, sillä hän ei halunnut näyttäytyä lyhyillä hiuksilla, selosti uhrin sukulaisnainen hiusten leikkaamisen tarkoitusta.

Mies pakotti naisen autoon ratin taakse ja käski liikkeelle. Kesken ajon hän löi naista, läpsi häntä kasvoille ja iski veitsellä naista polven yläpuolelle reiteen. Tämän seurauksena nainen ajoi Espoossa toisen auton perään. Jälkiselvittelyssä nainen kertoi:

– Minä pelkäsin, että hän tappaa minut.

Mutta kuten sanottua, tämä on syyttäjän versio.

Puolustus kiistää kaiken: nainen leikkasi hiuksensa itse ja häntä löi puukolla reiteen joku muu.

Lue lisää: Espoon murhakäräjillä etsitään motiivia: mustasukkaisuutta, kiistaa lapsista ja on-off –suhde

Puhelu: ”Onks se kuollut?”

Näiden tapahtumien jälkeen mies sai lähestymiskiellon. Nainen kuitenkin meni miehen luo Kirkkonummelle 21. kesäkuuta noin puolitoista kuukautta tapahtumien jälkeen.

Oikeussalissa kuultu sukulaisnainen sanoo, ettei naisella ollut muita vaihtoehtoja, jos halusi nähdä lapsiaan. Lapset olivat jääneet erotessa isälle ja heidän vuokseen nainen halusi säilyttää hyvät välit.

– Hän ikävöi lapsiaan. Hän aikoi hakea lasten huoltajuutta, mutta ei ehtinyt ennen kuin menehtyi.

Syyttäjän mukaan pienikokoisella naisella ei ollut juurikaan mahdollisuuksia puolustautua. Hän oli 165 senttiä pitkä ja 65 kiloa painava, mies oli 177 senttiä ja 87 kiloa.

Espoon käräjäoikeudessa kuunneltiin ne puhelut, jotka mies soitti sukulaisilleen pian naisen surmaamisen jälkeen.

Tallenne on rakeinen ja epäselvä, soittaja sammaltaa:

”Se tuli veitsellä mun päälle nii se makaa tuossa kuolleena.”’

”Onks se kuollut?”

”On.”

”Voi että minä sanon… no soita sinne ambulanssi. Soita hätäkeskukseen.”

”Joo.”

”Rupee soittamaan nyt ja äkkiä.”