Kotimaa

Asiantuntija antaa ohjeet: Näin tulet toimeen tyhmältä tuntuvan puolison kanssa

Julkaistu:

Jos sinunkin puolisosi tuntuu välillä tyhmältä, lue tästä asiantuntijan vinkit selviytymiseen.
Osassa parisuhteita toisen osapuolen tietämättömyys ärsyttää tai huvittaa alituiseen. Pitkien parisuhteiden kestävyydestä väitelleen psykoterapeutin mukaan oma huomio kannattaa silloin kiinnittää muihin asioihin.

”Mies kysyi, sijaitseeko Somalia Euroopassa. Vielä vuosien jälkeenkään en voi uskoa, että kukaan voi edes heikkona hetkenään kysyä sellaista, saati korkeasti koulutettu.”

”Yksi ilta vaimo luki lapselle kirjaa, jossa mainittiin etelänapa. Lapsi kysyi, että mikä se on, niin vaimo vastasi, että maapallon pohjoisin paikka. Minua ihmetyttää hänen täysi tietämättömyytensä kaikesta muusta paitsi omasta ammattialasta. Hänelle tulee yllätyksenä, että Välimeressä on haikaloja ja muutenkin biologia ihmetyttää kummasti. Hän ei osaa tulkita vaatteiden pesuohjeita tai silittää miesten kauluspaitaa, saati pestä ikkunoita. Puimuria hän kutsuu peltohärveliksi.”

Oma kumppani pystyy yllättämään vuosien yhteiselon jälkeenkin, eikä aina niin positiivisella tavalla. Puolison tietämättömyys itselle selvistä asioista voi tuntua jopa siltä, että tämä taitaa olla vähän tyhmä.


Pitkien parisuhteiden kestävyydestä väitellyt, vuosia vastaanottotyötä tehnyt paripsyko- ja seksuaaliterapeutti Tuula Pukkala vahvistaa, että osa ihmisistä voi kerta toisensa jälkeen ärsyyntyä tai huvittua kumppaninsa tietämättömyydestä.

Joillekin toisen älykkyyden ja yleissivistyksen taso voi jopa tuntua pätevältä syyltä erota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Terapeutti kehottaa kääntämään katseen omaan napaan ja miettimään itseään ja suhtautumistaan puolisoonsa.

– Monet muut piirteet, kuten sopeutuvuus, empaattisuus, kärsivällisyys, tunnollisuus, uteliaisuus ja ahkeruus vaikuttavat myös älykkyyteemme ja luonnollisesti ovat merkityksellisiä parisuhteessa. Kannattanee miettiä, mitä kumppanissaan arvostaa ja rakastaa.

 

Mistä ihmeestä minä voisin sen tietää ja miksi ihmeessä minun pitäisi tietää se?

”Mies kysyi, mitä tarkoittaa sanonta veri on vettä sakeampaa. Selitin, vaikken voinut käsittää, miten kukaan ihminen voisi olla tietämättä sitä. Hän kertoi luulleensa, että sanonnalla viitataan aineen viskositeettiin.”

”Jo seurusteluaikana muistan, kuinka kumppanini uppoutui vanhempiensa kanssa heillä käydessämme monimutkaisiin yhteiskunnallisiin keskusteluihin. Minä lueskelin samaan aikaan tyytyväisenä naistenlehtien viihdesivuja.”

Älykkyyden voi määritellä niin, että se on yksi persoonallisuuden piirre, joka ilmenee oppimisen-, soveltamisen- ja ongelmanratkaisemisen kykynä sekä erilaisten asioiden välisten suhteiden hahmottamisena. Pukkalan mukaan puolisot ovat useimmiten älykkyydeltään kohtalaisen samankaltaisia.


Toisin kuin älykkyys, yleissivistys ja kriittinen kyky arvioida asioita ovat opittuja. Tavallisesti se yhdistää puolisoita, jolloin luonnollisesti tiedon janoisilla kumppaneilla riittää puhuttavaa.

Tutustumisvaiheessa kumppanit tarkkailevat ja tunnustelevat toistensa piirteitä ja ominaisuuksia. Suhdetta ei välttämättä muodostu, mikäli kumppanit ovat kovin erilaisia.

Kuitenkin myös sellaiset parisuhteet, joissa kumppanit ovat kiinnostuneita eri asioista ja ovat älykkyydeltään erilaisia, voivat toimia. Parisuhteen kannalta keskeisintä ei ole se, mitä toinen tietää tai osaa.

– Tärkeintä on, että arvot ovat yhtenevät, sanoo Pukkala.

 

Olen kieltänyt häntä osallistumasta musiikkiaiheisiin keskusteluihin.

Samankaltaista älykkyyttä ja yleissivistystä, saati onnellista parisuhdetta, ei takaa se, että etsii yhtä koulutettua kumppania kuin itse on. Kouluttautuminen lisää yleissivistystä, mutta ei takaa sitä.

– On mahdollista, että vähemmän kouluttautunut on älykkäämpi tai sivistyneempi, Pukkala huomauttaa.

”Mieheni kysyy minulta ihmeellisiä kysymyksiä, kuten että tiedänhän, mikä on mäntä. Mistä ihmeestä minä voisin sen tietää ja miksi ihmeessä minun pitäisi tietää se?”

”Nainen on kysynyt, että eikö yksi kitara riitä, miksi pitää olla useampia. Että hirveästi menee rahaa! Sitä on ehkä vähän vaikea selittää, jos et itse soita, mutta jos soitat monenlaista musaa ja useassa eri bändissä, niin totta kai sulla pitää olla linjaan sopivat soittimet. Vähän sama kuin että verkkarit on tosi käytännölliset urheillessa, mutta ei vaikkapa uidessa.”


Parisuhteessa on hyvä miettiä, miten toisen niin sanottuun tyhmyyteen suhtautuu. Huumorin rajat menevät eri ihmisillä eri paikassa.

– Se, mikä toisille on huumoria, voi jollekulle olla loukkaavaa. Parisuhteessa pitää aina puhua rajoista, myös huumorin suhteen, Pukkala kehottaa.

Hyvässä suhteessa kumppanit arvostavat toisiaan ja kykenevät puhumaan ongelmista tai häiritsevistä asioista. Pukkalan mukaan rakentava keskustelu kaikesta mahdollisesta auttaa ymmärtämään toista ja helpottaa hyväksymään myös ne asiat, jotka eivät muutu.

Älykkyyttä on monenlaista. Oman älynsä monipuolisuutta voi testata yrittämällä nähdä kumppaninsa toiminnan ja tiedot uudelta kannalta. Esimerkiksi vuorovaikutustaitojen puute voi antaa väärän kuvan siitä, miten älykäs toinen ihminen on.

”Mieheni on, että mikä Led Zeppelin tai mikä Ozzy Osbourne. Olen kieltänyt häntä osallistumasta musiikkiaiheisiin keskusteluihin. Olen aina luullut, etten ymmärrä historiaa, mutta äimistyin, kun mieheni ei tiennyt, mikä on Watergate. Toisaalta hän on nero urheilussa ja it-asioissa.”

Sitaatit toimittajan tuttavapiiristä.

Ota kantaa

Onko kumppanisi päässyt yllättämään sinut tietämättömyydellään?

Kyllä, useinkin 41% Silloin tällöin 29% Varsin harvoin 30%
Ääniä yhteensä 11968

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt