M/S Tampereen kapteeni yöllisestä karilleajosta: Matkustajina olleet Ilves-fanit olisivat halunneet jäädä laivaan juhlimaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

M/S Tampereen kapteeni yöllisestä karille­ajosta: Matkustajina olleet Ilves-fanit olisivat halunneet jäädä laivaan juhlimaan

Yöllä pohjaan kiinni jäänyt M/S Tampere saatiin irti matalikolta sunnuntaina iltapäivällä hieman ennen kello kahta.

30.9.2018 15:09

Kapteeni: Veden pinta oli puoli metriä tavallista matalammalla ja väylämerkki lokinjätösten peitossa.

Artikkelin videosta voit katsoa, miten M/S Tampere saatiin irti. Videon on kuvannut IS:n lukija Juha Lahtinen.

Sisävesilaiva M/S Tampereen kuljettamat Ilves-fanit olisivat halunneet jäädä laivaan jatkamaan voitonjuhliaan, vaikka laiva oli jäänyt keulastaan kiinni järvenpohjaan, kertoo laivan päällikkönä tapahtumahetkellä toiminut Juho Syrjä.

Hämeenlinnasta Tampereelle matkalla ollut M/S Tampere ajautui myöhään lauantai-iltana pois reitiltään ja jäi keulastaan kiinni pohjaan Vanajavedellä Akaassa. Aluksen kyydissä olleet 19 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä evakuoitiin yöllä mantereelle. Kukaan ei loukkaantunut haverissa.

Lue lisää: Miksi Ilveksen faneja kuljettanut M/S Tampere törmäsi yöllä karille? Poliisi selvittää tapahtumien kulkua

– Ilves-fanit olisivat halunneet jatkaa juhliaan laivassa aamuun asti, mutta totta kai oli järkevämpää lähettää heidät palolaitoksen kyydillä satamaan ja bussilla kotiin, Syrjä sanoi STT:lle.

Ilves-fanit olivat olleet Hämeenlinnassa seuraamassa Ilveksen ja HPK:n ottelua, joka päättyi Ilveksen 4–3-voittoon.

Pelastajat tutkivat sunnuntaina laivan kuntoa.

Syrjän mukaan lauantain haveri johtui siitä, että veden pinta Vanajavedellä oli noin puoli metriä alempana kuin normaalisti. Navigointia vaikeutti Syrjän mukaan myös se, että lähin väylämerkki oli lokinjätösten peitossa, minkä vuoksi sen heijastimet eivät näkyneet normaalisti pimeässä syysillassa.

M/S Tampere saatiin irti matalikolta sunnuntaina iltapäivällä hieman ennen kello kahta. Laivan irti saamiseen vaadittiin kolme yritystä, sillä sunnuntaiaamun kaksi yritystä eivät tuottaneet vielä tulosta. Irrotuksessa käytettiin pelastuslaitoksen veneitä ja laivan omaa moottoria.

”Ei mainittavampaa törmäystä”

Haveri tapahtui kapean Jumusensalmen länsipuolella vähän sen jälkeen kun laivareitti oli alittanut Tampereen ja Helsingin välisen moottoritien sillan.

Suurempaa dramatiikkaa tapaukseen ei Syrjän mukaan liittynyt, sillä aluksen vauhti oli tapahtumahetkellä hyvin alhainen eikä pohjaan osuminen aiheuttanut mainittavampaa törmäystä.

Minkäänlaista paniikkitunnelmaa tapaus ei matkustajien keskuudessa aiheuttanut, vaan pelastustoimet sujuivat Syrjän mukaan rauhallisesti.

Lue lisää: Ilves-fanien pelireissu päättyi karille – laivan kyydissä ollut Pirjo kertoo öisestä törmäyksestä – ”Yhtäkkiä tömähti”

Syrjän mukaan pohjaan kiinni jääminen ei ole aiheuttanut laivaan vuotoja eikä painautumia, ja näillä näkymin laivan risteilyt jatkuvat normaalisti. Sukeltaja kävi sunnuntaiaamuna tarkastamassa laivan kunnon ennen kuin laivaa alettiin hinata irti matalikolta.

– Käymme varmuuden vuoksi vielä telakalla tarkastamassa ettei tästä aiheutunut mitään vahinkoja, Syrjä kertoo.

Laiva saatiin irti vasta kolmannella yrittämällä.

Syrjä uskoo, että M/S Tampereen seuraava, ensi viikonlopuksi buukattu risteily voidaan hoitaa sovitusti. Aluksen risteilykausi jatkuu hänen mukaansa itsenäisyyspäivään saakka.

M/S Tampere on 30-metrinen alus, jolla tehdään muun muassa tilausristeilyjä. Laivassa on ravintola ja kokoustila. Vuonna 1957 rakennettua risteilijää on entisöity useaan otteeseen viime vuosikymmeninä.

Ei käyttöä ambulansseille

Pelastuslaitos sai asiasta hälytyksen lauantai-iltana hieman puoli kahdentoista jälkeen. Viialan satamaan hälytettiin ambulansseja ottamaan vastaan evakuoituja matkustajia, mutta ambulansseille ei ollut käyttöä.

Päivystävä palomestari Matti Willman kertoi myöhään illalla, että evakuointiolosuhteet järvellä olivat hankalat pimeyden ja melko kovan tuulen takia.

Pirkanmaan pelastuslaitos tiedotti puoli kolmen jälkeen sunnuntain vastaisena yönä, että kaikki aluksella olleet on saatu evakuoitua ja matkustajat on siirretty linja-autolla Tampereelle.

Ilves-fanit kiittelivät sunnuntaina nettisivuillaan pelastustoimia, joita Vanajavedellä puhaltanut navakka tuuli vaikeutti. Fanit ja laivan miehistö evakuoitiin useilla veneillä Viialan satamaan.

– Pelastustoimenpiteet sujuivat loistavasti ja rauhallisesti, fanit kiittelivät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?