Ilves-fanien pelireissu päättyi karille – laivan kyydissä ollut Pirjo kertoo öisestä törmäyksestä – ”Yhtäkkiä tömähti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilves-fanien pelireissu päättyi karille – laivan kyydissä ollut Pirjo kertoo öisestä törmäyksestä – ”Yhtäkkiä tömähti”

HPK:ta vastaan pelattuun otteluun Tampereelta laivalla matkanneiden Ilves-fanien paluumatka sai dramaattisen käänteen.

Ilves-fanien paluumatka Hämeenlinnasta M/S Tampere-aluksella alkoi iloisissa tunnelmissa vierasvoiton jälkeen. Matka kuitenkin keskeytyi karilleajoon.

30.9.2018 3:42

Sisävesialus M/S Tampere rysäytti karille Pyhäjärvellä puoli kahdentoista maissa lauantai-iltana. Jumusensalmen länsipuolella kivikkoon keulastaan kiinni jääneen laivan 19 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä evakuoitiin useilla veneillä Viialan satamaan.

Pelastuslaitos kertoi yöllä onnettomuuden syyn olevan vielä epäselvä, mutta olosuhteet olivat navakan tuulen vuoksi hankalat. Kukaan ei loukkaantunut karilleajossa.

Noin 30-metrinen M/S Tampere oli onnettomuushetkellä palaamassa Hämeenlinnasta, jonne se oli kuljettanut samana aamuna kuutisenkymmentä jääkiekkojoukkue Ilveksen fania paikallista HPK:ta vastaan pelattuun otteluun.

Menomatkalla ohjelmaan kuului muun muassa Ilveksen vuoden1985 voitokkaan finaaliottelun katsominen.

– Matkalla oli kaikenlaista ohjelmaa, aamiainen seisovasta pöydästä ja lounasta. Katsoimme myös Ilveksen mestaruusfinaalin vuodelta 1985, kertoo matkan johtajana toiminut Ilves ikuisesti ry:n perustaja ja puheenjohtaja Marko Isomustajärvi Ilta-Sanomille.

– Mukana laivassa oli Antti Heikkilä, joka oli hyvin merkittävässä osassa Ilveksen voittaessa mestaruuden, hän lisää.

Ilveksen voittoon päättyneen ottelun jälkeen suurin osa faneista suuntasi takaisin Tampereelle busseilla, mutta 19 päätti tehdä myös paluumatkan M/S Tampereella.

– Olin itse vähän kipeänä, ja tulin siksi itse bussilla pois. Ehdin olla siinä vähän aikaa kotona, kun alkoi tulla viestiä että nyt ollaan karilla, Isomustajärvi päivittelee.

Ottelumatkalle osallistui noin 60 Ilves-fania, joista suurin osa palasi Tampereelle bussikyydillä.

Myös paluumatkalla kyydissä ollut yhdistyksen jäsen Pirjo Ervast kertoo matkan sujuneen rauhallisesti ja ilman ongelmia onnettomuuteen saakka.

– Yhtäkkiä se vain tömähti ja laiva pysähtyi siihen, hän kuvailee öistä pohjakosketusta.

– Osa ihmisistä oli sillä hetkellä ylhäällä kannella ja osa alhaalla sisällä. Toiset vähän nukkuivat sohvilla, mutta heräsivät sitten siihen törmäykseen.

Ervastin mukaan törmäys ei ollut niin raju, että kukaan olisi rytäkässä loukannut itseään.

– Minun tietääkseni ihmisiä ei kaatunut tai muuta. Yksi matkustaja vähän panikoi, mutta hänet saatiin siinä rahoitettua.

Kaikki laivan kyydissä olleet matkustajat olivat aikuisia.

Matkustajat pukivat pelastusliivit ylleen ennen poistumistaan laivasta.

Laivan jäätyä pohjastaan kiinni kivikkoon sen moottori sammui, Ervast kertoo.

– He yrittivät pari kertaa käynnistää moottoria mutta ei se siitä lähtenyt. Sitten meille tultiin ilmoittamaan että ollaan ajettu karille ja että pelastusveneet ovat tulossa.

Matkustajat evakuoitiin pelastuslaitoksen veneisiin yksi kerrallaan aluksen keulassa olevan ikkunan kautta. Ervastin lähettämässä valokuvassa hän on pelastusliivit päällä pelastautumassa pois laivasta.

– Yhteen veneeseen mahtui ilmeisesti seitsemän ihmistä. Veneitä oli siinä kaksi tai kolme.

Ilves ikuisesti ry:n puheenjohtaja Marko Isomustajärvi toimi ottelumatkan johtajana.

Ilta-Sanomien tavoittaessa Ervastin matkustajat olivat vielä Viialan satamassa, jossa evakuoidut otettiin vastaan pelastuslaitoksen pystyttämässä teltassa. Paikalla oli ambulansseja tarkistamassa matkustajien ja miehistön jäsenten kunnon.

Uhkaavan tilanteen oltua ohi Ilves-fanien juhlatunnelma näytti palanneen, sillä Ervastin paikalta lähettämällä videolla osa heistä viritteli pelastusteltassa voitonlaulua. Satamasta matka jatkui linja-autolla kohti Tamperetta.

Pelastuslaitos vahvisti puoli kolmen jälkeen sunnuntaiaamuna, että evakuointi on saatu päätökseen. Laivan irrotuksen kerrottiin jatkuvan aamun valjettua.

Pelastusteltassa tunnelma oli iloinen, koska kukaan ei ollut loukkaantunut tilanteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?