Asiantuntijoilta suoraa puhetta HS:ssä: Pysyvä kesäaika aiheuttaisi selviä haittoja suomalaisten terveydelle

Tutkimusprofessorin ja tutkijan mukaan Suomeen kannattaisi kansanterveydellisistä syistä valita talviaika.

EU-komissio pyytää jäsenmaita kertomaan viimeistään huhtikuussa, haluavatko ne jättää kellot kesä- vai talviaikaan.

29.9.2018 9:16

EU-komissio on ehdottanut, että kellojen siirtely loppuisi jo ensi vuonna.

Valtiot saavat valita, kumpaan aikaan jäävät. EU-komissio pyytää jäsenmaita kertomaan viimeistään ensi vuoden huhtikuussa, haluavatko ne jättää kellot kesäaikaan vai talvi- eli normaaliaikaan.

Helsingin Sanomien vieraskynä-palstalla THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen ja Työterveyslaitoksen tutkija Eero Lantto ottavat kantaa pohdintaan siitä, tulisiko Suomen valita kesä- vai talviaika.

Lue lisää: Kellojen siirtely voi loppua jo ensi vuonna

Partonen ja Lantto kirjoittavat, että pysyvä kesäaika olisi haitallinen ratkaisu ja esittävät, että kansanterveydellisistä syistä kannattaisi valita talviaika. Kaksikon mukaan pysyvästä kesäajasta olisi enemmän haittaa Pohjois-Euroopassa.

Partonen ja Lantto muistuttavat, että Suomessa on läpi vuoden valoisaa aikaa iltapäivän puolella enemmän kuin aamupäivän puolella.

– Jos Suomi valitsisi pysyvän kesäajan, aamut olisivat nykyistä pimeämpiä lokakuun lopulta maaliskuun lopulle. Koska sisäinen kello tahdistuu aamuvaloon, pysyvän kesäajan pimeämmät aamut häiritsisivät sisäistä kelloa enemmän kuin nykyisin. Unirytmi muuttuisi, väsymys lisääntyisi ja mieliala laskisi, kaksikko kirjoittaa.

Partonen kertoi aiemmin syyskuussa IS:n haastattelussa, että suomalaisilla on univaikeuksia useimmiten kesäisin.

Partonen sanoi, että yhä useampi on iltavirkku, ja moni kärsii unihäiriöistä, joten pysyvään kesäaikaan siirtymisestä olisi odotettavissa, että nämä haitat yleistyisivät tai voimistuisivat edelleen.

Valtion Liikuntaneuvosto puolestaan on julkaissut lausunnon, jonka mukaan pysyvään kesäaikaan siirtyminen olisi väestön liikkumisen ja fyysisen aktiivisuuden määrän näkökulmasta parempi vaihtoehto.

Lausunnossa esitetään, että nykyinen kesäaikakäytäntö lisää valoisaa aikaa iltaan, joka on arkipäivisin tyypillinen ajankohta liikunnalle ja ulkoilulle.

Lue lisää: Mihin aikaan Suomen pitäisi siirtyä? Nyt tuli voimakas kannanotto kesäajan puolesta

Ilta-Sanomat kysyi toissa viikolla lukijoiltaan, pitäisikö Suomen jäädä pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Talviaikaa äänesti 51 prosenttia vastanneista ja kesäaikaa kannatti 49 prosenttia. Aiheesta äänestettiin lyhyessä ajassa kaikkiaan 99 000 kertaa.

Lue lisää: Pysyvä talviaika on ihmiselle selkeästi paras vaihtoehto, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?