Venäläisvakoojaksi leimattu Svetlana vastaa Tiitisen väitteisiin Seurassa: ”Minulla ei ole mitään salattavaa”

Julkaistu:

Svetlana Appelqvist, 72, sanoo Seura-lehdelle, että kirjassa esitetyt asiat ovat pelkkää spekulaatiota.
Suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen kertoi muistelmissaan Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita (Otava) venäläisnaisesta, joka onnistui solmimaan epäilyttävän paljon suhteita politiikan ja liike-elämän päättäjiin. Jopa Suomen entinen pääministeri oli saattanut langeta venäläisnaisen pauloihin 1970- tai 1980-luvulla.

Tiitisen mukaan Suojelupoliisi sai 1970-luvun lopulla Ruotsin Säpolta yleishälytyksen ”epäilyttävästi käyttäytyvästä” Svetlana Appelqvistista, ja tälle annettiin yhteispohjoismainen maahantulokielto.

Suomen länsirannikolla sijaitsevassa pikkukaupungissa asuva 72-vuotias Appelqvist kiistää Tiitisen väitteet Seuran haastattelussa.

– Kaikki on pelkkää spekulaatiota. Tiitinen kertoo faktana asioita, jotka eivät pidä paikkaansa, hän toteaa.

Suomen kansalaisuuden parikymmentä vuotta sitten saanut Appelqvist ei omien sanojensa mukaan ole havainnut, että hän olisi ollut Suomen vastavakoilun seurannassa. Hän sanoo lehdelle, ettei oman luonteensa vuoksi voisi koskaan ryhtyä vakoojaksi.

– Minulla ei ole mitään salattavaa.

Ilta-Sanomat kysyi aiemmin Tiitiseltä, oliko Appelqvist rakkauden harjoittaja, vakoilun harjoittaja vai kumpaakin.

– Mitä ilmeisemmin – kun hän meitä ja muita pohjoismaiden tiedustelupalveluja kiinnosti – siinä oli tiedusteluelementtejäkin, kommentoi Tiitinen.

Tiitinen toimi Suojelupoliisin päällikkönä 1978-1990. Hän ei suostu kertomaan sitä, kenen Suomen ex-pääministerin nimi löytyi Appelqvistin korttikokoelmasta.

Alla olevalla videolla, Seppo Tiitinen ja Pekka Ervasti Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita -kirjan julkaisutilaisuudessa.