Itämerellä leijuu Venäjän ja lännen jännite – suomalainen sotilasprofessori toivoo kuitenkin jäitä hattuun Airiston Helmen tapauksessa

Sotilasprofessori Jyri Raitasalon mukaan Itämeren alueen merkitys Venäjän ja lännen suhteiden näyttämönä on korostunut viime vuosina.

29.9.2018 9:55 | Päivitetty 30.9.2018 12:35

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan laajan talousrikostutkinnan ja suuroperaation kohteeksi päätyneen Airiston Helmen tapauksessa on kyse talousrikostutkinnasta. KRP epäilee, että yhtiö on perustettu alusta lähtien rahanpesutarkoituksessa.

  • Sotilasprofessori ja everstiluutnantti Jyri Raitasalo Maanpuolustuskorkeakoulusta kommentoi Itämeren strategista merkitystä, turvallisuuskysymyksiä ja alueen haasteita artikkelin videolla. Haastattelu julkaistaan lyhentämättömänä.

Yhtiö on hankkinut Varsinais-Suomen saaristosta kokonaisia saaria ja rakennuttanut kiinteistöjä. Muun muassa nimettömät sotilasasiantuntijat ovat arvioineet julkisuudessa, että talousrikostutkinnan lisäksi kyse voisi olla Venäjän varautumisesta mahdolliseen kriisitilanteeseen Saaristomerellä.

Venäjä olisi näiden arvioiden mukaan voinut hankkia saaria ja kiinteistöjä tarkoituksella läheltä strategisesti merkittäviä laivareittejä ja Saaristomeren datakaapeleita.

ISTV pyysi Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessoria, everstiluutnantti Jyri Raitasaloa kertomaan, millainen strateginen merkitys Itämerellä todellisuudessa on Suomelle ja kommentoimaan Airiston Helmi -tutkinnan yhteydessä käytyä keskustelua Itämeren alueen turvallisuudesta.

Raitasalon mielestä KRP:n suuroperaatiota seuranneessa keskustelussa on rinnastettu liian suoraviivaisesti alkutekijöissään oleva esitutkinta ja se, miten ulkomaisten toimijoiden merkittävillä paikoilla omistamat maa-alueet voivat uhata Suomen turvallisuutta.

– Minua itseäni on ehkä hiukan häirinnyt se, että Suomen viranomaiskulttuurista poikkeavalla tavalla on ollut nimettömiä sotilasasiantuntijoita. Lukijoille ei jää mahdollisuutta arvioida, ovatko he (tapausta arvioineet) sotilaita vai asiantuntijoita – ja ovatko he sotilasasiantuntijoita. Kun asiat tehdään nimettömästi, voidaan laittaa foliohattu päähän ja visioida perustelematta.

Everstiluutnantti Jyri Raitasalo.

Millainen merkitys Itämeren alueella sitten oikeastaan on?

– Itämeren alue on monella tavalla tärkeä ja tullut aina vain tärkeämmäksi viime vuosina. Itämeren alue, ei pelkästään tämä merialue vaan laajemminkin, on muodostunut Venäjän ja länsimaiden välisten suhteiden keskeiseksi näyttämöksi.

– Kun kylmä sota päättyi, niin Venäjä ja länsimaat tulivat parikymmentä vuotta toimeen. Viimeisten 5–10 vuoden aikana suhteet ovat heikentyneet.

Itämereltä katsottuna länsimaiden ja Venäjän suhteet ovat menneet Raitasalon mukaan huonompaan suuntaan sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan vuonna 2014. Suhteissa oli kuitenkin ongelmia jo ennen Krimin kriisiä.

Haastattelussa Raitasalo muistuttaa, että Itämerellä on tärkeä merkitys Suomen huoltovarmuuden ja viestiyhteyksien kannalta. Itämeren turvallisuus on tärkeä asia myös muille Itämeren rannikkovaltioille. Lisäksi alueella on tietenkin tärkeä merkitys myös Venäjälle.

Sotilaallinen toiminta Itämerellä on kiihtynyt viime vuosina.

Lisää aiheesta artikkelin videolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?