Kartta osoittaa: Airiston Helmen kiinteistöt sijaitsevat hyvin lähellä Saaristomeren tärkeitä, vedenalaisia datakaapeleita

IS sijoitti samalle kartalle suomalaiset merenalaiset kaapelit, venäläiskiinteistöt ja kauppamerenkulun laivaväylät.

28.9.2018 6:15

IS:n keräämistä kartoista selviää, että osa poliisin tutkiman Airiston Helmi -yrityksen venäläiskiinteistöistä Turun saaristossa on Suomen meriliikenteen strategisten laivaväylien lähettyvillä. Myös merenalaiset kaapelit kulkevat hyvin läheltä Turkuun ja muualle Eurooppaan.

Airiston Helmi Oy:tä tutkitaan ainoastaan talousrikoksista. IS:n haastattelema kokenut turvallisuuspolitiikan asiantuntija uskoo kuitenkin, ettei kiinteistökauppojen tarkoitus ole ”meidän kannaltamme mitenkään miellyttävä”.

– Ei tarvitse muuta kuin katsoa karttoja... Ei kai voi muuhun käsitykseen päästä kuin että kiinteistöjen ostot on tarkoituksella tehty, ja ne ovat juuri avainpaikoilla ja solmukohdissa, asiantuntija sanoo. Asemansa vuoksi hän ei halua esiintyä omalla nimellään.

Lue kommentti: Massiivisen Airisto-operaation sotilaallinen pihvi on tässä: kuka ehtii Ahvenanmaalle ensin?

Lue lisää: Turvallisuuspoliittiselta asiantuntijalta suorat sanat: Saarikauppojen tarkoitus ei ole miellyttävä – ”Ei tarvitse kuin katsoa karttoja”

Saaristomerellä kulkee kaksi Suomen tärkeistä tietoliikennekaapeleista länteen. Kriisitilanteessa vastustaja saattaisi pyrkiä katkaisemaan nämä yhteydet.

BCS North -kaapeli on Telian lähes 800-kilometrinen tietoliikenneyhteys Tukholman lähettyviltä Stavsnäsista Turun, Helsingin ja Kotkan kautta Venäjälle. Toinen, SFS-4-kaapeli (Telia ja Elisa) lähtee Norrtäljesta ja päättyy 254 kilometrin päähän Turkuun. Molemmat kaapeleista kulkevat Saaristomeren pohjassa.

Turvallisuuspolitiikkaa tiiviisti seuraava Ari Pesonen kirjoitti blogissaan jo vuonna 2015, että tietoliikenneyhteyksien katkaiseminen olisi Venäjälle tehokasta sodankäyntiä.

– Kaikki yhteytemme ulkomaailmaan kulkevat käytännössä meressä, hän kirjoitti.

Lue lisää ja kuuntele: Setä Arkadia -podcast: Ilkka Kanervan mukaan Airisto-operaatiossa ei ole kysymys vain verotarkastuksesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?