Suomalainen hieroja lomaili natsijohtaja Himmlerin kanssa – saattoi samalla estää kymmenien tuhansien kuoleman - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalainen hieroja lomaili natsijohtaja Himmlerin kanssa – saattoi samalla estää kymmenien tuhansien kuoleman

Leppoisia kesäpäiviä Suomessa. Pääministeri J.W. Rangell soutaa, keskellä Felix Kersten, perää pitää natsijohtaja Heinrich Himmler.

Julkaistu: 27.9.2018 7:15

Oliko suomalainen Felix Kersten huijari vai kymmenien tuhansien keskitysleirivankien pelastaja, kysyy uutuuskirja.

Suomalainen Felix Kersten saattoi pelastaa natsien keskitysleireiltä paljon enemmän vankeja kuin elokuvassa sankariksi kohotettu Oscar Schindler. Sodan jälkeen hänestä tuli kiistelty hahmo.

Kerstenin tie vallan kamareihin kulki hieromapöydän kautta. Pelätty natsijohtaja Heinrich Himmler haki apua vatsanväänteisiinsä Kersteniltä ja tuli tästä riippuvaiseksi. Kersten oli muutenkin alansa huippu Euroopassa. Hänen asiakkaisiinsa kuuluivat Hollannin kuningashuone ja Italian ulkoministeri kreivi Ciano.

Torstaina ilmestyneessä Tapio Tammisen kirjassa Himmler ja hänen suomalainen buddhansa (Atena) kerrotaan Kerstenin vaiheista toisen maailmansodan lopulla. Hyvien yhteyksiensä vuoksi hän toimi välittäjänä, kun ruotsalaiset neuvottelivat pohjoismaalaisten vapauttamisesta Saksan vankileireiltä. Se laajeni operaatioksi, jossa yli 20 000 ihmistä tuotiin turvaan romahtavasta Saksasta. Tamminen pitää luultavana, että Kerstenin ansiosta Himmler ei toteuttanut Hitlerin määräystä keskitysleirien räjäyttämisestä, jossa olisi voinut kuolla satatuhatta ihmistä. Arvio oli maailman juutalaisneuvoston tekemä.

Hurjin oli Kerstenin oma väite, että hän olisi saanut estettyä jättimäisen väestönsiirron Hollannista itään sodan aikana. Vuonna 1949 Hollanti asetti komitean tutkimaan asiaa. Se ei vahvistanut siirtosuunnitelmaa, mutta komiteaa johtanut professori vakuuttui niin, että ehdotti Kerstenille Nobelin rauhanpalkintoa. Hollanti palkitsi Kerstenin myös virallisesti kunniamerkillä.

Edessä natsirikollinen Himmler, taustalla hieroja Kersten.

Kersten oli varmasti osallisena ruotsalaisten hankkeessa kansalaistensa pelastamiseksi Saksasta. Tammisen mukaan ruotsalainen kreivi Folke Bernadotte kuitenkin hiukan epäselvistä syistä pimitti hänen osuuttaan. Kun Kersten julkaisi oman versionsa, hän joutui Ruotsissa vaikeuksiin. Kaivettiin esiin se, että Kersten oli itse liittynyt Himmlerin kehotuksesta SS-järjestön jäseneksi. Siionisterroristit murhasivat rauhanvälittäjä Bernadotten vuonna 1948 Jerusalemissa ja sen jälkeen hänestä tuli Ruotsissa pyhimys, jonka sanaa ei haluttu asettaa kyseenalaiseksi. Myös se, että Kerstenin omissa kertomuksissa oli sekavuuksia vähensi hänen uskottavuuttaan.

Kersten oli ristiriitainen hahmo. Himmlerin kanssa hän oli niin hyvää pataa, että he lomailivat yhdessä Suomessa sodan aikana. Kersten myös keräsi Natsi-Saksassa suuren omaisuuden, jonka menetti kun hänen tiluksensa jäivät puna-armeijan haltuun. Kesken sodan Kersten muutti Tukholmaan, jossa hänellä oli yhteyksiä myös Yhdysvaltain tiedusteluun.

Kersten (keskellä) ja Himmler (oikealla).

Kersten osoitti uskollisuutta myös Suomelle. Alkaessaan hoitaa Himmleriä vuonna 1939, hän kysyi siihen ensin lupaa Suomen Berliinin lähettiläältä T.M. Kivimäeltä. Myöhemmin hän piti Kivimäen ajan tasalla Himmlerin puheista. Arvokkaan roolin hyöty oli se, että presidentti Risto Ryti antoi Kerstenille lääkintäneuvoksen arvon, vaikka tämä ei ollut oikea lääkäri.

Kersten kertoi myös Rytille Saksan tapahtumista suoraan.

”Kersten kertoi, että juutalaisia lähetetään joukoittain pois Saksasta Latviaan ja Puolaan, jossa heidät kylmästi tapetaan. Kamalaa!”, Ryti kirjoitti päiväkirjaansa kesällä 1942.

Vaikeuksistaan huolimatta Kersten sai myös arvostusta elämänsä loppuun asti. Kuollessaan vuonna 1960 hän oli matkalla ottamaan vastaan nimitystä Ranskan kunnia­legioonan jäsenyyttä, jonka presidentti Charles de Gaulle oli hänelle myöntänyt.

Felix Kersten syntyi Tartossa vironsaksalaiseen perheeseen vuonna 1898. Hän tuli Suomeen saksalaisten joukkojen mukana vuonna 1918 ja siirtyi Suomen armeijan ja suojeluskunnan palvelukseen. Kerstenille myönnettiin pikaisesti Suomen kansalaisuus. Hän sai kuitenkin potkut upseerinvirastaan asiakirjaväärennöksen vuoksi.

Kersten kierteli Eurooppaa ja alkoi opiskella hierojaksi Opettajakseen hän kertoi Berliinissä vaikuttaneen kiinalaistiibettiläisen ”tohtori Kon”. Asiakkaat pitivät Kerstenin kykyjä jopa yliluonnollisina.

Sodan aikana Kersten asettui perheineen Tukholmaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?