Airiston Helmeen yhdistetty italialais­pankki ja trustiyhtiö eivät kommentoi Krp:n tutkintaa: ”Salassapito turvattava”

Italialainen jättipankkikonserni kommentoi IS:n kysymyksiä Airiston Helmen omistusjärjestelyistä niukasti.

27.9.2018 6:06

Viime viikonloppuna tehtiin Turun saaristossa keskusrikospoliisin jättioperaatio, joka kohdistui Ilta-Sanomien tietojen mukaan Airiston Helmi -yhtiöön.

Vuodesta toiseen tappiollista liiketoimintaa harjoittaneen yhtiön lukuisat saariomistukset ovat herättäneet suurta huomiota Suomen mediassa jo useiden vuosien ajan.

Ilta-Sanomat kirjoitti viime sunnuntaina, että Airiston Helmen taustalla oleva omistus osoittaa Italian suuntaan.

Yhtiön hallituksen jäseneksi merkittiin joulukuussa 2016 italialainen vuonna 1955 syntynyt mies.

Marraskuussa 2016 Airiston Helmen ylimääräinen yhtiökokous pidettiin Italian Bresciassa. Pöytäkirjan mukaan yhtiön omistus oli silloin italialaisella Perlago SRL -yhtiöllä.

Italialaisen kaupparekisterin asiakirjoista käy ilmi, että Perlago on vaihtanut nimensä Finnovaksi ja että Finnovan johdossa on samanniminen henkilö kuin Airiston Helmen hallituksen italialaisjäsen. Airiston Helmen tilinpäätöstiedoista käy ilmi, että sillä on lainaa Finnovalta.

Italian kaupparekisterin elokuussa 2016 päivätyissä tiedoissa Finnovan omistajaksi oli merkitty sadan prosentin osuudella italialainen Aletti Fiduciaria -niminen yhtiö. Aletti Fiduciarian omistaa Italian kaupparekisterin tietojen mukaan Banca Aletti & C. S.p.A, joka on puolestaan osa isoa italialaista Banco BPM -pankkikonsernia.

Reuters kertoi viime elokuussa, että Banco BPM on Italian kolmanneksi suurin pankki. Konserni kertoo sivuillaan, että sillä on 25 000 työntekijää, 2 300 konttoria ja neljä miljoonaa asiakasta.

Ilta-Sanomat kysyi Banco BPM:n viestinnästä, onko Airiston Helmen omistava yhtiö Banco BPM:n alaisuudessa ja onko Banco BPM tietoinen Suomessa käynnissä olevasta poliisitutkinnasta.

Banco BPM:n viestinnästä vastattiin IS:n kysymyksiin keskiviikkona sähköpostilla toimitetulla Aletti Fiduciarian kirjallisella lausunnolla, jossa kerrottiin, että Aletti Fiduciaria on Italian lainsäädännön alaisuudessa toimiva niin sanottu trustiyhtiö.

– Aletti Fiduciaria pitää hallinnassaan omaisuuseriä kolmansilta osapuolilta, joilla säilyy todellinen omistusoikeus, kerrottiin sähköpostiviestissä.

Banco BPM:n toimittaman lausunnon mukaan omistustiedot ovat luottamuksellisia.

– Salassapito on turvattava ja siitä voidaan poiketa vain asiaan kuuluvien viranomaisten pyynnöstä. Aletti Fiduciaria on valmis syvään ja rakentavaan yhteistyöhön viranomaisten kanssa, mutta tähän mennessä mitään pyyntöä ei ole tullut.

Airiston Helmen omistus oli järjestetty yhtiökokouksen kokouspöytäkirjojen mukaan vielä syyskuussa 2016 siten, että siitä omisti 90 prosenttia Puolaan rekisteröity Meander Sp. -yhtiö, jota edusti kokouksessa venäläinen Airiston Helmen silloinen hallituksen puheenjohtaja.

Hallituksen puheenjohtaja omisti Airiston Helmestä 10 prosenttia. Venäjällä vuonna 1964 syntyneellä miehellä oli Maltan passi.

Mikä trusti?

Trusti on omistusjärjestely, joka mahdollistaa omistusten piilottamisen ja verohyödyt.

Trusteilla on pitkät perinteet anglosaksisissa maissa, mutta Suomen lainsäädäntö ei niitä tunne.

Trusti on oma oikeustoimihenkilönsä. Trustin perustaja määrää trustille edunvalvojan, joka hallinnoi sitä ulospäin. Edunvalvojalla voi olla omaisuuteen muodollinen omistusoikeus, jolloin hän voi hallinnoida omaisuutta ja tehdä sillä liiketoimintaa.

–Se on varsinkin veroparatiiseissa hyvin yleisesti käytetty, Vaasan yliopiston liiketaloustieteen professori, Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius sanoo.

Omaisuuden todellisia omistajia voi olla vaikea selvittää. Trustin asettaja voi olla pankki, eikä sen tarvitse kertoa keitä omistajat ovat.

Muualla Euroopassa trusteja käytetään esimerkiksi sen varmistamiseksi, että perintöä hoidetaan toivotulla tavalla.

Myös Yhdysvalloissa trusteja käyttävät verotussyistä aivan tavalliset yksityishenkilöt. Lainsäädäntö vaihtelee eri osavaltioissa, mutta silloinkin kun omistaja tunnetaan, trustin alla oleva omaisuus verotetaan erillään hänen muusta omaisuudestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?