Erikoisia pohjaratkaisuja, valtavia laitureita – IS tutki Airiston Helmi Oy:n projekteja kymmenen vuoden ajalta: ”Ei jokainen mökkiläinen tällaista tee”

Johtava rakennustarkastaja: ”Ei jokainen mökkiläinen tällaista tee, mutta eivät nämä ole poikkeuksellisia.”

IS tutustui Airiston Helmi -yrityksen vuosien varrella tekemiin rakennuslupa-asiakirjoihin.

26.9.2018 20:11

Suuren talousrikostutkinnan kohteena oleva Airiston Helmi Oy omistaa lukuisia kiinteistöjä ympäri Turun saaristoa. Poliisi epäilee yritystä rahanpesuyhtiöksi, jonka ainoa tarkoitus on ollut muuttaa ulkomailla rikollisesti hankitut varat lailliseksi suomalaiseksi kiinteistöomaisuudeksi.

IS tutustui yrityksen vuosien varrella tekemiin rakennuslupa-asiakirjoihin. Niitä säilytetään Paraisten kunnan rakennustarkastuksessa. Airiston Helmi perustettiin ja rekisteröitiin Suomen kaupparekisteriin marraskuussa 2007. Varhaisimmat rakentamista koskevat asiakirjat ovat vuodelta 2008.

Lupahakemuksia on yhteensä noin sadasta eri projektista. Joukossa on asuinrakennuksia, muutostöitä, laitureita, saunoja ja erilaisia toimenpiteitä. Osa luvista on rauenneita eikä niitä ole käsitelty.

Esimerkkinä lukuisista rakennuslupahakemuksista voidaan pitää esimerkiksi elokuussa 2012 päätöksen saanutta hakemusta, jonka mukaan Ybbersnäsiin rakennetun kiinteistön julkisivun väri vaihdetaan ja terassia laajennetaan. Hakemus meni läpi sellaisenaan.

Johtava rakennustarkastaja Sanna Simonen kertoo IS:lle, ettei Airiston Helmi ole herättänyt virastossa erityistä huomiota esimerkiksi haettujen rakennuslupien määrän tai laadun suhteen.

– Heillä on ollut kaikille haetuille luville rakennuspaikat, eikä ole meidän asiamme arvioida lupien määrää. Ne on käsitelty ja myönnetty kuten kenelle tahansa, Simonen sanoo.

Simonen kertoo, että Airiston Helmen rakennuttamat asuinrakennukset ovat olleet tyypillisiä peltikattoisia omakotitaloja. Sisätilojenkaan puolesta niitä ei voi kutsua luksusmökeiksi, vaikka joidenkin pihamaalla on runsaasti paljuja.

Esimerkiksi Ybbersnäsissä sijaitsevan kiinteistön 400-neliöinen päärakennus on kaikin puolin hillitty. Sen jokaisessa huoneessa on vaaleat puuseinät ja sisustuksessa lähinnä valkoisia huonekaluja, kuten sohvia. Kiiltävän musta takka jakaa keittiön ja olohuoneen.

 Heillä on ollut kaikille haetuille luville rakennuspaikat, eikä ole meidän asiamme arvioida lupien määrää.

Erikoista rakennuksessa on pohjaratkaisu: 178 neliömetrin huoneistoala on jaettu kuuteen makuuhuoneeseen, jossa kussakin on oma pesuhuone. Yhteensä rakennuksessa on kahdeksan makuuhuonetta ja kylpyhuonetta.

Ratkaisusta kiisteltiin aikanaan oikeudessa, sillä naapurit arvioivat omistajan käyttävän rakennusta majoitusbisneksessä. Kiista ratkaistiin Airiston Helmen hyväksi niin Turun hallinto-oikeudessa kuin korkeimmassa hallinto-oikeudessakin.

Monissa Airiston Helmen kiinteistöissä on myös huomiota herättävän kookkaat laiturit ja laskeutumispaikka helikopterille. Esimerkiksi yrityksen Säkkiluodolla omistaman kiinteistön päälaituri on L-kirjaimen muotoinen, ja sen mitat ovat 20+12 metriä.

Johtava rakennustarkastaja Simonen toteaa, että Airiston Helmellä tosiaan on paljon helikopterialustoja. Toisaalta, ne ovat saaristossa tavallista yleisempiä, hän sanoo.

– Ei niitä paljoa ole, mutta joillakin on helikopteri. He ovat myös rakentaneet isoja laitureita, mutta niin ovat monet muutkin saaristossa. Ei jokainen mökkiläinen tällaista tee, mutta eivät nämä ole poikkeuksellisia, Simola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?