Heikki Lampelan kurimus sai jatkoa – Asianajajaliitosta erottaminen pysyi voimassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Heikki Lampelan kurimus sai jatkoa – Asianajajaliitosta erottaminen pysyi voimassa

Julkaistu: 26.9.2018 10:04, Päivitetty 26.9.2018 10:38

Heikki Lampela ei voi jatkaa asianajajana, Helsingin hovioikeus päätti keskiviikkona.

Asianajajaliiton valvontalautakunta erotti kohuissa ryvettyneen Heikki Lampelan liiton jäsenyydestä tämän vuoden tammikuussa. Ratkaisun perusteena oli Lampelan saama lainvoimainen rikostuomio.

Oikeuden mukaan Lampela repi ja kuristi naisystäväänsä Hanna Kärpästä sekä uhkasi tätä veitsellä vapaa-ajan asunnollaan Espoossa vuoden 2015 toukokuussa. Lampela sai pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta 80 päivää ehdollista vankeutta.

Lampela valitti liitosta erottamisestaan Helsingin hovioikeuteen. Hän vaati, että kurinpidollinen seuraamus lievennettäisiin enintään varoitukseksi.

– Asianajajaliiton jäsenyydestä erottaminen oli seurauksena kohtuuttoman ankara ja poikkesi aiemmasta valvontakäytännöstä. Lampelan syyksi luettu teko ei liittynyt asianajajan ammattiin eikä ole osoittanut epärehellisyyttä, Lampela perusteli asiaansa.

Helsingin hovioikeus ei kuitenkaan muuttanut Asianajajaliiton tekemää ratkaisua. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Lampela voi toimia asianajajana. Hovioikeus antoi asiassa ratkaisun keskiviikkona.

– Hovioikeus hyväksyy valvontalautakunnan johtopäätökset siitä, että Lampelan menettely on ollut omiaan alentamaan asianajajakunnan arvoa ja että kurinpidollisena seuraamuksena on ollut Suomen Asianajajaliiton jäsenyydestä erottaminen. Valvontalautakunnan ratkaisua ei voida pitää kohtuuttomana tai ilmeisen virheellisenä, Helsingin hovioikeus toteaa.

Asianajajaliitosta erotetun kielto hoitaa oikeudenkäyntiasioita ei ole elinikäinen. Oikeudenkäyntiavustajan luvan voi saada takaisin kolmen vuoden kuluttua erottamisesta. Asianajajaliiton jäsenyyttä voi hakea uudestaan aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

Asianajajaliitosta erotettu voi hoitaa sellaisia tehtäviä, jotka eivät liity oikeudenkäynteihin. Hän voi esimerkiksi tehdä perunkirjoituksia.

Lampelalla on vielä mahdollisuus hakea korkeimmasta oikeudesta valituslupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?