Poliisi: Oikeat pääsykoevastaukset ilmestyivät koepaperiin jälkeenpäin – lääketieteelliseen pyrkinyttä epäillään törkeästä väärennöksestä

Rikoksesta epäilty osallistui Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan valintakokeeseen viime keväänä.

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta toimii Meilahdessa.

26.9.2018 9:16 | Päivitetty 26.9.2018 9:37

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan valintakokeeseen viime keväänä osallistunutta ihmistä epäillään törkeästä väärennöksestä. Hänen rikoskumppaniaan epäillään törkeästä väärennöksestä ja varkaudesta.

Valintakokeeseen osallistunut sai alunperin huomattavan alhaiset pisteet. Osaan tehtävistä hän ei vastannut ollenkaan.

Kun hän meni tarkistamaan tuloksiaan, valintakoepapereihin oli ilmaantunut tismalleen oikeita vastauksia ja pisteet olivat moninkertaiset alkuperäiseen tulokseen verrattuna. Valintakoepapereihin ilmestyneet vastaukset olivat lähes identtiset yliopiston julkaisemien mallivastausten kanssa. Uudet pisteet ylittivät selkeästi opiskelijavalinnan pisterajan.

Helsingin yliopisto teki asiasta poliisille tutkintapyynnön tapauksen epäilyttävyyden vuoksi.

Poliisin esitutkinnassa selvisi, että henkilö oli yhdessä rikoskumppaninsa kanssa seurannut henkilökuntaa selvittääkseen valintakoeasiakirjojen säilytyspaikan. Sen selvittyä rikoskumppani kirjautui yliopiston tiloihin varastamallaan kulkutunnisteella.

Esitutkinnassa selvisi, että anastetulla kulkutunnisteella oli liikuttu useita kertoja yliopiston tiloissa. Vastaukset rikoskumppani muutti sillä välin, kun kokeessa käynyt oli ulkomailla.

Kun henkilö palasi Suomeen, hän kävi yliopistolla tarkastamassa valintakoevastaustensa sisällön ja vaati oikaisua sillä perusteella, että osa vastauksista oli jätetty kokonaan arvostelematta.

Molemmat epäillyt kiistävät osallisuutensa tapaukseen.

– Vaikka molemmat henkilöt kiistivätkin rikosepäilyt, on muu esitutkinnassa kertynyt näyttö niin vastaansanomatonta, että juttu siirtyy lähiaikoina syyttäjälle, toteaa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

– Löysimme esitutkinnassa esimerkiksi valokuvia, joita rikoskumppani oli ottanut muuttamistaan valintakoeasiakirjoista. Hänellä ei olisi pitänyt millään perusteella olla tällaisia valokuvia hallussaan. Varsinkin kun tutkinnassa selvisi, että valokuvat olivat hänen hallussaan jo siinä vaiheessa, kun kenelläkään yliopiston ulkopuolisella ei ollut pääsyä tilaan, jossa valintakoevastauksia säilytetään, Saaristola jatkaa.

Esitutkinnassa saatiin näyttöä siitä, että valintakokeeseen osallistunut henkilö ja hänen rikoskumppaninsa olivat yhdessä sopineet kulkutunnisteen anastamisesta, sen käyttämisestä yliopiston tiloihin tunkeuduttaessa ja kulkutunnisteen myöhemmästä hävittämisestä.

Poliisi sai näyttöä myös siitä, että henkilöt seurasivat yliopiston henkilökuntaa, tekivät etukäteen tiedustelumatkoja yliopiston tiloihin ja että väärennyksen yliopiston tiloissa suorittanut rikoskumppani oli yliopiston tiloissa täsmälleen sinä ajankohtana, kun valintakoevastauksia muutettiin.

Kumpikaan henkilöistä ei työskentele yliopistossa.

– Valintakokeeseen osallistuneen henkilön rikoskumppani oli käynyt yliopiston tiloissa aiempina vuosina satunnaisesti yliopiston käyttämän yrityksen työntekijänä. Tästä syystä hän oli selvillä yliopiston tiloissa liikkumiseen vaadittavien kulkutunnisteiden käytöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?