Kohutut kouluvierailut: Jani Toivolan palkkiot piilotettiin säätiön papereista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kohutut kouluvierailut: Jani Toivolan palkkiot piilotettiin säätiön papereista

Asiantuntijoiden mukaan säätiö jätti lainvastaisesti ilmoittamatta kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) kouluvierailuista saamien rahapalkkioiden arvon.

26.9.2018 5:31

Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla, että kansanedustaja Jani Toivola (vihr) on saattanut tienata jopa kymmeniä tuhansia euroja Lasten ja nuorten säätiön hankkeissa käymällä puhumassa kouluvierailuilla.

Toivola toimi myös vuosina 2015 ja 2016 Lasten ja nuorten säätiön hallituksen jäsenenä.

Säätiölain mukaan säätiön hallituksen jäsenet kuuluvat sen lähipiiriin. Säätiön toimintakertomuksessa pitää ilmoittaa lähipiirin ja säätiön välisistä taloudellisista toimista. Säätiölain mukaan on ilmoitettava muun muassa kuvaus taloudellisesta toimesta sekä sen raha-arvo. Vaatimukset koskevat tilikausia, jotka ovat alkaneet vuoden 2014 jälkeen.

Lasten ja nuorten säätiön toimintakertomuksissa vuosilta 2015 ja 2016 kuvataan Toivolan palkkioita kouluvierailuista:

”Jani Toivola on jatkanut jo vuodesta 2009 tekemiään kouluvierailuja myös hallituksen jäsenenä. Hänelle on maksettu yksittäisestä kouluvierailusta sama palkkio, kuin muillekin kouluvierailuita tekeville henkilöille.”

Toimintakertomuksissa tai tilinpäätöksissä ei kerrota, kuinka suuri Toivolan saamien palkkioiden raha-arvo on ollut.

Jos tieto palkkioiden suuruudesta olisi toimintakertomuksessa, se olisi kaikkien saatavilla, koska säätiöiden toimintakertomukset ovat patentti- ja rekisterihallituksesta saatavia julkisia asiakirjoja. Lasten ja nuorten säätiö kieltäytyi toimittamasta Toivolan palkkioiden tarkkoja tietoja medialle.

Ilta-Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan oli säätiölain vastaista jättää huomioimatta Toivolan palkkioiden raha-arvoa.

Oslon yliopiston oikeustieteen professori Jukka Mähönen kertoo, että raha-arvo lähipiirille maksetuista palkoista ja palkkioista on esitettävä, joko yksilöidysti tai yhdisteltynä.

Säätiölain 5 luku määrää ilmoittamaan toimintakertomuksessa lähipiirin ja säätiön välisen taloudellisen toimen raha-arvon. Säätiölain mukaan sen 5 luvun tahallisesta tai törkeän huolimattomasta rikkomisesta on tuomittava sakkoon säätiörikkomuksesta.

– Vaikea tietysti sanoa, onko se tapahtunut ymmärtämättömyydestä, ja voidaanko tällainen katsoa huolimattomuudeksi, josta ei rangaista, Mähönen kertoo.

Myös Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala kertoo Ilta-Sanomille, että säätiön olisi pitänyt paljastaa Toivolalle maksettujen palkkioiden suuruus toimintakertomuksessa tai tilinpäätöksen liitteissä.

– Lainkirjaimen mukaan olisi pitänyt mainita se raha-arvo, Maijala kertoi.

PRH:n tehtävänä on valvoa, että säätiöiden toiminnassa noudatetaan säätiölakia ja säätiön sääntöjen määräyksiä.

– Tilintarkastaja ja säätiövalvoja eivät ole puutteeseen reagoineet. Tilintarkastaja tarkastaa ensisijassa lainmukaisuuden.

Jos ei ole noudatettu säätiölakia, seuraako tästä yhtään mitään vai eikö sitä tarvitse noudattaa?

– Säätiölakia pitää noudattaa ehdottomasti. On varmasti niin, ettei säätiövalvoja ole puuttunut kaikkiin poikkeamiin.

Maijalan mukaan on mahdollista, että asioihin voidaan puuttua jälkikäteen. Maijala kertoo, että suuri määrä säätiöiden vuosi-ilmoituksia on jouduttu korjauttamaan niiden puutteiden vuoksi sen jälkeen kun uusi säätiölaki astui voimaan 2015.

– Emme siis korjauta, jos korjaus ei toisi lisäinformaatiota valvontaperspektiiviin.

Saako Toivola asiassa erityiskohtelua, koska hän kansanedustaja?

– Ei missään tapauksessa. Saman prosessin läpi kaikki menevät.

Lasten ja nuorten säätiö ilmoittaa toimintakertomuksessa 2015 toisen hallituksensa jäsenen työpaikan ja säätiön välisen taloudellisen toimen raha-arvon.

Samassa yhteydessä kuin kerrotaan Toivolan palkkioista kouluvierailuista kerrotaan, että säätiön hallituksen jäsen Leena Suurpää työskenteli tutkimusjohtajana Nuorisotutkimusseurassa ja että säätiö tilasi Nuorisotutkimusseuralta 15 000 euron tutkimuksen.

Lasten ja nuorten säätiön puheenjohtaja Teppo Rantanen kertoo, että Toivolan palkkion raha-arvon ilmoittamista pohdittiin tilintarkastajan kanssa.

– Asia käytiin tilintarkastajan kanssa läpi ja hän suositteli tätä tapaa ilmaista se, kun kyse oli suhteellisen vähäisistä määristä kokonaisuuteen nähden eikä ollut hallituksen jäsenyydestä maksettuja palkkioita, Rantanen sanoi.

Rantasen mukaan ”on totuttu luottamaan, että tilintarkastajalta saa hyvät ohjeet”.

Tilintarkastukset Lasten ja nuorten säätiölle teki PricewaterhouseCoopers Oy. Ilta-Sanomat kysyi yhtiöstä Rantasen kommentista, jonka mukaan Toivolan palkkioiden raha-arvo jäi pois tilintarkastajan suosituksesta.

Kaisa Heikkinen PricewaterhouseCoopersin tiedotuksesta kertoo, ettei yhtiö kommentoi asiakkaisiinsa liittyviä asioita julkisuuteen.

Lasten ja nuorten säätiön mukaan Toivola on saanut palkkion 105 kouluvierailusta, jotka hän tehnyt säätiön hankkeissa sinä aikana, kun hän on toiminut kansanedustajana eli vuodesta 2011 eteenpäin. Toivola lopetti kouluvierailut tammikuussa 2017.

Lasten ja nuorten säätiöstä kerrottiin Ilta-Sanomille säätiön maksamien kouluvierailujen palkkioiden olevan ”yleisellä tasolla 300–350 euron luokassa”. Esiintymiset koulussa kestävät tyypillisesti tunnin.

Säätiön kertomalla palkkiotasolla laskettuna Toivola on saanut yhteensä 31 500–36 800 euroa kaikista kansanedustaja-aikanaan tekemistä Lasten ja nuorten säätiön kouluvierailuista. Toivola aloitti säätiön kouluvierailut vuonna 2009.

Toivola kertoi blogissaan käyttäneensä taksia muun muassa kouluvierailuihin, joita hän kertoo tehneensä tällä kaudella yli 100.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?