Isot toiveet romahtivat: Näissä asioissa Barack Obama onnistui – ja näissä epäonnistui

Barack Obama ei pystynyt muuttamaan maataan – eikä maailmaa – kahden virkakautensa aikana.

25.9.2018 15:17

Paljon optimismia ja suuria odotuksia oli ilmassa, kun Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama vannoi virkavalansa tammikuussa 2009. Oli kuin Martin Luther Kingin unelma olisi täyttynyt: Obama oli maan ensimmäinen afrikkalaisamerikkalainen presidentti.

Obama nousi Valkoiseen taloon kuin komeetta. Hän oli vasta ensimmäisen kauden senaattori Illinoisista, ja Chicagon yliopiston perustuslakioikeuden professori. Taakse jäi republikaani George W. Bushin ja hänen sotahaukkojensa aikakausi, ja kongressin molemmat kamarit olivat demokraattipuolueen hallussa. Hyvin koulutetut itä- ja länsirannikon liberaalit äänestäjät iloitsivat. Vähemmistöt olivat varmoja, että niiden asema kohenee nopeasti.

Pian Obama joutui kohtaamaan valtansa rajat ja vahvan turvallisuuskoneiston vaatimukset. Hän joutui muun muassa luopumaan keskeisestä vaalilupauksestaan, Guantanamon vankileirin sulkemisesta, kongressin vastustuksen vuoksi. Rasismi ei hävinnyt minnekään, ja kansakunnan kahtiajako syventyi.

Kun Obama valittiin toiselle virkakaudelle vuoden 2012 vaaleissa, hän sai neljä miljoonaa ääntä vähemmän kuin syksyllä 2008. Sitä ennen, vuoden 2010 välivaaleissa, demokraatit olivat kärsineet historiallisen tappion ja menettäneet kongressin molemmat kamarit republikaaneille. Se merkitsi vahvoja suitsia Obaman hallinnolle.

Seuraavassa katsaus presidentti Barack Obaman saavutuksiin ja takaiskuihin.

Terveydenhuolto

Presidentin keskeinen tavoite oli ajaa läpi lainsäädäntö kohtuuhintaisesta terveydenhuollosta. Niin sanottu Obamacare-uudistus hyväksyttiin maaliskuussa 2010.

Taistelussa kaikkien amerikkalaisten saamiseksi sairausvakuutuksen piiriin Obama sekä voitti että hävisi. Ilman vakuutusta olleiden osuus putosi 15,7 prosentista 9,1:een vuonna 2015. Obamacaren toimeenpano kuitenkin tökki pahasti, ja seuraaja Donald Trump ryhtyi heti toimeen sen romuttamiseksi. Viime vuonna kongressi kumosi lain keskeisen vaatimuksen, jonka mukaan amerikkalaisten oli joko otettava pakollinen sairausvakuutus tai maksettava rangaistukseksi lisäveroa.

Ympäristö

Obaman hallinto oli keskeisesti mukana neuvottelemassa kasvihuonekaasujen päästöjä leikkaavaa Pariisin ilmastosopimusta. Yhdysvallat allekirjoitti sopimuksen yhdessä 184 muun valtion kanssa joulukuussa 2015. Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöjen arvioidaan laskeneen 11 prosenttia vuosina 2008–2016.

Trump kuitenkin ilmoitti kesäkuussa 2017, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin sopimuksesta. Obama julisti virkakausillaan suojelualueiksi enemmän maa- ja meripinta-alaa kuin yksikään edeltäjä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Iranin ydinsopimusta ja suhteiden normalisointia Kuubaan pidetään Obaman hallinnon ulkopoliittisina saavutuksina. Ydinsopimus pysäytti Iranin ydinasehankkeen ainakin vuosikymmeneksi ja purki vastineeksi maan taloudellisen saarron. Trump on jo romuttanut nämä molemmat avaukset.

Syyrian sisällissodassa Obama osoitti heikkoutta: hän ei ryhtynyt lupaamiinsa sotilaallisiin vastatoimiin, vaikka presidentti Bashar al-Assadin armeija tappoi kemiallisin asein lähes 1 500 omaa kansalaistaan elokuussa 2013. Sen sijaan Obama teki Venäjän kanssa sopimuksen Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta kansainvälisessä valvonnassa. Syyria on tästä huolimatta jatkanut kemiallisten aseiden käyttöä siviilejä vastaan.

Paljon puhuttu ”reset” eli suhteiden parantaminen Venäjään tyssäsi Ukrainan vuoden 2014 tapahtumiin ja paluuseen kylmän sodan kaltaisiin asetelmiin. Obamaa on arvosteltu siitä, ettei Valkoinen talo ryhtynyt tarpeeksi voimakkaisiin vastatoimiin Venäjän aggression pysäyttämiseksi.

Obama sai kritiikkiä Yhdysvaltain miehittämättömien lentolaitteiden tekemien ohjusiskujen määrän voimakkaasta kasvusta. Niitä varten presidentin sanotaan itse allekirjoittaneen ”tappolistoja”. Kotimaassa tietovuodot kertoivat turvallisuuspalvelujen vallan kasvusta ja omien kansalaisten massavalvonnasta.

Talous

Yhdysvaltain talous oli syöksykierteessä finanssikriisin vuoksi, kun Obama astui virkaansa. Obaman hallinto ja keskuspankki panivat toimeen massiivisen, 800 miljardin dollan pelastusohjelman pankkijärjestelmälle. Monet kuitenkin pettyivät Obamaan, sillä hänen katsottiin tehneen liian vähän velkaongelmiin joutuneen keskiluokan hyväksi.

Vuonna 2016 tilanne oli jo vakaa, ja talouskasvu oli maltillista. Työttömyys oli pudonnut: Obaman kausilla syntyi tilastojen mukaan 11,6 miljoonaa työpaikkaa.

Aserajoitukset ja rikollisuus

Obama yritti ajaa tiukkoja rajoituksia rynnäkkökiväärin kaltaisten puoliautomaattiaseiden myyntiin ja hallussapitoon sen jälkeen, kun 20-vuotias mies ampui äitinsä, 20 lasta ja henkilökuntaan kuulunutta kuoliaaksi Sandy Hookin ala-asteella joulukuussa 2012. Uudistukset tyssäsivät.

Obama on myöntänyt, että epäonnistuminen aserajoitusten säätämisessä oli hänen virkakausiensa suurin pettymys.

Yhdysvaltain rikollisuustilastot kohenivat merkittävästi Obaman aikana. Presidenttinä hän ei kuitenkaan onnistunut ajamaan läpi laajaa oikeuslaitoksen uudistusta, joka olisi kitkenyt rangaistusjärjestelmään sisäänrakennettua rasismia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?