Kotimaa

Erkki Tuomiojan päiväkirjat: Lipponen heristeli nyrkkiään Ruotsin pää­ministerille vessassa – presidentti ehti väliin

Julkaistu:

Pääministeri Persson pelkäsi pääministeri Lipposen lyövän häntä, Etelä-Afrikan presidentti tuli miesten väliin.
Pääministeri Paavo Lipponen (sd) kävi kuumana kuin hellankoukku Ruotsin pääministerille Göran Perssonille.

Persson jopa kerran pelkäsi, että nyrkkiään uhkaavasti heristellyt Lipponen on lyömässä häntä miestenvessassa.

Ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) kertoo tapahtumasta kirjassaan Ei kai eilisestä jäänyt vammoja – Poliittiset päiväkirjat 1998-2000 (Tammi).

Tuomiojan mukaan Persson otti Lipposen aggressiivisuuden puheeksi New Yorkissa YK:ssa syyskuussa 2000, kun Persson ja Tuomioja olivat menossa presidentti Bill Clintonin vastaanotolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lipponen tuli huonosti toimeen virkaveljensä Perssonin kanssa.

– Persson haluaa puhua kanssani aiheesta, miksi Lipponen suhtautuu häneen/heihin niin vihamielisesti, Tuomioja muisteli päiväkirjassaan.


Perssonin kertoman mukaan Lipponen oli keväällä 2000 liki mottaamassa häntä kuonoon miestenvessassa, mutta Etelä-Afrikan presidentti oli onneksi ehtinyt hätiin.

– Hän kertoo, että Paavo olisi keväällä Malmössä ollut jo lyömässä häntä, oli heristellyt nyrkkiään Göranin naaman edessä miestenhuoneessa, kun Thabo Mbeki oli tullut väliin rauhantekijänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tähän en oikein osaa sanoa mitään muuta kuin todeta, että meillä kaikilla on joskus vaikeaa Paavon kanssa, Tuomioja kirjoitti päiväkirjoissaan.


Jostain syystä Lipposen ja Perssonin kemiat eivät kohdanneet, vaikka aateveljet olivat vuosia yhtä aikaa maittensa pääministereinä. Lipponen oli pääministerinä 1995–2003, Persson 1996–2006.

– Kerron (Perssonille), että olemme myös ulkoministeri Anna Lindhin kanssa puhuneet tästä pääministerien keskinäisestä ongelmasta ja todenneet, että me ainakin pyrimme keskenämme siihen, että Suomen ja Ruotsin suhteet eivät siitä kärsisi, Tuomioja kertoi.

Lipponen oli esimerkiksi suivaantunut Perssonin toiminnasta EU:n huippukokouksissa.

– Paavo, joka luonnehtii kollegaansa täydeksi opportunistiksi ja käy muistelemaan aiempia tapauksia Perssonin välistävedoista ja isojen mielistelyhalusta, tökeröimpänä esimerkkinä Perssonin asettuminen Saksan, Englannin ja Ranskan tueksi vaatimaan tax freen jatkamista, kun ”kerran suuret maat ovat tätä mieltä”, Tuomioja kirjoitti.


Tuomioja muistelee päiväkirjoissaan, kuinka naapurimaiden pääministereiden välit olivat usein törmäyskurssilla, esimerkiksi loppusyksystä 2000 ennen Nizzan huippukokousta.

– Perssonilla on hyvin kompleksinen suhde Lipposeen (ja päinvastoin) eikä se ole lainkaan viime päivien kirjoittelusta helpottunut. Paavo kiertelee ympäri Eurooppaa ja Göran antaa lausuntoja, joissa irtisanoutuu siitä, että Paavolla voisi olla jokin välittäjän rooli pienten maiden edustajana.

– Tämä on kuitenkin vain yksi juonne Paavon ja Göranin vastakkainasettelussa, jonka syiden suhteen Göran väittää olevansa täysin ymmällään. Minäkään en niitä tyydyttävästi osaa selittää, mutta koetan silti kertoa ettei Paavo ole helppo persoona kotipiirissäänkään ja ettei Suomessa, Suomen hallituksessa tai Sdp:ssä ole mitään yleistä Ruotsin-vastaisuutta, Tuomioja kirjoitti päiväkirjaansa.

Tuomiojalla itsellään on vuosikymmenten mittainen hankala suhde Lipposen kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt