KRP löysi jättioperaatiossa puoli miljoonaa euroa muovipusseissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRP löysi jättioperaatiossa puoli miljoonaa euroa muovipusseissa

Julkaistu: 24.9.2018 16:59

Valtion johtoa tiedotettiin suuroperaatiosta jo kesäkuussa.

Talousrikostutkintaan liittyvät laajat kotietsinnät Turun saaristossa saatiin päätökseen sunnuntai-iltana. Tutkinta jatkuu kuulusteluilla ja kotietsinnöissä takavarikoidun materiaalin läpikäynnillä.

Koossa on paljon materiaalia, pääosin erilaisia tallennusalustoja kuten muistitikkuja ja paljon tietokoneita. Lisäksi poliisi löysi yhdestä kotietsinnän kohteesta käteistä rahaa muovipusseihin piilotettuina.

– Yhdestä kotietsintäkohteesta on löydetty muovipusseista käteistä rahaa 500 000 euroa, mutta sen käteisen rahan laskenta on vielä kesken, kertoo Keskusrikospoliisin rikostarkastaja, tutkinnanjohtaja Tomi Taskila.

Vielä ei ole tiedossa, onko takavarikolla saatu tavoiteltuja materiaaleja. Takavarikoidun aineiston läpikäymisen uskotaan vievän kuukausia, Taskilan mukaan vähintään ensi kevään.

Poliisi teki viikonloppuna etsintää muun muassa tähän Airiston Helmen kiinteistöön Paraisilla.

Kahta viime viikonlopun aikana Turun saariston operaatiossa kiinniotettua ja pidätettyä henkilöä vaaditaan vangittaviksi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa huomenna. Keskusrikospoliisi toimitti vangitsemisvaatimukset oikeudelle tänään iltapäivällä.

Henkilöitä vaaditaan vangittaviksi epäiltyinä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta syytä epäillä -perusteella. Henkilöt ovat tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä. Toinen heistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen.

Valtion johtoa tiedotettiin tulevasta operaatiosta ajoissa jo viime kesäkuun aikoihin, Taskila kertoo. Asiasta etukäteen tiesivät ainakin presidentti, pääministeri, ulkoministeri ja sisäministeri.

– Tämän kokoisessa operaatiossa sen voi ajatella olevan tavallinen käytäntö, kun tiedettiin sen saavan paljon medianäkyvyyttä. Suunnitteluvaiheessa jo tiedettiin, että tästä tulee massiivinen operaatio näiden kohteiden koon vuoksi. Poikkeavaa tässä jutussa on se, että tuo alue jolla toimittiin on laaja ja kohteet itsessään ovat myös isoja.

Viikonlopun kotietsintöihin ei pyydetty ulkomaista virka-apua. Sen sijaan oikeusapupyyntöjä ulkomaille on esitetty.

– Ja niitä joudutaan tekemään vielä lisääkin todisteiden hankkimista ja kuulusteluja varten, Taskila toteaa kertomatta maita, joille pyyntöjä on esitetty.

Kuulustelut jatkuvat, ja epäiltyjä on vielä tavoittamatta.

– Suomesta ei etsitä enää ketään. Meillä on sellainen käsitys, että on tiettyjä ulkomaalaisia henkilöitä tunnistettuina, joiden olinpaikkoja pitäisi selvitellä. Heitä on vielä tavoittamatta, Taskila kertoo.

Keskusrikospoliisista ei kerrota, minkä maan kansalaisia tavoittamattomat epäillyt ovat tai kuinka monta heitä on.