KRP esittää kahta vangittavaksi Airiston Helmen tutkinnassa – poliisi takavarikoi valtavasti asiakirjoja ja tallennusvälineitä

rac

Julkaistu:

Keskusrikospoliisi epäilee vangittavaksi vaadittuja miehiä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta syytä epäillä -perustein.
Keskusrikospoliisi (KRP) jätti maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen vangitsemisvaatimuksen kahdesta Airiston Helmi -yhtiöön kytkeytyvästä miehestä.

Kumpaakin heistä epäillään törkeästä rahanpesusta. Rikoksen epäillään tapahtuneen Paraisilla 29. marraskuuta 2007. Se on päivä, jolloin Airiston Helmi Oy rekisteröitiin Suomen kaupparekisteriin.

Miehet ovat ulkomaalaisia. Toinen miehistä on 36-vuotias ja toinen 51-vuotias. Toinen miehistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen.

Talousrikostutkintaan liittyvät laajat kotietsinnät Varsinais-Suomessa saatiin poliisin mukaan päätökseen sunnuntai-iltana. Tutkinta jatkuu kuulusteluilla ja kotietsinnöissä takavarikoidun materiaalin läpikäynnillä.

– Kohteista takavarikoitiin muun muassa asiakirjoja ja tallennusvälineitä niin paljon, että niiden läpikäyminen ja tutkiminen kestävät pitkään, luultavasti vähintään ensi kevään, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila kertoo.

Kummallakin miehistä on IS:n tietojen mukaan kytkös Airiston Helmeen.

Kotietsintöjä tehtiin viikonlopun aikana 17 kohteeseen.

– Kotietsintöjen kohteet olivat harvinaisen laajoja ja maantieteellisesti haastavalla alueella saaristossa, mutta sujuva ja monipuolinen viranomaisyhteistyö takasi ison operaation jopa odotettua nopeamman etenemisen, Taskila kehuu.

Vangitsemisvaatimukset käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina.

Keskusrikospoliisi sai verottajalta elokuun lopulla tutkintapyynnön kohteesta. Suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä. Yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.