IS Airiston jättioperaation ytimessä: Ybbernäsin hulppealla rantatontilla vastaantulijaa odottaa hätkähdyttävä näky

Krp:n operaation jäljiltä Airiston Helmen kolmekerroksista taloa ja tiluksia vartioi vain kovia kokenut sotilasnukke.

24.9.2018 14:23

Varhain lauantaiaamuna keskusrikospoliisi iski voimalla Airiston Helmi Oy:n tiloihin Turun saaristossa. Taustalla oli epäily, jonka mukaan yritykseen liittyvät henkilöt ovat pesseet rahaa jopa miljoonia euroja.

Poliisi katkaisi kiinteistöihin menevät tiet, tutkijoita kuljetettiin saaristossa helikopterikyydillä kiinteistöstä toiseen, rakennuksista kannettiin ulos takavarikoitua tavaraa, asiakirjoja ja muistitikkuja, ainakin seitsemää henkilöä kuulusteltiin ja kolme heistä otettiin kiinni.

Operaatioon osallistui yli sata henkilöä, keskusrikospoliisin lisäksi myös Lounais-Suomen poliisista ja rajavartiostosta. Tutkinta kesti iltamyöhään ja Airiston Helmen päärakennuksella paloivat valot vielä puolilta öin.

Sunnuntaina: ei ristin sielua. Poliisin sulkema kapea Ybbernäsintie Airiston Helmen päätiluksille on nyt apposen auki, tiepuomikin on kaatunut kumoon.

Päällystämättömän tien vierustaa ympäröi harva metsä, pellot ja laidunmaat, eikä kauempaa edes tietäisi lähestyvänsä mitään erikoista, elleivät kyltit yksityisalueesta ja kameravalvonnasta muistuttaisi alati asiasta.

Perillä odottava näky on kieltämättä hätkähdyttävä. Kolmekerroksinen, melkein 400 neliön talo kohoaa aivan meren rannalla. Yleisvaikutelma on hotellimainen, ja ikkunoita on vieri vieressä.

Talon ympäristö näyttää siisteydessään lähes steriililtä. Lehdet on lakaistu, roskia ei näy, tuhkakupissa on kaksi tupakannatsaa, avotulen teko ja tupakointi kielletään kyltillä sekä suomeksi että venäjäksi.

Airiston Helmen tiluksia hallitsee kolmekerroksinen ja lähes 400 neliön päärakennus, jonka eteen pystyy laskeutumaan helikopterilla. Sunnuntaina rakennus oli tyhjillään.

Ketään ei ole paikalla, vaikka pienen hetken ajan kuvittelemmekin, että joku seisoskelee piilossa talon hämärässä nurkassa. Hahmo kuitenkin osoittautuu kovia kokeneeksi mallinukeksi, joka on puettu maastopukuun ja mustaan pipoon. Mallinuken oikea käsi on asetettu koholle rinnan eteen, aivan kuin se olisi joskus pidellyt kivääriä olallaan.

Päärakennuksen seinustalla oleva nukke vartioi tiluksia.

Rantaan rakennettu suuri laiturikaan ei ole tavallisimmasta päästä. Ei etenkään nyt, kun sen edustalla kelluu Suomen puolustusvoimien muinoin omistamaa kalustoa. Siinä seisoo rannikkotykistön tarpeisiin tehty Kala-luokan kuljetuslautta, joka on aikoinaan ostettu tähän poistohuutokaupasta.

Kiinteistön rannassa seisoo Puolustusvoimilta aiemmin hankittu kuljetuslautta.

Airiston Helmen tilusten lähin vakituinen naapuri on 49-vuotias Thomas Willberg, karjatilallinen niin monennessa polvessa, ettei ”ole jaksanut edes laskea”.

Hän oli menossa lauantaiaamuna korjaamaan eläinaitaustaan Airiston Helmen suuntaan, kun kaksi poliisia pysäytti hänet.

– Heillä on kommandopipot ja konepistoolit. Eivät he sanoneet muuta kuin sen, että siellä on tilanne päällä, muistelee Willberg.

Airiston Helmen lähin vakituinen naapuri Thomas Willberg sanoo, ettei enää sunnuntaina nähnyt poliiseja tiluksilla. Edellisenä päivänä Airiston Helmen tilojen tutkintaan osallistui yli sata henkilöä.

Vaikka Airiston Helmestä on liikkunut runsaan 15 000 asukkaan Paraisilla mitä erikoisimpia huhuja vuosien varrella, Willberg ei ole niihin juuri kiinnittänyt huomiota.

Hänen näkökulmastaan viereisillä tiluksilla on asunut melko rauhallinen, joskin silmiinpistävän äveriäs naapuri suurine rakennushankkeineen. Väkeä siellä ei kuitenkaan käy kuin harvakseltaan.

 Heillä on kommandopipot ja konepistoolit. Eivät he sanoneet muuta kuin sen, että siellä on tilanne päällä

– Tällä tiellä on liikkunut enimmäkseen vain heidän omia autojaan. Olisiko niitä eri autoja joku puolisen tusinaa, jotka kuuluvat joko omistajalle tai tilanhoitajalle.

Willberg sanoo, etteivät Airiston Helmen autot ole muutenkaan olleet kovinkaan huomiota herättäviä – nytkin tiluksilla seisoo seitsemän vuotta vanha Nissan Juke, jonka ajoneuvovero on erääntynyt – mutta sen sijaan kesäisin rantaan laskeutuvaa mustaa helikopteria on vaikea olla noteeraamatta.

Airiston Helmi on ollut Paraisten vakiopuheenaiheita kymmenen vuoden ajan. Milloin porua ovat aiheuttaneet sen taustahenkilöiden tekemät maakaupat, milloin ylelliset rakennushankkeet.

Paikalliset lehdet ovat kirjoittaneet Airiston Helmen projekteista ja niitä vastustavista naapureista niin usein, että yritys on paikkakuntalaisille nimenä yhtä tuttu kuin Nokia.

Siksi paraislainen Minna Gestranius hämmästyykin tajutessaan, ettei osaa kertoa, kuka Airiston Helmen asioista on vastuussa.

– En ollenkaan tiedä! En ole edes varma, olenko koskaan kuullutkaan sitä.

Se ei sinänsä ole ihme, sillä Airiston Helmen omistus- ja vastuujärjestely on monimutkainen. Vuoteen 2015 asti yrityksen toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet olivat venäläisiä, mutta vuonna 2016 yhtiön johdossa tapahtui lukuisia muutoksia.

 En ole oikein edes ajatellut, mitä Airiston Helmi tekee. Paitsi ehkä siinä mielessä, että ei se luultavasti ole mikään tavallinen vuokramökki.

Sen jälkeen yhtiön vastuuhenkilöinä ovat olleet 63-vuotias italialaismies ja 46-vuotias Paraisilla asuva nainen. Mies on yhtiön hallituksen jäsen ja nainen puolestaan prokuristi ja hallituksen varajäsen. IS:n kertoessa heidän nimensä Gestranius sanoo, ettei ole koskaan kuullutkaan sen nimisistä ihmisistä.

– En ole oikein edes ajatellut, mitä Airiston Helmi tekee. Paitsi ehkä siinä mielessä, että ei se luultavasti ole mikään tavallinen vuokramökki.

Minna Gestranius oli lenkillä gordoninsetteri Suzyn ja punaisen irlanninsetteri Cindyn kanssa. Hän kertoo kuulleensa paljon Airiston Helmestä, muttei ole koskaan käynyt sen tiluksilla.

Ikänsä Paraisilla asunut Gestranius sanoo, ettei ole koskaan käynyt katsomassa Airiston Helmen tiluksia ja hulppeita rakennuksia, vaikka niistä onkin puhuttu paljon.

– Toki kuitenkin tiedän, missä ne sijaitsevat.

– Vaikka jo ennestään ajattelin, ettei siellä aivan tavanomaista toimintaa ole, tämä keskusrikospoliisin operaatio oli isompi juttu kuin olisin voinut kuvitella. On pelottavaa ja ikävääkin, että jotain tällaista tapahtuu näin pienellä paikkakunnalla. Vaikka toisaalta, eihän se pieni koko sitä estä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?