Kommentti: Ay-liike ei enää edes yritä peitellä jäsenmaksujensa ohjaamista Sdp:n vaalityöhön - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ay-liike ei enää edes yritä peitellä jäsenmaksujensa ohjaamista Sdp:n vaalityöhön

Julkaistu: 24.9.2018 14:00

Eduskuntavaaleihin on reilut puoli vuotta, mutta ay-liike on ladannut tykkinsä: SAK:n liitot eivät enää edes yritellä peitellä, että niiden jäsenmaksutuotoilla tuetaan kevään vaaleissa ennätysmäisesti erityisesti Sdp:tä – siitä huolimatta, etteivät läheskään kaikki liittojen maksavat jäsenet ole demareita, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Viime lauantai oli mielenkiintoinen päivä.

Ensin Ylen Ykkösaamussa toimittaja Jari Korkin vieraana oli PAM:n puheenjohtaja Ann Selin (sdp).

Illalla MTV:n Uutisextrassa toimittaja Jussi Kärjen haastattelussa oli JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine (sdp).

Kumpikin SAK:n liittojohtaja vannoi kostoa nykyhallitukselle, joka on koettu erityisen ay-vastaiseksi.

Syy on tietenkin hallituksen suunnitelma helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä. Hallituksen esitys ei ole vielä edes valmis, mutta se sopii oppositiolle ja SAK:lle vaaliaseeksi, kun kohuttu aktiivimalli kakkonen ei siihen tarkoitukseen ehtinyt. SAK sortui jo sellaiseen vauhtisokeuteen, että joutui vetämään ylipropagandistiset, valheelliset ”pärstäkerroin” –kuvat kampanjastaan pois.

Ann Selin kertoi Ylellä, että PAM aikoo laittaa vaaleihin enemmän resursseja kuin koskaan aiemmin.

Selin uhosi Ylellä, että PAM aikoo laittaa vaaleihin enemmän resursseja kuin koskaan aiemmin ja palkansaajien ääni "tuodaan selkeästi esiin".

– Tarkoitus on, että maan hallitus huomaisi, että olemme nyt tosissamme. Tällä hallituskaudella, kolmen vuoden ajan palkansaajia on kurmuutettu. Ei ole sattumaa, että SAK:n kampanjaksi tuli viimeinen niitti. Se on todellakin sanapari, jota kentällä kovasti käytetään. Eikö mikään riitä, kun palkansaajia laitetaan polvilleen, Selin sanoi Ylellä.

Sama oli sävel Päivi Niemi-Laineella, vaikka hallituksen suunnitelmat eivät juuri hänen liittonsa työntekijöitä edes kosketa. Kunnat kärsivät, kun JHL kostaa hallitukselle.

Päivi Niemi-Laine vieraili lauantaina MTV:n Uutisextrassa.

Koskaan aikaisemmin SAK:laiset liittojohtajat eivät ole rehvastelleet, että ne jakavat jäsenmaksutulojaan ”enemmän kuin koskaan” vasemmistopuolueille ja niiden eduskuntavaalityöhön, siis käytännössä ennen muuta Antti Rinteen johtamalle Sdp:lle ja pienempiä hiluja Li Anderssonin Vasemmistoliitolle.

Vuoden 2007 vaalirahakohujen jälkeen ehdokkaille ja puolueille annettavaa vaalitukea on pyritty enemmänkin peittelemään kuin sillä rehvastelemaan. Vaalirahailmoituksista on voitu sitten lukea, kuka demarisatraappi milloinkin miltäkin liitolta tukea saanut.

Historiallisen avointa rehvastelua

Nyt vaalituella rehvastellaan jo siis etukäteen.

Tällaista ei ole ennen nähty.

Moni voi kysyä – ja kysyykin – miksi SAK:laiset liitot ohjaavat vaalirahoituksensa liki yksinomaan vasemmistopuolueille, vaikka jäsenmaksuja maksavista jäsenistä läheskään kaikki eivät niitä äänestä.

Veronmaksajan kannalta mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että esimerkiksi JHL:n ja PAM:n saamat jäsenmaksutulot ovat liittojen jäsenille verovähennyskelpoisia. Näin ollen kaikki veronmaksajat osallistuvat liittojen kautta Sdp:lle ja Vasemmistoliitolle ohjattuun vaalitukeen.

Kyse on siis käytännössä toisesta puoluetuesta.

Urheiluseurojen jäsenmaksuja ei voi vähentää verotuksessa.

Yksi liittojen rahoitussampo on ollut myös ay-liikkeen asuntoyhtiö, entinen VVO, nykyinen Kojamo. Yleishyödylliset liitot, kuten juuri PAM ja JHL, ovat saaneet Kojamon osingot verovapaina ja yhtiön pörssilistautuminen lihottaa liittojen kassaa ruhtinaallisesti lisää.

Eli rahaa on.

Tähän kuuluu liitoista reseptivastaus, että työnantajat tukevat puolestaan porvaripuolen ehdokkaita. Yritysten antama vaalituki on kuitenkin vähentynyt vuoden 2007-2008 vaalirahakohun jälkeen koko ajan, ja Elinkeinoelämän EK ei SAK:n liittojen tasolle yllä.

Firmat eivät myöskään jaa ehdokkaille veronmaksajien rahoja, kuten liitot käytännössä tekevät.

 Ay-liike lyö syksyn mittaan lisää pökköä pesään hallituksen irtisanomissuunnitelmia vastaan.

Ay-liike lyö syksyn mittaan lisää pökköä pesään hallituksen irtisanomissuunnitelmia vastaan.

JHL:n uskotaan kertovan tiistaina, miten se jatkaa mielenilmaisujaan ylityökieltojen päälle. Luvassa on ehkä esimerkiksi pääkaupunkiseudun liikenteeseen kohdistuvia poliittisia iskuja. Metro kiinni? Tai jotakin.

– Meiltä on tulossa selvästi kovempaa tavaraa. Meillä on viisivaiheinen suunnitelma ja menemme niin pitkälle kuin tarvetta on, Niemi-Laine uhosi MTV:llä.

Yksi sivunäytelmä käydään myös HUS:ssa. Kun työantaja eli HUS ei ole ollut riittävän joustava eikä ole suostunut vuoronvaihtoihin, säästövapaiden tai vuosilomien siirtoon, Tehy uhkaa valittaa asiata työtuomioistuimeen.

Hupaisaa.

Mutta ajatelkaapa, hyvät lukijat!

Eikö olisi kaameata, jos joku liikemiesporukka vaikka perustaisi jonkin ihmeellisen Kehittyvien maakuntien Suomi – liikkeen ja ohjaisi sen kautta rahaa kansanedustajille, jotka pyrkivät toteuttamaan maakuntien (ja liikemiesten) etua seuraavalla vaalikaudella, mahdollisesti myös hallituksessa.

Osihan se kauheaa, eikö olisikin!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?