KRP Turun jättioperaatiosta: Neljää miestä ja kolmea naista on kuulusteltu – etsinnässä löytyi myös aseita

Venäläisen uutistoimiston mukaan yksi Venäjän kansalainen on pidätetty.

24.9.2018 12:34 | Päivitetty 24.9.2018 13:25

Kolmea miestä ja neljää naista on kuulusteltu epäillyn asemassa Turun jättioperaatiossa, kertoo tutkinnanjohtaja Tomi Taskila keskusrikospoliisista. Taskilan mukaan epäiltyinä rikoksina jutussa on törkeä rahanpesu, törkeä veropetos, törkeä työeläkevakuutusmaksupetos ja kaksi törkeää kirjanpitorikosta.

Tutkinnan alkusyynä olivat verottajan havainnot. Etsinnässä löytyi myös aseita, jotka vaikuttavat tällä hetkellä olevan keräilyesineitä. Näistä ei KRP:n mukaan olla avaamassa esitutkintaa.

Taskila sanoo, että ei odota tutkinnan laajenevan talousrikostutkinnan puolelta muihin nimikkeisiin. Hän kuitenkin sanoo, että löydetystä materiaalista voi löytyä uusia epäiltyjä.

Mahdollisista vangitsemisvaatimuksista päätetään todennäköisesti iltaan mennessä. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan yksi pidätetyistä on Venäjän kansalainen.

– Yksittäisiä kansalaisuuksia en halua mainita, Taskila sanoo.

Lue lisää: Venäläismediat: Yksi Venäjän kansalainen pidätetty Airiston suuroperaatiossa

Epäilyjen vuoksi on pidätetty kolme, joista yksi on jo vapautettu.

Tutkinnanjohtaja ei myöskään suostu ottamaan kantaa siihen, ovatko kaikki epäillyt olleet EU-alueelta.

– Sen verran voin sanoa, että ulkomaisesta rahavirrasta on kyse, Taskila sanoo.

Tapauksen tutkinnan yhteydessä viikonloppuna tehtiin kotietsintöjä 17 paikassa, jotka ovat kaikki epäiltynä olevan suomalaisen osakeyhtiön kiinteistöjä. Yhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.

KRP ei ole vahvistanut yhtiön nimeä, mutta sen perusteella, millä kiinteistöillä poliisi on viikonloppuna nähty, kyse on Airiston Helmi Oy:stä.

Syksyllä 2007 perustetun Airiston Helmen hallituksessa on eri aikoina istunut kolme venäläistä, kaksi italialaista ja kaksi puolalaista henkilöä. Tällä hetkellä yhtiön vastuuhenkilöiksi on merkitty kaupparekisteriin Italian ja Suomen kansalaiset.

Yhtiön keskeinen henkilö näyttää kaupparekisteritietojen mukaan olevan vuonna 1964 syntynyt mies, jolla on Maltan kansalaisuus. Hän on ollut pitkään yhtiön puheenjohtajana tai hallituksen jäsenenä ja omistanut ainakin osan yhtiöstä.

Artikkeli päivitetty 24.9.2018 kello 13.25. Lisätty tapauksen tutkinnanjohtajan kommentit, lisätietoa viikonlopun suuroperaatiosta sekä Airiston Helmi Oy:n taustoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?