Mitä Airiston suur­operaatiossa tutkittiin? Näihin kysymyksiin halutaan vastauksia

Viikonlopun kiinnostavin rikostapaus on täynnä mysteerejä.

Keskusrikospoliisi suoritti viikonloppuna jättioperaation Turun saaristossa. Se tutkii talousrikosvyyhtiä, jossa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä.

Rikosnimikkeinä tapauksessa ovat muun muassa törkeä rahanpesu, törkeä kirjanpitorikos ja törkeä veropetos.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tutkinnan kohteena on vuonna 2007 perustettu Airiston Helmi Oy.

Tutkinta on herättänyt laajaa huomiota ja jättänyt useita avoimia kysymyksiä. IS listasi neljä kysymystä, joihin ei ole toistaiseksi yksiselitteistä vastausta.

Miksi niin järeä operaatio?

Päävastuu operaatiosta oli keskusrikospoliisilla, mutta se pyysi virka-avuksi puolustusvoimat, Lounais-Suomen poliisin ja merivartioston.

Kaikkiaan siihen osallistui yli sata miestä ja naista. Saaristossa nähtiin myös helikoptereita, lentokieltoalue ja tiesulkuja.

Kotietsintää on tehty lauantain aikana 17 kohteeseen. Osittain tämä ja laaja etsintäalue selittävät operaation mittakaavaa.

Paraisilla Ybbernäsissä sijaitsevan Airiston Helmi Oy:n kiinteistön läheisyydessä poliiseja sinisessä pakettiautossa ja harmaassa maastoautossa 22. syyskuuta 2018. Etsinnät liittyvät Verohallinnon kanssa tehtävään esitutkintaan, jossa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta, KRP kertoo.

Krp:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoo, että kohteet sijaitsevat hajallaan mantereella ja saaristossa.

– Tutkijoiden siirtäminen paikasta toiseen on ollut välillä haastavaa, kun kohteet ovat olleet vaikeakulkuisessa paikassa. Siksi olemme välillä tukeutuneet veneisiin ja ilmaliikenteeseenkin.

– Hajanaisuus ja rikkonaisuus on kieltämättä lisännyt etsintöjen haastavuutta. Jos tämä sama olisi pitänyt tehdä Helsingin keskustassa, olisimme selvinneet murto-osalla tästä väestä.

Yksi mahdollinen selitys on myös viestin lähettäminen: Suomen viranomaiset ovat hereillä ja valmiina toimimaan tarvittaessa järeinkin ottein.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Kommandopipomiesten viesti menee perille Venäjälle asti

Mitä saarilla on puuhattu?

Helsingin Sanomien sotilaslähteiden mukaan Airiston Helmi on ollut jo vuosia Puolustusvoimien ja Suojelupoliisin tarkkailussa.

Ex-kansanedustaja Mikko Kärnä on kertonut saaneensa Puolustusvoimissa työskenteleviltä lähteiltään tiedon, jonka mukaan alueella on havaittu tutkakalustoa ja yritystä muokata sitä sotasatamaksi, jossa voitaisiin huoltaa Venäjän Itämerellä partioivia sukellusveneitä. KRP tyrmäsi kaikki Kärnän esittämät väitteet IS:n jutussa.

Lue lisää: Ex-kansanedustaja Kärnä väittää Airiston Helmen tonttia Venäjän sotasatamaksi – KRP tyrmää kaiken

Airiston Helmen päärakennuksen luona nähtiin lauantaina KRP:n operaatio.

– Meillä ei valitettavasti ole tällä haavaa asiasta mitään kerrottavaa, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala vastaa IS:n tiedusteluun.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi sanoo Helsingin Sanomille, ettei Airiston Helmi ole ”millään tavalla Puolustusvoimien agendalla tai seurannassa”.

Paikallisia operaatio ei yllättänyt. Mökkinaapuri kertoi IS:lle, että alueella tulee hyytävä olo. Alue on täynnä kieltomerkkejä, puomeja ja pääsy kielletty -tauluja. Myös alueella vieraillut IS kiinnitti huomiota kyltteihin ja valvontakameroihin.

 

Lue lisää: IS jättioperaation ytimessä: Tältä näyttää KRP:n laajan tutkinnan kohteena olevan Airiston Helmen tontilla

Lue lisää: Airiston Helmen mökkinaapuri: ”Sillä tontilla tulee hyytävä olo”

– Toiminta on ollut oikein salamyhkäistä. Tulee sellainen tunne, että sieltä koska tahansa joku ampuu kuulan kalloon eikä kukaan tiedä, minne ruumis häviää, mökkinaapuri kertoo.

Viime aikoina tontilla on ollut hiljaista. Naapurin mukaan siellä ei ole ruohonleikkaajaa lukuun ottamatta näkynyt ihmisiä.

Miksi tappiollinen yritys ostaa saaria?

Airiston Helmen liiketoiminta on pientä. Kaupparekisterin mukaan yrityksen toimialana on matkailu- ja majoituspalvelut sekä kiinteistöjen omistaminen ja vuokraus.

Se ei kuulu työnantajarekisteriin, johon on liityttävä, jos maksaa säännöllisesti palkkoja – joko vakituisesti kahdelle tai useammalle työntekijälle tai tilapäisesti vähintään kuudelle.

Airiston Helmi on raskaasti tappiollinen yritys.

Vuonna 2015 tappiota tuli 430 000 euroa, vuonna 2016 lähes 650 000 euroa ja viime vuonna 316 000 euroa – kolmessa vuodessa siis lähes 1,4 miljoonaa euroa.

Alueella on runsaasti kieltomerkkejä ja valvontakameroita.

Tappioista huolimatta se on ostanut saaria, tontteja ja rakennuksia.

Lue lisää: Miksi venäläiset ostavat Suomen saaria pala palalta?

Lue lisää: Venäläiset ostivat Suomen saaria tärkeältä väylältä – ”Varakas herrasmies arvosti rauhaa ja turvallisuutta”

Lisäksi se on ostanut Puolustusvoimien poistohuutokaupoista muun muassa Kampela-luokan kuljetuslautan, jonka kannella mahtuu kuljettamaan raskasta ajokalustoakin. Hankintoja ei ole yritetty peitellä.

Toistaiseksi on epäselvää, mistä rahat ovat peräisin.

Kuka tai ketkä ovat yrityksen takana?

KRP kertoo, että se otti operaatiossa kiinni kaksi ihmistä ja kuuli seitsemää. Joukossa on muitakin kuin Suomen kansalaisia.

Airiston Helmi Oy:n taustalla oleva omistusketju johtaa kaupparekisterien asiakirjojen mukaan Italiaan.

Muutama vuosi sitten yhtiön vastuuhenkilöinä oli venäläisiä henkilöitä, mutta vuodesta 2016 eteenpäin firman vastuuhenkilöiksi on merkitty on nimetty 63-vuotias italialaismies ja 46-vuotias Paraisilla asuva nainen.

Lue lisää: KRP:n jättioperaation kohteena olevan Airiston Helmen monimutkainen omistuskuvio johtaa Italiaan

Marraskuussa 2016 Italian Bresciassa pidetyn Airiston Helmen ylimääräisen yhtiökokouksen pöytäkirjan mukaan yhtiön omistus on ollut ainakin kokouksen aikaan italialaisella Perlago SRL -yhtiöllä.

Italialaisen kaupparekisterin mukaan Perlago on vaihtanut nimensä Finnovaksi.

Finnovan johdossa on saman niminen ja samana päivänä syntynyt henkilö kuin Airiston Helmen hallituksen italialaisjäsen.

Italian kaupparekisterin tietojen mukaan Finnovan omistaa sataprosenttisesti italialainen Aletti Fiduciaria -niminen yhtiö.

Aletti Fiduciarian omistaa Banca Aletti & C. S.p.A, joka on puolestaan osa isoa italialaista Banco BPM -pankkia.

Airiston Helmen tilinpäätöstiedoista käy ilmi, että sillä on lainaa Finnova-nimiseltä yhtiöltä.

Airiston Helmen ostama Puolustusvoimien entinen Kala-kuljetuslautta on remontoitu niin, että se soveltuu paremmin ihmisryhmien kuljettamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?