Katso kartta: KRP:n ratsaama Airiston Helmi omistaa suuren joukon saaria ja kiinteistöjä merenkulun pääväylän varrelta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso kartta: KRP:n ratsaama Airiston Helmi omistaa suuren joukon saaria ja kiinteistöjä merenkulun pääväylän varrelta

Julkaistu: 23.9.2018 20:52

Kymmenen vuoden aikana yritys on hankkinut omistukseensa merkittävän määrän saaria syväväylän varrelta.

Airiston Helmi ja sen hallituksen puheenjohtaja omistavat lukuisia saaria ja merenrantatontteja merkittävän kauppamerenkulun pääväylän lähistöllä.

Kymmenen vuoden aikana yritys on hankkinut omistukseensa saaria syväväylän varrelta Norrskatan alueelta ja Nauvon ja Korppoon pohjoispuolelta, muun muassa Säkkiluodon, Nevamon ja Hepokarin saaret.

Osa kartannimistä on saarten nimiä, osa yrityksen kiinteistöjen nimiä.

Airiston Helmi Oy liittyy Ilta-Sanomien tietojen mukaan viikonlopun KRP:n suuroperaatioon Turun saaristossa. KRP teki kotietsintää viikonlopun aikana yhteensä 17 kohteessa.

Yhtiön Paraisten Ybbernäsissä sijaitsevalle päärakennukselle, suurelle huvilalle johtavalla tiellä oli lauantaina tiesulut. Lisäksi IS:n haastattelemat silminnäkijät kertoivat viranomaisliikenteestä Säkkiluodon saarella.

Lue lisää: Taimenta pyytämässä olleet kalastajat joutuivat äkisti keskelle KRP:n suuroperaatiota – ”Heti tultiin kumiveneellä kylkeen”

Lue lisää: IS jättioperaation ytimessä: Tältä näyttää KRP:n laajan tutkinnan kohteena olevan Airiston Helmen tontilla

Päärakennuksen yhteydessä on massiivinen laituri, jossa on useita Puolustusvoimien poistohuutokaupoista ostettuja aluksia. Lisäksi tontilta löytyy helikopterin laskeutumispaikka. Helikopterin aiheuttaman meteli on johtanut naapureiden valituksiin.

Ilta-Sanomien haastattelema mökkinaapuri muistaa, miten merenrantatontti siirtyi kymmenkunta vuotta sitten uusille omistajille. Tontilla oli aiemmin omakotitalo, jossa asui vanhempi leskirouva.

– Nämä ostajat tarjosivat talosta huikean summan. Sitten he rupesivat rakentamaan tontilla, naapuri kertoi IS:lle.

Uusien omistajien aikana rannalle ilmestyivät muun muassa järeät laiturit. Lisäksi uudet omistajat ruoppasivat väylän niin, että laiturille pääsee isommalla aluksella.

Lue lisää: Airiston Helmen mökkinaapuri: ”Sillä tontilla tulee hyytävä olo”

Tiedot Airiston Helmen omistuksista Turun saaristossa pohjautuvat venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa vuosien ajan tutkineen, eläkkeelle olevan insinöörin Oiva Miettisen ja tämän yhteistyökumppaneiden selvityksiin vuodelta 2014, jolloin Ilta-Sanomat julkaisi artikkelinsa Airiston Helmen saari- ja kiinteistökaupoista. Myös Maanmittauslaitoksen lainhuutotodistukset antavat vastaavat tiedot Airiston Helmeen liittyvistä omistuksista.

Lue lisää: Miksi venäläiset ostavat Suomen saaria pala palalta?

Lue lisää: Venäläiset ostivat Suomen saaria tärkeältä väylältä - "Varakas herrasmies arvosti rauhaa ja turvallisuutta"

Vuonna 2007 perustetun Airiston Helmen toimialaksi on määritelty matkailu- ja majoituspalvelut sekä kiinteistöjen omistaminen ja vuokraus.

IS on kertonut venäläisten kiinteistökaupoista 22. syyskuuta 2014.

IS 22. syyskuuta 2014.

Jos alla oleva graafi ei näy, voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?