KRP:n jättioperaation kohteena olevan Airiston Helmen monimutkainen omistuskuvio johtaa Italiaan

Airiston Helmi Oy:n taustalla oleva omistusketju johtaa kaupparekisterien asiakirjojen mukaan Italiaan.

Keskusrikospoliisi on viikonlopun aikana tehnyt kotietsintöjä Airiston Helmi Oy:n kiinteistön alueella.

23.9.2018 16:54

Airiston Helmi Oy liittyy Ilta-Sanomien tietojen mukaan viikonlopun KRP:n suuroperaatioon Turun saaristossa.

Airiston Helmi on herättänyt kummastusta julkisuudessa sen jälkeen kun Ilta-Sanomat uutisoi syyskuussa 2014, että vuodesta toiseen tappiota tehnyt firma oli hankkinut lukuisia saarikiinteistöjä kauppamerenkulun pääväylän lähistöllä Turun saaristossa.

Lue lisää: Miksi venäläiset ostavat Suomen saaria pala palalta?

Lue lisää: Venäläiset ostivat Suomen saaria tärkeältä väylältä – ”Varakas herrasmies arvosti rauhaa ja turvallisuutta”

Vuonna 2014 yhtiön toimitusjohtaja ja sen hallituksen jäsenet olivat Venäjän kansalaisia.

Yhtiön omistus oli järjestetty vielä sen yhtiökokouspöytäkirjojen mukaan vuoden 2016 alussa siten, että siitä omisti 90 prosenttia Puolaan rekisteröity Meander Sp. -yhtiö, jota edusti kokouksessa venäläinen Airiston Helmen hallituksen puheenjohtaja. Puheenjohtaja omisti itse pöytäkirjan mukaan Airiston Helmestä 10 prosenttia.

Myöhemmin vuonna 2016 yhtiön johdossa ja omistuksessa tapahtui muutos. Yhtiön hallituksen jäseneksi on merkitty joulukuussa italialainen henkilö. Hänen lisäkseen Airiston Helmen kaupparekisteriotteessa ei mainita enää muita yhtiön henkilöitä kuin sen suomalainen prokuristi, joka on myös yhtiön hallituksen varajäsen.

Marraskuussa 2016 Italian Bresciassa pidetyn Airiston Helmen ylimääräisen yhtiökokouksen pöytäkirjan mukaan yhtiön omistus on ollut ainakin kokouksen aikaan italialaisella Perlago SRL -yhtiöllä.

Italialaisen kaupparekisterin asiakirjoista käy ilmi, että Perlago on vaihtanut nimensä Finnovaksi. Italialaisyhtiö Finnovan johdossa on saman niminen ja samana päivänä syntynyt henkilö kuin Airiston Helmen hallituksen italialaisjäsen. Airiston Helmen tilinpäätöstiedoista käy ilmi, että sillä on lainaa Finnova-nimiseltä yhtiöltä.

Italian kaupparekisterin tietojen mukaan Finnovan omistaa sataprosenttisesti italialainen Aletti Fiduciaria -niminen yhtiö. Aletti Fiduciarian omistaa Banca Aletti & C. S.p.A, joka on puolestaan osa isoa italialaista Banco BPM -pankkia.

Tiedot Finnovan omistajasta on kirjattu italialaiseen kaupparekisteriin elokuussa 2016.

Jos alla oleva graafi ei näy, voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?