Kotimaa

Katolla leiskuivat isot liekit, kun Jouni päätti rynnätä palavan kirkon sisälle – ”Totesin, että tilanne on paha”

Julkaistu:

Museoviraston mukaan alttaritaulu on vuodelta 1831.
Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui maan tasalle varhain sunnuntaiaamuna syttyneessä tulipalossa Joensuussa. Pelastuslaitos sai automaattihälytyksen tulipalosta kello 04.50. Kirkko tuhoutui, mutta kellotapuli ja lämpölaitos säästyivät liekeiltä.

Ennen kuin tulipalo oli levinnyt koko Kiihtelysvaaran kirkkoon, kiinteistömestari Jouni Heiskanen ehti pelastaa kirkosta alttaritaulun ja ehtoollismaljat.
  • Katso Jouni Heiskasen haastattelu yllä olevalta videolta.
Heiskanen kertoo IS:n haastattelussa saaneensa vartiointiliikkeeltä aamuvarhain ilmoituksen tulipalosta. Kirkon luona selvisi, että hälytys oli aiheellinen.

– Kirkolle päästyäni, palokunnan kanssa juteltuani, siinä totesin omana mielipiteenäni, että tilanne on paha ja että todennäköisesti kirkko palaa. Tervatussa paanukatossa oli jo pahasti liekkejä. Sanoin, että käyn katsomassa, onko mitään tehtävissä irtaimiston suhteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Menin sakastin kautta sisälle, ja totesin, että kirkossa ei ollut vielä savua, valot eivät toimineet. Savua ei ollut kirkon puolella.

Heiskanen kertoo ottaneensa ensimmäisenä vanhan ”tunnearvoltaan mittaamattoman arvokkaan” ehtoollismaljan.

– Sen jälkeen alttaritaulun ja alttarivaatteet, joka oli kaapissa. Kannoin kaikki etäämmälle kirkosta pihalle.


Muu irtaimisto paloi kirkon mukana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alttaritaulu on kookas. Kirkkoaktiivi ja Kiihtelyksen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eevi Väistö kertoi STT:lle, että Heiskasen uroteko on herättänyt ihmetystä.

– Tätä alttaritaulua aivan ihmetellään, että miten hän jaksoi sen yksin kuljettaa. Hän tiesi, miten se lähtee irti. Ennakointi on hirveän tärkeää, Väistö sanoi.

– Sitä on miettinyt kun on palokunnan kanssa ollut harjoituksia ja seurakunnan työporukassa ollut keskustelua, että mitä kirkosta pelastetaan jos tulipalo tulee. Alttaritaulu on ollut se yksi tärkeimmistä. Sen vain revin sitten kehyksineen irti. Olisiko tuossa sitten ollut pari enkeliä kaverina kantamassa, Heiskanen sanoo IS:lle.

Heiskanen kantoi alttaritaulun 300 metrin päähän seurakuntatalolle.


Museoviraston mukaan alttaritaulu on taidemaalari Samuel Elmgrenin tekemä. Teos valmistui vuonna 1831.

Heiskanen kertoo, että vuonna 1770 valmistunut Kiihtelysvaaran kirkko valittiin 1970-luvulla kauneimmaksi viistovartiseksi puukirkoksi. Kirkon mukana tuhoutuivat paanukatto, vanhat seinämaalaukset ja alttarinpäällysmaalaukset.

– Sellaisia ei mitata rahassa, Heiskanen sanoo.

Seurakunta järjesti seurakuntatalolla aamupäivällä hartaustilaisuuden. Moni oli Heiskasen mukaan liikuttunut.

– Aika monen mielenmaisemaan varmaan kuului meidän kirkkomme tällä mäellä, koska kirkko oli keskeisellä paikalla keskellä kirkonkylää, kiinteistömestari sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt