Suomeen ensi viikolla saapuva Barack Obama tienaa yhtä paljon tunnin puheesta kuin vuodesta presidenttinä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomeen ensi viikolla saapuva Barack Obama tienaa yhtä paljon tunnin puheesta kuin vuodesta presidenttinä

Torstaina 27.9. Nordic Business Forumissa Helsingissä puhuva Barack Obama on kuitannut tunnin puheesta jopa 400 000 dollaria.

Yhdysvaltain entinen presidentti kuuluu maailman parhaiten palkattuihin puhujiin. Hänelle on maksettu 400 000 dollaria – noin 340 000 euroa – tunnin mittaisesta puheesta. Saman verran oli hänen vuotuinen presidentinpalkkionsa.

23.9.2018 7:30

57-vuotias Barack Obama on tuorein entisistä Yhdysvaltain presidenteistä, ja hän on seurannut edeltäjiensä George W. Bushin ja Bill Clintonin viitoittamaa tietä tekemällä uraa ammattipuhujana.

Talousjulkaisu TheStreetin mukaan Bill ja Hillary Clinton ovat vuosien 2001 ja 2015 välillä ansainneet ammattipuhujina yli 150 miljoonaa dollaria. Jos summa jakautuisi tasaisesti, se tarkoittaisi sitä, että pariskunta tienasi yli kymmenen miljoonaa joka vuosi.

Yhä elossa olevista ex-presidenteistä myös Jimmy Carter ja George H.W. Bush – se vanhempi – ovat kiertäneet presidenttikausiensa jälkeen puhumassa, mutta eivät siinä mitassa kuin alussa mainittu kolmikko.

Kolmen puheen sarjasta yli miljoona euroa

Tulevana torstaina 27. syyskuuta Obama puhuu Helsingin Messukeskuksessa Nordic Business Forumissa.

NBF ei ole kertonut, kuinka paljon entiselle presidentille maksetaan tunnin keskustelusta Skype-kehittäjänä tunnetun ruotsalaisyrittäjä Niklas Zennströmin kanssa, mutta jos aiemmista taksoista voi jotain päätellä, Obaman palkkaamiseen tarvitaan viisinumeroinen summa.

Ei ole kyhnystä pula George W. Bushillakaan. Eri mediatietojen mukaan ex-presidentti kuittaa 100 000 – 175 000 dollaria per puhe.

Esimerkiksi viime vuonna Obama piti kolmen puheen sarjan Wall Streetin yritysväelle ja kuittasi 400 000 dollaria puheelta eli 1,2 miljoonaa dollaria.

Euroissa summat ovat noin 340 000 euron ja miljoonan euron luokkaa.

Obama tienasi myös presidenttinä ollessaan 400 000 dollaria vuodessa.

Yhtenä päivänä tapasin Matt Damonin

Suuret puhujanpalkkiot selittyvät osittain sillä, että hän on ex-presidentti, mutta eivät vain sillä.

Lisäksi Obama on äärimmäisen taitava puhuja.

Pari vuotta sitten Obaman puheenkirjoittaja Jon Favreau pyrki avaamaan CQ-lehdelle sitä, mikä teki Obaman puheista niin vaikuttavia.

Lue lisää: Suomessa on vain yksi freelance-puheenkirjoittaja –”Donald Trumpin puheenkirjoittajana ei ole varmaan kovin mukava olla”

Favreaun mukaan puheiden ydinelementit ovat niiden keskustelevuus, henkilökohtaisuus, draamantaju ja huumori.

– Puheessa on hyvä olla vitsejä, jotka ovat hauskoja, mutta eivät kuitenkaan niin sopivia poliitikon kertomiksi. Emme yritä laittaa presidentin suuhun mitään puujalkavitsejä, sillä hän on hauskimmillaan silloin, kun hän tekee kuivia huomioita politiikan järjettömyyksistä.

Pari esimerkkiä Obaman puheista:

– Yhtenä päivänä tapasin Matt Damonin – hän on hieno mies, rakastan häntä – ja hän sanoi, että on pettynyt suoritukseeni. Minä sanoin, että kiitos samoin Matt: minä kävin juuri katsomassa Adjustment Bureaun. (Obama politiikan toimittajien lounaalla 2011)

– No joo, onhan se myönnettävä, että olen harmaantunut. En ole enää se sama salskea muslimisosialisti kuin ennen. (Obama politiikan toimittajien lounaalla juuri toisen kautensa alussa 2013)

Lue lisää: Obama hyökkäsi rajusti Trumpin kimppuun – ”Tämä ei ole normaalia”

Obaman näkee tonnilla

Obamaa ei pääse katsomaan paikan päälle aivan halvalla: kahden päivän peruslippu Nordic Business Forumiin maksaa noin tuhat euroa.

Nordic Business Forum järjestetään nyt yhdeksättä kertaa. Myös aiempina vuosina seminaarin pääpuhujana on ollut joku kansainvälinen tähti.

Kuvernaattori Arnold Schwarzenegger jakoi vuonna 2014 Helsingin Messukeskuksessa vinkkejä menestykseen.–Jos olisin kuunnellut niitä, jotka sanoivat etten pärjää, en olisi täällä tänään. Olisin yhä jodlaamassa Alpeilla, sanoi Schwarzenegger ja varoitti kuuntelemasta kyynikkoja.

Vuonna 2017 Helsingin NBF:n puhujaksi piti tulla näyttelijä George Clooney, mutta Ocean’s -tähti ja ex-Batman joutui perumaan tulonsa perheenlisäyksen takia. Hänen korvaajakseen saatiin Will Smith, joka puhui seminaarissa menestymisestään.

Lue lisää: Hollywood-tähti Will Smith vitsaili suomalaisyleisölle Tom Cruisesta – paljasti mitä katuu eniten urallaan: ”Oikeasti häpeän”

Muita tähtipuhujia vuosien varrella NBF:ssä ovat olleet muun muassa Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore, Huffington Postin perustaja Arianna Huffington ja toimintatähti ja poliitikko Arnold Schwarzenegger.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?