Tällainen yritys on KRP:n suuroperaation kohteena – yritys aiheutti kohua maakaupoillaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tällainen yritys on KRP:n suuroperaation kohteena – yritys aiheutti kohua maakaupoillaan

Julkaistu: 22.9.2018 16:37, Päivitetty 22.9.2018 18:49

KRP on tehnyt etsintöjä noin kymmeneen kohteeseen.

IS:n tietojen mukaan KRP:n suuroperaation kohteena on Airiston Helmi Oy.

KRP on tehnyt kotietsintää lauantain aikana noin kymmeneen yrityksen omistamaan kohteeseen Turun saaristossa.

Poliisi oli lauantaina päivällä eristänyt yrityksen omistaman kiinteistön.

Lisäksi IS:n haastattelemat silminnäkijät kertoivat viranomaisliikenteestä Säkkiluodon saarella, jonka edustalla on IS:n tietojen mukaan Airiston Helmen omistamia mökkejä.

KRP ei toistaiseksi ole kertonut, kuinka monta epäiltyä jutussa yhteensä on, mutta lauantain aikana on kuulusteltu seitsemää ja otettu kiinni kaksi henkilöä.

Tutkittavana päärikoksena on törkeä rahanpesu, mutta poliisi tutkii myös lukuisia muita talousrikoksia kuten törkeää veropetosta. Yrityksen epäillään käyttäneen toiminnassaan myös pimeää työvoimaa.

Airiston Helmi on perustettu vuonna 2007. Sen toimialaksi on määritelty matkailu- ja majoituspalvelut sekä kiinteistöjen omistaminen ja vuokraus.

Airiston Helmen vastuuhenkilöiksi on nimetty 63-vuotias italialaismies ja 46-vuotias Paraisilla asuva nainen. Tiedossa ei ole, ovatko he kuulusteltavien tai epäiltyjen joukossa.

Ilta-Sanomat paljasti neljä vuotta sitten, että venäläiset ovat ostaneet Suomen saaria. Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) huolestui, kun yritys hankki lukuisia saaria, tontteja ja mökkejä tärkeän syväväyläreitin varrelta.

Ilta-Sanomat uutisoi tuolloin, kuinka Airiston Helmi oli tehnyt vuoden 2008 tilikaudesta lähtien vuosittain pahaa tappiota. Velkaa yhtiölle oli kertynyt miljoonien eurojen edestä. Silti se oli pystynyt hankkimaan omistukseensa lukuisia saaria ja ranta-alueita.

Kymmenen vuoden aikana Airiston Helmi oli hankkinut omistukseensa saaria syväväylän varrelta Norrskatan alueelta ja Nauvon ja Korppoon pohjoispuolelta, muun muassa Säkkiluodon, Nevamon ja Hepokarin saaret.

Yrityksen liiketoiminta on ollut roimasti tappiollinen myös viime vuosina. Vuonna 2017 se teki tappiota 316 000 euroa ja edellisenä vuonna 649 000 euroa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2017 oli 34 000 euroa. Henkilöstömäärä oli 3.

Airiston Helmi on ollut esillä myös naapurien valitusten ja lentomelun vuoksi. Paraisten ympäristölautakunta tiukensi vuonna 2015 helikopterin käyttölupaa. Naapurit ja alueen mökkiläiset valittivat, että helikopterikentältä oli tullut melua. Hallinto-oikeus ratkaisi asian vuonna 2013 Airiston Helmen hyväksi.

Edit 18.48: lisätty tieto yrityksen vastuuhenkilöistä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?