Kotimaa

Sanasota hallituksessa – Sipilä ryöpyttää nyt kokoomusta: ”Ei tulisi kuuloonkaan”

Julkaistu: , Päivitetty:

Pääministeri ei tarttunut väärinymmärryksen vaihtoehtoon vaan pitää kokoomuksen eduskuntaryhmän syytöksiä erittäin vakavina.
Eduskunnan luottamusäänestyksestä roihahtanut kokoomuksen ja keskustan riita otti yhä lisäkierroksia lauantaina. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) selvitti kiistaa Jyväskylässä keskustan politiikka- ja toimintapäivillä.

Sipilä ei puheessa eikä tiedotustilaisuudessa ottanut esiin medioissa pohdittua väärinymmärryksen mahdollisuutta rauhoittaakseen hallituspuolueiden nokittelua.

Loukkaantuneen oloinen Sipilä vaati sen sijaan vakavaa keskustelua tilanteesta.

 

Hyvin vakavaa keskustelua, useaankin otteeseen.

Perjantain luottamusäänestyksen taustalla oli ulkoministeri Timo Soinin (sin) osallistuminen abortinvastaiseen tapahtumaan virkamatkansa aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoomus syytti perjantaina eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen johdolla, että äänestykseen liittyi runsaasti painostusta ja edustajien vähättelyä.

Painostus saattoi kuitenkin liittyä Helsingin Sanomien mukaan puheeseen, jonka pääministeri osoitti omalle puolueelle ja sen ryhmäkurille, ei kokoomuslaisille.

– Aika pahasta väärinymmärryksestä on kyse, joka on ehkä syntynyt median kautta – ei pääministerin kanssa suoraan keskustellen, keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi HS:lle lauantaina.
Ilta-Sanomat ei tavoittanut Jokista vastaamaan pääministerin arvosteluun tai tarkentamaan naisedustajien painostussyytöksiä. Viestipalvelu Twitterissä hän ilmoitti, että he ovat käyneet ”median välittämän pääministerin lausunnon hänen kanssaan läpi ja todenneet, ettei hän tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – ”hyvä niin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokisen sovintoevästys ei kuitenkaan kuulunut Sipilän puheista. Pääministerin mukaan kokoomuksen syytökset ovat niin vakavia, että asia on keskusteltava läpi.

– Olen rauhallinen mies, kuten tiedätte, mutta minullakin on rajani. Eilen tuo raja ylittyi, Sipilä sivalsi puheessa lauantaina.

– [Raja ylittyy] silloin jos lähdetään toisen puolueen arvoja määrittelemään. Me määrittelemme itse omat arvomme. Näissä pitää antaa jokaiselle puolueelle tila antaa määritellä itse omat arvonsa, Sipilä sanoi viitaten aborttiin ja tyttöjen ja naisten oikeuksiin.

– Kyllä se aika erikoista on, että toisen hallituspuoleen eduskuntaryhmä ottaa kantaa taustoja ja faktoja tarkastamatta ja esittää syytteen, että olisin painostanut tai vähätellyt kysymystä.

Sipilän mukaan lausunnon osalta oli selvää, että hän vastasi kysymykseen vain oman puolueensa äänestyksen osalta.

– Siinä vaiheessa oli jo tiedossa, että keskustalaiset kansanedustajat painavat vihreää.

Sipilä ihmetteli puheita, että olisi painostanut toisen ryhmän kansanedustajia.

– Miksi minä painostaisin, varsinkin sellaisissa kysymyksissä jotka ovat hyvin henkilökohtaisia. En missään tapauksessa painosta ketään. Ei tulisi kuuloonkaan.

– Ilman vakavaa keskustelua tästä ei voida mennä eteenpäin. Tämä on eduskuntaryhmän yhteinen kanta ilmeisesti, kun se on eduskuntaryhmän puheenjohtajan nimissä annettu.


Sipilä sanoi, että hallituksen ja keskustan kanta lisääntymisterveyteen ja naisten ja tyttöjen oikeuksiin on hyvin selvä ja että kysymys on sekoitettu ulkoministerin toimintaan ja siihen, onko Soini sekoittanut Suomen viestiä maailmalle.

Sipilä sanoi tarkistaneensa epäselvyyden Argentiinan varapresidentin vierailun yhteydessä ja saaneensa Argentiinalta vastauksen, jonka mukaan Suomen linjassa ei ole mitään epäselvyyttä.

Pääministerin mukaan hän sanoo käyneensä ”hyvin vakavaa keskustelua, useaankin otteeseen” Soinin kanssa oikeuskanslerin päätöksen jälkeen ja tuli vakuuttuneeksi että Soini muuttaa käyttäytymistä.

Sipilän mukaan hän ei ole käsitellyt asiaa presidentin kanssa.

Pääministeri kommentoi myös irtisanomissuojaa: tietää ”hyvin sen kipukohdat”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt