Kommentti: Soinin loppu häämöttää – viimeiset ilot irti hupenevista hetkistä politiikan huipulla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Soinin loppu häämöttää – viimeiset ilot irti hupenevista hetkistä politiikan huipulla

Julkaistu: 21.9.2018 14:55

Ulkoministeri Timo Soini selvisi eduskunnan luottamusäänestyksestä kirkkaasti, mutta Soinin tarina politiikan huipulla alkaa olla ohi, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Timo Soini voi vielä hetken leveillä ja paukutella henkseleitään, sillä eduskunnan äänestystulos hänen luottamuksestaan oli selvä:

Se tuli äänin 100-60- 18 (tyhjää) - 21 (poissa).

Koko näytelmä oli sinänsä surkuhupaisa. Eduskunnassakin monet taisivat luulla, että nyt äänestettiin Suomen aborttilinjasta. Ei äänestetty, vaikka oppositio yritti sellaisen mielikuvan luoda.

Joka tapauksessa Soini ja siniset ajoivat muun hallituksen eli keskustan ja kokoomuksen enemmän kuin kiusalliseen, ellei jopa naurettavaan asemaan tekemällä asiasta koko hallitusta koskevan luottamusäänestyksen.

Kohti poliittista kuolemaa marssivilla lilliputti-sinisillä oli siihen varaa, sillä kepu ja kokoomus eivät voi päästää hallitusta kaatumaan, sillä monet keskeiset asiat ovat vielä kesken.

Jos hallitus olisi kaatunut, ensi vuoden budjetin läpivienti eduskunnassa olisi ollut liki mahdotonta. Samoin sote.

Mutta ei kepussa ja kokoomuksessa Soinia kukaan rakasta.

Soini on ollut piikki hallituksen persuuksissa koko Juha Sipilän (kesk) pääministerikauden. Ei siksi, etteivätkö persut/siniset olisi noudattanut hallitusohjelmaa. Ei, sillä PS / Siniset on noudattanut hallitusohjelmaa uskollisemmin kuin keskusta ja kokoomus.

Muita murheita on ollut senkin edestä, ne ovat olleet niin sanotusti ulkoparlamentaarisia.

PS:n hajoamisesta alkaneen kuluneen reilun vuoden ajan murheita on aiheuttanut lähinnä Soini yksin.

Sipilä olisi tehnyt viisaammin, jos olisi vaihtanut juhannuksen alla 2017 hallituspohjan ja korvannut sekä entiset että nykyiset persut kristillisillä ja Rkp:llä. Siitä olisi taatusti ollut Sipilälle itselleenkin vähemmän riesaa, eikä hallitus olisi päätynyt nykyiseen koomiseen asetelmaan.

Mahdollisesti Soini itse jopa nauttii tilanteesta. Soinille potkutkin olisi ollut siunaus, sillä marttyyrin roolista olisi ollut apua mahdollisessa EU-vaalikampanjassa.

Soini taatusti tiesi, että vihervasemmisto provosoitui (käytti tilanteen hyväkseen), kun hän onnettoman Kanadan virkamatkansa päälle meni vielä kehumaan Argentiinan aborttilinjauksia. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti linjasi, ettei Soinin osallistuminen Kanadassa abortin vastaiseen mielenosoitukseen ollut laitonta, mutta moitteet tuli.

Siitä Soini vähät välittää. Mikään ei takaa, etteikö Soini pelleile hallituksen ja opposition kustannuksella jatkossakin. Vaalit ovat tulossa.

Soini ottaa kaiken irti viimeisistä hetkistä politiikan huipulla, sillä loppu häämöttää.

Suurlähettilään paikkaa Soinille ei ole luvassa, siitä päättää presidentti Sauli Niinistö, tuskin muutakaan vihreää oksaa. Jos hän ei jää kotitontuksi Iivisniemeen, edessä on rivimepin tai rivikansanedustajan paikka.

Aborttilausuntojen lisäksi Soinin töpeksintälistalle kuuluu vierailu Turkin suurlähettiläspäiville Ankaraan tammikuussa 2017. Siellä hän julisti Suomen ja Turkin jakavan samat, perustavaa laatua olevat demokraattiset arvot.

Tuolloin Soini puhui läpiä päähänsä oikein virallisesti työaikana.

Nyt jytkyt ovat ohi. Soinin rakastama mustan auto takapenkkikyyti loppuu heti kun huhtikuu vaalien jälkeinen hallitus on selvillä.

Oppositio höpsäytti kokoomusedustajia

Myös oppositio otti tilanteesta kaiken ilon irti. Niin kuuluukin tehdä, jos tai kun tilaisuus tarjotaan kuin juhlatarjottimelta.

Provosoitu keskustelu äityi niin kovaksi, että moni luuli eduskunnan äänestävän Suomen abortti-linjasta tai naisten asemasta eikä Soinin luottamuksesta. Se ei oppositiota häirinnyt, päinvastoin.

Vauhdissa oppositio sortui melkoiseen hurskasteluun.

Oli huvittavaa kuunnella esimerkiksi epäluottamuspontta esittäneen Maarit Feldt-Rannan (sdp) puheita, ettei hän olisi esittänyt torstaina Soinin eroa, jos tämä olisi pyytänyt anteeksi tai jotain.

Sopii epäillä. Vaikka Soini olisi rukoillut anteeksiantoa (mitä oli tietenkin turha odottaa), epäluottamusponsi olisi tullut pomminvarmasti, sillä siitä oli sovittu Sdp:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n kesken. Ei siitä Feldt-Ranta olisi kesken puheensa voinut yksin päättää.

Moni hallituspuolueen edustajakin höyrähti opposition provokaatioon mukaan.

Kohtuullisen tuntematon kansanedustaja Saara-Sofia Siren (kok) julisti torstaina julkisuuteen päästyään tomerasti, miten erityisen vaikea periaatteellinen asia hänelle tämä oli. No miten Siren äänesti? Hän äänesti ”poissa”. Samoin teki Jaana Pelkonen (kok). ”Poissa” olivat myös Lenita Toivakka (kok) ja Sari Multala (kok).

Jos esiintyy vahvasti periaatteellisena, valittu tie pitää kulkea pystypäin loppuun - äänestää punaista, vaikka hallitukset kaatuisivat.

Se olisi periaatteellista toimintaa, muu on selittelyä ja opportunismia.

Mutta kun päivänpolitiikka ja moraali kytketään yhteen, vastuu jää useimmiten kuulijalle, tässä tapauksessa äänestäjälle.

Kun EU-päätti Venäjän vastaisista pakotteista Ukrainan takia 2014, tuolloinen demariulkoministeri Erkki Tuomioja kirjasi eriävän mielipiteen EU-valiokunnan pöytäkirjoihin. Hän ei siis pakotteita hyväksynyt. Viesti Suomen ulkoministerin kannasta levisi taatusti EU-maihin tilanteessa, jossa EU:n keskinäistä solidaarisuutta korostettiin erityisen voimakkaasti.

No mitä tapahtui? Ei yhtään mitään. Monelle Venäjän-vastaiset pakotteet olivat juuri sodan takia moraalikysymys.

Samassa hallituksessa hääri sisäministerinä kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, joka vastusti erittäin julkisesti aborttia, homoliittoja ja milloin mitäkin niin sanotulle vihervasemmistolle mieluista asiaa.

Eipä Räsästä vastaan esitetty silti eduskunnan suuressa salissa epäluottamusponsia. Mainittakoon, että Räsäsen kanssa samassa hallituksessa olivat kokoomuksen lisäksi Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Sellaista se politiikka on, sellaista se on varsinkin vaalien alla.

Soini aikoi pestä pyykkinsä, pakata ja matkustaa ulkoministerinä YK:n yleiskokoukseen New Yorkiin. Lentomatkalla saattaa maistua drinkki itsetyytyväisen hymyn kera.

Soini pyörittää, jos ei aivan koko maailmaa, niin pientä Suomea kuitenkin.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?