Veljesten kostoretki johti tulitukseen kerrostalon pihalla – poliisipartio päivysti talon toisella puolella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Veljesten kostoretki johti tulitukseen kerrostalon pihalla – poliisipartio päivysti talon toisella puolella

Veljekset saivat useamman vuoden rangaistukset kesäkuisesta välikohtauksesta.

Julkaistu: 21.9.2018 6:55

Veljekset vankilaan Nurmeksen ammuskelusta.

Silmittömään ammuskeluun johtanut kesäkuinen kostoretki Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa tuotti paikkakuntalaisille veljeksille molemmille ehdottomat vankeusrangaistukset.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 1990 syntyneen Feija Robert Jalmar Palmin ja 1981 syntyneen Allan Gunnar Olavi Palmin molemmat muun muassa törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, Feija Palmin kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden ja Allan Palmin kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Syyttäjä oli vaatinut molemmille seitsemän vuoden tuomiota murhan yrityksestä. Oikeus tulkitsi teot kuitenkin törkeän pahoinpitelyn yritykseksi. Näytön perusteella käräjäoikeus piti sitä mahdollisuutta todennäköisenä, että veljesten nimenomainen tarkoitus oli vahingoittaa uhria ampumalla tätä jalkoihin.

Oikeuden mukaan veljekset olivat ennalta sopineet, että uhria ampuu nimenomaan pikkuveli, koska hänellä ei ollut aikaisempaa rikostaustaa

Veljekset olivat uhkailleet uhriaan tappamisella ainakin pariin otteeseen lauantaina ja sunnuntaina päivällä. Sunnuntai-iltana he tulivat miehen kerrostaloasunnolle Nurmeksen Porokylään varusteinaan suurikaliiberinen pistooli ja puukko.

Uhrin kokeman aikaisemman uhan vuoksi paikalla oli myös poliisipartio, mutta se tähysti kerrostalon pihaliittymää kadun puolelta. Yllättäen veljekset saapuivat paikalle kuitenkin takapihan kautta.

Tapahtumat kerrostalon pihalla etenivät nopeasti. Uhri oli veljeksiä vastassa kerrostalon ulko-ovella. Kaksi henkilöä oli varustautunut videoimaan tapahtumat puhelimillaan. Videot ja niiden äänitallenteet olivatkin merkittävässä asemassa tapahtumien selvittelyssä.

Vanhempi veljeksistä oli lähestynyt uhria puukko kädessä ja revolverilla aseistautunut pikkuveli tullut hänen jälkeensä. Videoäänitteeltä oli pystytty tunnistamaan komento: ”Tuli käyntiin, kato nytten, tuli käyntiin”. Oikeus tuli siihen päätelmään, että vanhempi veljeksistä antoi tulikomennon pikkuveljelleen.

Uhria kohti ammuttiin kaikkiaan seitsemän laukausta. Kolme pakenevaa miestä kohti kerrostalon pihalla, neljä porraskäytävään sen oviaukossa. Seitsemän laukauksen jälkeen äänitteeltä kuului pikkuveljen kysymys: ”vieläkö”. ”No niin, hyvä” oli vanhemman veljen vastaus. Yksi porraskäytävään ammutuista laukauksista lävisti tapahtumiin sivullisen henkilön asunnon oven.

Miehet jahtaavat uhriaan kerrostalon rappukäytävään saakka.

Oikeuden mielestä Allan Palmilla oli vaikutusvaltaa pikkuveljeensä. Sen mukaan veljekset olivat ennalta sopineet, että uhria ampuu nimenomaan pikkuveli, koska hänellä ei ollut aikaisempaa rikostaustaa. Näin he olettivat tämän pääsevän ehdollisella tuomiolla.

Puukolla varustautunut Allan Palm kiisti tietäneensä, että pikkuveljellä on ase. Ampuminen tuli hänelle yllätyksenä. Puukkoa hänellä ei ollut tarkoitus käyttää.

Feija Palmin mukaan ampumisesta ei ollut sovittu isoveljen kanssa etukäteen. Hänellä ei ollut tarkoitus tappaa, vaan ampua uhria jalkoihin.

Ammuskelussa käytetty ase oli laiton. Feija Palm kertoi oikeudelle hankkineensa sen suojakseen verivihojen takia. Molempien rangaistuksiin sisältyykin tuomiot myös muun muassa ampuma-aserikoksista ja vaaran aiheuttamisesta. Allan Palm tuomittiin myös laittomasta uhkauksesta.

Oikeus passitti kesäkuusta lähtien vangittuina olleet veljekset vankilaan, pikkuveljen Kuopioon ja vanhemman veljen Pyhäselän vankilaan Joensuuhun. Heidän puolustamisensa oikeudessa maksoi valtiolle lähes 29 000 euroa.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?