Jani Toivola ajeli eduskunnan taksikortilla myös sairauslomallaan – selittää EVS-ohjelmassa: ”Mun omatunto on puhdas”

– Taksi on mulle iso työväline, Jani Toivola sanoi torstai-iltana MTV:n EVS-ohjelmassa.

Jani Toivola poistui EVS-ohjelman kuvauksista torstai-iltana.

20.9.2018 22:05 | Päivitetty 20.9.2018 22:51

Jani Toivola esiintyi ensi kertaa televisiossa taksirahakohun tultua maanantaina julki. Vihreiden kansanedustaja on eduskunnassa eniten taksia käyttänyt. Tällä vaalikaudella kilometrejä on kertynyt jo noin 22 000 euron arvosta.

– On mun omatunto puhdas. Onhan se summa aika suuri, mutta siihen kolmeen vuoteen mahtuu aika paljon työtä, hän vastasi Maria Veitolan tenttaukseen.

Toivola oli vieraana MTV:n EVS-ohjelmassa torstai-iltana.

Kuten aiemminkin, Toivola kertoo käyttäneensä taksia, jotta voi käydä työpäivänsä keskellä tauoilla vierailemassa eduskunnan ulkopuolella. Hän kertoo käyttävänsä taksin lisäksi bussia, junaa, pyörää ja kaupunkipyörää.

– Taksi on mulle iso työväline, hän sanoo.

– Sitä en voi sanoa käsi sydämellä, ettenkö olisi jotain matkaa voinut tehdä toisella tavalla, hän myös kertoo.

Lue lisää: Jani Toivola selittää uudessa blogikirjoituksessaan mojovaa 22 000 euron taksilaskua: ”Olen tehnyt sen valinnan ja seison sen takana”

Taksikortilla sairaslomalla

Toivola on kulkenut eduskunnan taksikortilla myös pitkän sairaslomansa aikana. Hän oli viime vuonna seitsemän kuukautta sairaslomalla masennuksen vuoksi.

Kansanedustaja ei kommentoi taksinkäyttöään sairaslomalla vedoten aiheen herkkyyteen, mutta myöntää käyttäneensä taksia myös sairaslomansa aikana.

– Sen mä tiedän että eduskunnan kanssa peli on ikään kuin selvä, hän sanoo Veitolalle.

Maria Veitola nosti esiin, että Toivola on ollut 140 eduskunnan täysistunnosta pois, mihin Toivola vastasi, että istunnoista noin 90 ajoittui pitkään sairaslomaan.

Toivola kertoo, ettei aio olla huomenna eduskunnan täysistunnossa koska menee aiemmin sovittuun lastensuojelutapahtumaan. Huomenna eduskunnassa äänestetään Timo Soinin luottamuksesta.

Miksi pitää kakkosasunto Riihimäellä?

Toivola on saanut omistusasuntoonsa Riihimäellä kulukorvausta yli 300 euroa kuussa, vaikka hän asuu tyttärensä kanssa Helsingissä vuokra-asunnossa. Toivola selittää, että kulukorvaus on uponnut Riihimäen asunnon kiinteisiin kuluihin, jotka ovat noin 700 euroa kuussa.

Toivola kertoo ostaneensa Riihimäen kodin vuonna 2013 tarkoituksenaan muutta sinne pysyvästi. Kun hän sai tyttärensä, päätti hän muuttaa Helsinkiin ja pistää asunnon vuokralle.

Vuonna 2016 hän omien sanojensa mukaan päätti yrittää uudelleen Riihimäellä.

– Kuitenkin meidän arki on koko ajan Helsingissä. Me käytetään sitä satunnaisesti vapaa-ajalla, hän kertoo.

Hän pidä kansanedustajien kulukorvauksia kikkailun työvälineenä. Hän sanoo, että se mahdollistaa kansanedustajana toimimisen, oli sitten mistä vain kotoisin.

– Mä nään, että se on tosi tärkeä elementti meidän parlamentarismissa.

”Gallupeja tulee ja menee”

– Mä oon tosi pahoillani siitä, että tällainen kohu on ollut tällä viikolla, ja se on aiheuttanut tosi paljon pahaa mieltä ja nostanut paljon pintaan eriarvoisuuden tunnetta siitä, että toisen todellisuus on sitä, että taksikortti on osa elämää, hän sanoo.

Toivola sanoo, ettei koe olevansa osa ”vihreiden syöksykierrettä”.

– Luulen että näitä voimasuhteita tulee ja menee, gallupeja tulee ja menee.

– Tajuuks mä myös edelleen tänään, että mä teen tätä työtä ihmisille? hän kertoo kysyvänsä usein itseltään.

Tuomas Enbuske ja Roope Salminen kommentoivat haastattelun päätteeksi, että kyseessä oli klassinen anteeksipyyntö.

– Pyydetään anteeksi kohua eikä itse kikkailua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?