Hannu meni kovien vatsakipujen vuoksi lääkäriin, mutta sai täysin väärän diagnoosin – sytostaatit veivät terveyden

Keskusteluohjelma Tuntematon potilas perehtyy potilasvahinkotapauksiin potilaan, omaisten, juristin ja lääkäriasiantuntijan näkökulmasta.

Varatuomari Joni Siikavirta (vas.) ja juontaja Sami Juola

20.9.2018 8:57

Tuntematon potilas

AlfaTV torstaina klo 21.00

Uuden Tuntematon potilas -keskusteluohjelman avausjaksossa tarinansa kertoo Hannu, joka hakeutui kovien vatsakipujen vuoksi lääkäriin. Vatsa tähystettiin ja siitä otettiin koepala. Diagnoosi oli tyly: pitkälle edennyt syöpä. Lääkärin arvion mukaan loppu oli ovella.

Hannu halusi silti koettaa sytostaattihoitoja syövän nujertamiseen. Alkoi puolitoista vuotta kestänyt rankka hoitojakso, jonka päätteeksi selvisi, että diagnoosi olikin väärä. Vatsakipujen aiheuttaja oli ollut vatsahaava, joka olisi parantunut antibioottikuurilla.

Väärästä diagnoosista seurannut turha syöpähoito romahdutti Hannun terveyden ja vaikutti siten työkykyyn, talouteen ja ihmissuhteisiin.

– Hannun tapaus on harvinainen, mutta ei mahdoton, sanoo ohjelman lakiasiantuntijana toimiva varatuomari Joni Siikavirta IS Tv-lehden haastattelussa.

Suomessa tehdään vuosittain noin 9 000 potilasvahinkoilmoitusta. Siikavirta arvioi, että silti monia tapauksia jää ilmoittamatta ja siten myös selvittämättä.

– Kynnys vahinkoilmoitusten tekoon on suomalaisilla melko korkealla. Potilasvahinkoilmoituksen tekeminen ei kuitenkaan ole syyte tai moite lääkäreitä tai hoitohenkilökuntaa kohtaan, vaan kyse on ainoastaan lakisääteisestä oikeudesta selvittää, oliko hoito asianmukaista ja onko potilaalla mahdollisesti oikeus lakisääteisiin vakuutuskorvauksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?