Koivisto sai tarpeekseen: vuorineuvosten vaimot eivät päässeet matkoille enää Ison-Britannian-vierailun jälkeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koivisto sai tarpeekseen: vuorineuvosten vaimot eivät päässeet matkoille enää Ison-Britannian-vierailun jälkeen

Presidentti Koivisto ei halunnut enää vuorineuvosten vaimoja ulkomaan matkoille.

Seppo Tiitisen muistelmateos Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita -kirja julkaistiin tänään.

19.9.2018 20:42

Tasavallan presidentin mukana ulkomaan matkoilla on usein joukko yritysjohtajia, liikemiesvaltuuskunta.

Supon ex-päällikkö Seppo Tiitinen kertoo muistelmissaan Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita (Otava), että presidentin mukana kulkevan seurueen kokoonpanoon tehtiin pysyvä muutos marraskuussa 1984.

Presidentti Mauno Koivisto ja puoliso Tellervo Koivisto vierailivat Buckinghamin palatsissa kuningatar Elisabethin ja prinssi Philipin vieraana 14. marraskuuta 1984.

Tiitisen mukaan presidentti Mauno Koivisto ei halunnut matkoille mukaan enää vuorineuvosten vaimoja Iso-Britannian -vierailun jälkeen.

– Reissu Isoon-Britanniaan marraskuussa taisi olla viimeinen kerta, kun valtuuskunnan vuoristoneuvoksilla olivat myös vuoristoneuvoksettaret mukana.

– Matkan kokemusten valossa Koivisto kuitenkin päätti, että puolisoita ei enää sen jälkeen kutsuttaisi. Se olisi pienemmän riesan tie, Tiitinen muisteli.

Presidentti Mauno Koivisto tapasi pääministeri Margaret Thatcherin tämän virka-asunnolla 13. marraskuuta 1984.

Tiitinen kertoo muistelmissaan, että matkalla mukana olleet rouvat eivät tulleet toimeen keskenään. Skismaa syntyi pitkäaikaisten vaimojen ja nuorempien tulokkaiden välille.

– Heti vierailun alusta lähtien syntyi kuhinaa, koska vuoristoneuvoksilla oli kahdenlaisia rouvia matkalla mukana. Oli alkuperäisrouvia – siis ihan jo nuoruudessa bongattuja puolisoita ja liitto oli kestänyt. Sitten oli sihteerikköpolvi eli oli käynyt niin, että aikaisempi, alkuperäisvaimo oli jo hylätty ja sitten oli otettu sihteerikköpohjalta nuorempi kappale.

– Näin vierailulle muodostui vääjäämättä kaksi vuoristoneuvoksetarjoukkuetta, eikä näiden tahojen keskinäinen suhtautuminen ollut erityisemmin ystävällismielinen. Tiitinen kuvaili valtuuskunnan mukana olleiden vaimojen välejä.

Katso video: Seppo Tiitinen kertoo ajastaan Suojelupoliisin päällikkönä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?