Kotimaa

Savonlinnassa paljastui saimaannorppien joukkohauta – karmealta näyttänyt löytö käynnisti välittömästi villin huhumyllyn

Julkaistu:

Karmaiseva löytö tutussa venerannassa Savonlinnassa: saimaannorppien joukkohauta.
Tuttua kulkureittiä veneelleen rantaan kävelleet loma-asukkaat törmäsivät reilu viikko sitten Savonlinnan Pesolansaaressa Etelä-Savossa karmaisevaan näkyyn.

Rantahietikolla lojui mätänemisvaiheessa olevia saimaannorpan raatoja, jotka pienpedot olivat tonkineet esiin niille tehdystä haudasta. Joukkohautaan oli kaivettu kolmen aikuisen norpan ruhot.

Löytö käynnisti seudulla välittömästi villin huhumyllyn. Sen mukaan hautaan olisi piilotettu kalanpyydyksiin hukkuneita norppia tai jopa salametsästyksen uhreja.

Löydöstä ennätettiin tehdä jo ilmoitus poliisille. Sen ei kuitenkaan tarvinnut puuttua asiaan, sillä haudankaivajiksi osoittautuivat Metsähallituksen luontovalvojat. Heidän veneensä oli nähty paikalla edellisellä viikolla. Luontovalvojat olivat haudanneet rantaan kolme Pihlajavedeltä hiljattain löytynyttä kuollutta norppaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela kuitenkin myöntää, että norppien hautaamisessa kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä.

Metsähallituksen sisäisten ohjeiden mukaan raadot olisi pitänyt haudata vahvalle maalle, kauemmaksi rannasta ja vähintään metri syvyyteen. Sieltä pienpedot eivät olisi niitä kaivaneet syötäväkseen.

– Meidän moka. Olen pahoitellut ja pyytänyt anteeksi seudun asukkailta ja mökkiläisiltä, joita jotkut ovat jo ennättäneet epäillä laittomuuksista. Olemme käyneet siistimässä paikan ja hautaamassa raadot asiallisesti.

Se meni Koskelan mielestä ohjeiden mukaan, että raadot oli haudattu Metsähallituksen omalle maalle. Mutta paikka oli liian lähellä rantaa ja harmillisesti aivan saaressa liikkuvien loma-asukkaiden käyttämän kulkureitin varrella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskelan mukaan kyseisessä haudassa oli kolme kuollutta aikuista norppaa. Kaksi niistä oli ajautunut rannalle, yksi löytyi vedestä kellumasta.

Ruhojen mädäntyminen oli jo niin pitkällä, että edes niiden sukupuolta ei pystytty toteamaan. Raatojen päättömyys selittyy sillä, että norppien kallot on otettu talteen tutkimustarkoituksessa.

Koskela ei epäile, että kyse olisi kalanpyydyksiin hukkuneista norpista, joista ei ole tehty asianmukaista ilmoitusta. Hänen mukaansa norpat ovat todennäköisesti kokeneet normaalin kuoleman.

Tänä vuonna Saimaalta on löydetty tähän mennessä kaikkiaan 31 kuollutta saimaannorppaa. Pesäkuolleita kuutteja niistä on 10, viisi on hukkunut kalanpyydyksiin ja kuolleina on löydetty 16. Niistä peräti yhdeksän on löytynyt nimenomaan Pihlajavedeltä.

Koskelan mukaan tutkijoiden arvio on, että vain noin 40 prosenttia luonnollisen kuoleman kohdanneista norpista yleensäkään löydetään. Suurin osa ja löytymättä tai niistä löytyy vuosien jälkeen kallonpalasia rantavesistä.

– Mutta se on selvää, että mitä enemmän on norppia, sitä enemmän niitä löytyy myös kuolleina.

Saimaannorpan suojelu jakaa mielipiteitä. Osa Pihlajaveden saariston asukkaista ja mökkiläisistä suhtautuu suojeluun ymmärtävästi, osa on kiihkeästi sitä vastaan.

Pienpetojen auki kaivaman joukkohaudan paljastuminen kuumensi jälleen tunteita niin, että monet eivät halunneet puhua siitä leimautumisen pelossa omilla nimillään.

– Vähän sellaista henkeä tuntui olleen, että uskaltaako tuosta virkaa kenellekään, joukkohaudan löytöpaikan vastarannalla Saukonsaaressa loma-asunnon omistava Arto Poutanen tuumi.

Poutanen itse sanoo tulevansa toimeen norppien kanssa hyvin, vaikka ne usein syövätkin muikut hänen verkoistaan. Hänelle norppien suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset eivät ole elämän ja kuoleman kysymys.

– Meillä on tässä lähistöllä tuttu norppa, jota on syötetty jo vuosia. Se osaa syödä muikut verkosta niin että ei jää itse siihen kiinni. Se on meille eräänlainen syöttöporsas.

Poutanen toivoo norppien suojelukeskusteluun avoimuutta puolin ja toisin. Se lisäisi molemminpuolista ymmärtämystä.

– Monta riitaa jäisi riitelemättä, mikäli asioista puhuttaisiin avoimesti.

Ota kantaa

Oletko nähnyt saimaannorpan luonnossa?

Kyllä 26% En 74%
Ääniä yhteensä 17697

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt