Suomalainen huippujohtaja Eila houkuteltiin Neuvostoliiton vakoojaksi seksillä – ”Hän poimi mehukkaita herkkupaloja” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalainen huippujohtaja Eila houkuteltiin Neuvostoliiton vakoojaksi seksillä – ”Hän poimi mehukkaita herkkupaloja”

Kemiran tietopalveluyksikön johtajalla oli 1970-luvulla kaksi neuvostovakoojaa poikaystävinään. Suomalaisnainen luovutti heille arkaluonteisia tietoja.

Perinteisen vakoilun lisäksi Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB harrasti muun muassa teollisuusvakoilua, kertoo Seppo Tiitinen kirjassaan.

19.9.2018 9:29

Vakoilussa on kautta aikojen käytetty hunaja-ansoja.

Suojelupoliisin ex-päällikkö (1978-1990) Seppo Tiitinen kuvailee vuonna 1979 paljastunutta tapausta uransa ehkä dramaattisimmaksi muistelmissaan Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita (Otava).

Seppo Tiitisen kertoo elämästään ja urastaan Suojelupoliisin päällikkönä ja eduskunnan pääsihteerinä Pekka Ervastin toimittamassa elämäkerrassa Tiitinen - Vakoilijoita ja veijareita (Otava).

Perinteisen vakoilun lisäksi Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB harrasti muun muassa teollisuusvakoilua. Supo oli huomannut KGB:n tieteellis-teknisen X-linjan agentin Sergei Sidorovin liikkuvan Espoon Soukassa.

Sidorov oli omien ”ketunlenkkiensä” jälkeen mennyt Kemiran tietopalveluyksikön johtajan Eila Helinin asuntoon.

– Naimaton, lievästi ontuva Eila Helin oli pedantti diplomi-insinööri ja hyvin arvostettu alallaan. Häntä tituleerattiin suomalaisen informatiikan äidiksi.

– Kemirassa Helin pääsi valtavan kansainvälisen tieteellis-teknisen informaatiovirran äärelle ja pystyi poimimaan siitä neuvostoliittolaisille mehukkaita herkkupaloja, Tiitinen kuvaili.

Tiitisen mukaan X-linjan neuvostovakoojat halusivat länsimaista teknologiaa käyttämällä hyväkseen muun muassa vakoilun ikivanhoja toimintatapoja, hunaja-ansoja.

– Yksi X-linjan metodi oli löytää kiinnostavassa firmassa työskentelevä yksinäinen nainen, jolla oli tarpeita. Sen jälkeen nuo tarpeet tyydytettiin.

– Helinin tapauksessa tarpeet tyydytettiin peräti kahden miehen voimin, sillä hänen ensimmäinen venäläinen poikaystävänsä Boris Stalnov sai kesken romanssin käskyn takaisin Moskovaan. Sidorov jatkoi siitä, mihin Stalnov oli jäänyt. Helinin jutun yhteydessä opin ymmärtämään, että rakkaus on siirtokelpoinen etuus, Tiitinen lausui.

Seppo Tiitinen oli Suojelupoliisin päällikkönä 1978-1990.

Supo sai todisteet neuvostoagenttien vierailusta Helinin luona ja koputti Helinin ovelle tammikuisena yönä 1979, kun Sidorov oli poistunut asunnosta.

– Helin suostui yhteistyöhön. Hänellä oli jopa tarkat arkistomapit kaikista tiedoista, joita vakoilijoille oli luovutettu, Tiitinen kertoi.

Sidorov käveli Supon ansaan muutama päivä myöhemmin.

– Suopon miehet olivat hyvissä tarkkailuasemissa Helinin asunnon takahuoneessa, kun Sidorov toi avustajalleen uuden toivomuslistan. Miehen annettiin poistua suojelupoliisin miehistä tietämättä.

– Näytöt suomalaisen rikoksesta ja neuvostoliittolaisen onnistuneesta värväyksestä oli saatu. Jälkipyykin pesu jäi oikeuslaitokselle ja myös minulle, Tiitinen muisteli.

Helin sai vakoilusta kaksi ja puoli vuotta vankeutta.

Presidentti Urho Kekkonen määräsi Sidorovin karkoitettavaksi ja Stalnoville maahantulokiellon. Tiitisen tehtäväksi jäi kertoa asia KGB:n Helsingin päällikölle Viktor Vladimiroville.

Yllä olevalla videolla, Tiitinen ja Pekka Ervasti Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita -kirjan julkaisutilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?