Oliko Svetlanalla suhde Suomen ex-pääministeriin? Salaperäinen nainen herätti Suojelupoliisin epäilykset - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oliko Svetlanalla suhde Suomen ex-pääministeriin? Salaperäinen nainen herätti Suojelupoliisin epäilykset

Suojelupoliisin ex-päällikkö Seppo Tiitinen kertoo muistelmissaan epäilyttävästä naisesta, joka onnistui solmimaan paljon suhteita politiikan ja liike-elämän päättäjiin.

Seppo Tiitinen kertoo muistelmissaan, kuinka Suojelupoliisi sai 1970-luvun lopulla Ruotsin Säpolta yleishälytyksen ”epäilyttävästi käyttäytyvästä” Svetlana Appelqvistista.

19.9.2018 6:35 | Päivitetty 19.9.2018 20:58

Jopa Suomen entinen pääministeri oli saattanut langeta venäläisnaisen pauloihin 1970- tai 1980-luvulla.

Suojelupoliisin ex-päällikkö Seppo Tiitinen kertoo tapauksesta elämäkerrassaan Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita (Otava).

Tiitisen mukaan Suojelupoliisi sai 1970-luvun lopulla Ruotsin Säpolta yleishälytyksen ”epäilyttävästi käyttäytyvästä” Svetlana Appelqvistista, ja hänelle annettiin yhteispohjoismainen maahantulokielto.

Maahantulokiellon jälkeen Tiitinen sai yhteydenoton Ahvenmaan kansanedustajan eduskuntatulkilta Pekka Tuomiselta.

– Tuominen vaati Svetlanan maahantulokiellon purkua, koska hänellä oli venäläisnaiseen suhde, Tiitinen kertoi.

Suojelupoliisin päällikkö sai Ruotsin Säpolta tiedon epäilyttävästä Svetlanasta virkakautensa alkupuolella. Maahantulokiellon saaneen Svetlanan korttikokoelmasta löytyi myös Suomen ex-pääministerin kortti.

Tiitisen mukaan Svetlanalla oli suhde myös monen muun kanssa, jopa Suomen ex-pääministerin nimi löytyi Svetlanan korttikokoelmasta.

– Svetlanalta löytyi huomiota herättävän paksu pino nimikortteja talous- ja valtioelämän turhan nimekkäiltä vaikuttajilta.

– Taisipa joukossa olla yksi Suomen entinen pääministerikin, Tiitinen muisteli.

Tiitinen ei kerro, kuka entisistä pääministereistä olisi ollut suhteessa Svetlanan kanssa. Tiitinen ei myöskään vihjaa millään tavalla, mihin vuosiin suhde voisi ajoittua.

– Suopon kannalta oli outoa, että Appelqvistin kaltainen yksityishenkilö oli vapaasti päässyt liikkumaan merkittävissä liikemies- ja poliitikkopiireissä. Ilmeisesti hänelle oli annettu melkoisen vapaat kädet. Svetlana oli selvästikin ollut sen verran hyvä asiassaan, että hän sai operoida, miten parhaaksi näki.

Yllä olevalla videolla, Tiitinen ja Pekka Ervasti Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita -kirjan julkaisutilaisuudessa.

– Kaikki kellot soivat, kun nähtiin, miten keskeisten päättäjien kylkeen hän pystyi hankkiutumaan. Mitään suurempaa näyttöä emme kuitenkaan lopulta saaneet, Tiitinen totesi.

Tiitinen on myös Svetlanan tapauksesta tiedustelumiehen tapaan niukkasanainen. Tarinan lopuksi Tiitinen kertoo, että Svetlanan maahantulokielto ”varmaan viimein kumoutui, kun koko Neuvostoliitto romahti”.

Korjaus 19.9.2018 klo 9.17: Toisin kuin jutun otsikossa mainittin, naiselta ei välttämättä löytynyt pääministerin käyntikorttia, pääministerin nimi kylläkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?