Muistelmansa julkaissut Tiitinen Stasi-listasta: ”En kerta kaikkiaan muista listasta yhtään nimeä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Muistelmansa julkaissut Tiitinen Stasi-listasta: ”En kerta kaikkiaan muista listasta yhtään nimeä”

Supon ex-päällikkö Tiitinen vakuuttelee, että kassakaappiin suljetussa Stasi-listassa ei ollut yhtään merkkihenkilöä.

19.9.2018 0:01

Keitä huippupoliitikkoja on legendaarisella Tiitisen listalla?

Jos uskominen Suojelupoliisin ex-päällikköä Seppo Tiitistä, Supon kassakaappiin kesällä 1990 suljetussa Stasi-listassa ei ole yhdenkään tunnetun henkilön nimeä.

Tiitinen on julkaissut Pekka Ervastin toimittaman elämäkertansa Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita (Otava).

– Minä en kerta kaikkiaan muista listasta yhtään nimeä. On myös hyvin vaikea kuvitella, että en pystyisi palauttamaan mieleeni yhtään nimeä, jos siellä olisi ollut jotakin muistamisen arvoista. Listan nimet eivät sanoneet minulle kerrassaan mitään, Tiitinen muisteli.

Seppo Tiitisen kertoo elämästään ja urastaan Suojelupoliisin päällikkönä ja eduskunnan pääsihteerinä Pekka Ervastin toimittamassa elämäkerrassa Tiitinen - Vakoilijoita ja veijareita (Otava).

Tiitinen vakuuttelee kirjassaan, että hän ei peittele huippupoliitikkojen tekemisiä.

– Erityisesti on syytetty, että toiminnallani suojelisin Kalevi Sorsaa (sd). Voin kuitenkin melkoisella varmuudella sanoa, että jos Sorsan nimi olisi ollut listalla, muistaisin sen. Sama pätee Tarja Halosen (sd) kaltaisiin valtakunnan tason poliitikkoihin, Tiitinen sanoi kirjassaan.

Supon päällikkö Tiitinen sai 18 nimen listan heinäkuussa 1990 Länsi-Saksan tiedustelupalvelulta. Tiitisen mielestä tutkintakynnys ei ylittynyt.

Tiitinen näytti listaa myös presidentti Mauno Koivistolle ja kysyi ohjeita.

– Kyseessä oli luettelo tai jonkinlainen vihjelista Itä-Saksan turvallisuusministeriön agentin kontakteista Helsingissä. Kontaktien sisällöstä tai yhteistyön luonteesta ei ollut tarkkaa selvitystä.

– Suopolla oli myös kädet täynnä todellista ja konkreettista vastavakoilutyötä. Historiallisiin tutkimuksiin ei minun mielestäni ollut aikaa eikä resursseja. Koivisto ei esittänyt mitään sellaista, jonka perusteella tutkimukset olisi pitänyt käynnistää, Tiitinen kertoi.

Seppo Tiitinen pani 18 nimen Stasi-listan Supon kassakappiin kesällä 1990. Lista on pysynyt salaisena siitä lähtien ja pysynee salassa vuoteen 2050 asti.

Niin sanottu Tiitisen lista on siitä lähtien ollut Supon kassakaapissa, ja yli 28 vuotta salassa pidettyyn listaan on kohdistunut valtavaa mielenkiintoa.

– Paperista on tullut merkitystään huomattavasti suurempi asia julkisessa keskustelussa.

– Pidän hyvin epätodennäköisenä, että siinä olisi ollut ainoatakaan merkittävää henkilöä politiikan saralta, Tiitinen summasi näkemyksensä listasta.

Tiitinen muistuttaa, että hänen seuraajansa Supon päällikköinä olisivat myös voineet reagoida Tiitisen listaan, mutta kukaan ei ole niin tehnyt.

Tutkijat ovat pyytäneet Tiitisen listaa tutkimuskäyttöön, tuloksetta. Supo on vedonnut siihen, että se voisi vaarantaa Supon kansainvälistä yhteistyötä.

– Näillä näkymin lista tulee julkiseksi vuonna 2050. Se näkee, joka elää, ajoittain sivistynyttä sarkasmia viljelevä Tiitinen tokaisi.

Tiitisen mukaan Itä-Saksa, Stasi, ei ollut mikään iso tekijä vakoilumaailmassa.

– Neuvostoliittoon suoraan rajoittuvissa länsimaissa pikkuapulaiset eli kaalimaiden agentit eivät saaneet huseerata. Sillä tontilla Neuvostoliitto hoiti vakoilun yksinään. Itä-Saksa toimi Suomen kamaralla hieman omapäisesti, Tiitinen kertoi.

Itäblokin maiden agenteilla oli velvollisuus kertoa tietonsa Moskovaan.

Suomessa Itä-Saksalla oli kuitenkin poikkeuksellisen suuri lähetystö.

Se liittyi Saksojen tunnustamiseen, ja Stasi oli yhteydessä erityisesti Sdp:hen ja DDR:n tunnistamiskomiteaan.

Pääkuvana olevalla videolla, Tiitinen ja Pekka Ervasti Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita -kirjan julkaisutilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?