Kotimaa

Katso videolta, miten Piip-testi suoritetaan – vain noin kolmannes viidesluokkalaisista pojista jaksaa riittävästi

Julkaistu:

Videolla näytetään, mitkä testit kuuluvat tuoreen Move-testauksen piiriin.
Espoossa selvitettiin maanantaina tapausta, jossa yläkouluikäinen poika sai sairauskohtauksen liikuntatunnilla kesken niin kutsutun piip-testin viime viikolla. IS:n tietojen mukaan poika kuoli sairaalassa.

Yllä olevalta videolta selviää, että niin sanottu piip-testi, eli 20 metrin viivajuoksu, on osa Suomen kouluissa käyttöön otettuja Move-mittauksia. Move on kehitetty monialaisessa yhteistyössä Jyväskylän yliopistossa.

– Move-testi on siinä mielessä tuttu ja turvallinen testipatteristo, että se on maailmalla eri paloissa äärimmäisen käytetty, kertoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

Lue lisää: Tästä Move-mittauksessa ja piip-testissä on kyse – valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri kertoo, miksi testit tehdään juuri 5.- ja 8.-luokkalaisille

Vasta kaksi vuotta käytössä

Nuorten fyysistä toimintakykyä kartoittavat mittaukset tulivat kaikkien Suomen viidesluokkalaisten opetussuunnitelmaan vuonna 2016 tehdyn uudistuksen yhteydessä. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa testataan myös koko maan kahdeksasluokkalaisten ikäryhmä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Piip-testillä eli kestävyyssukkulajuoksulla (engl. beep test) mitataan maksimaalista kestävyyttä. Testissä juostaan 20 metrin matkaa äänimerkin tahtiin edestakaisin yhä nopeammin ja nopeammin niin kauan kuin juoksija jaksaa.

Nimi tulee äänitteestä, joka antaa äänimerkin, kun juoksijan tulee lähteä seuraavalle sukkulalle.

Vasankari sanoo, että piip-testi soveltuu lapsille ja nuorille todella hyvin.

– Se on parempi kuin Cooperin testi, koska moni oppilas ei ole ole tottunut kestävyysurheilija, joka osaisi arvioida itselleen sopivan vauhdin 12 minuutin matkalle. Siinä mielessä pikku hiljaa kiihtyvä vauhti on helpompi annostella ja on varmemmin toimiva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huiput puuttuvat tilastosta

Opetushallituksen vuosina 2016 ja 2017 kerätyt tiedot näyttävät, miten oppilaat ovat pärjänneet testissä maanlaajuisesti. Kerätty tieto on maan kattava toistaiseksi vain viidesluokkalaisten kohdalla.

Vuonna 2017 viidesluokkalaisista pojista noin kolmannes juoksi testissä yli kuusi minuuttia, tyttöjen vastaava luku oli 35 prosenttia, kun suorituksen raja oli yli 4 minuuttia 41 sekuntia.

Liikunnanopettajien ohjeistus sanoo tästä ryhmästä, että ”Kannusta oppilasta jatkamaan samaan malliin säilyttämällä fyysistä aktiivisuutta ylläpitävät elämäntavat tai harrastukset.”

Heikoimman tuloksen, pojilla 3 minuuttia 58 sekuntia tai alle ja tytöillä 3 minuutti 15 sekuntia tai alle sai isompi joukko. Tähän kuului tytöistä 36 prosenttia ja pojista 39 prosenttia.

Liikunnanopettajan ohjeistuksessa sanotaan, että ryhmän oppilaiden kestävyys- ja liikkumistaidot tarvitsevat harjoitusta: ”Kannusta oppilasta lisäämään arkiliikuntaa, vaikka kulkemalla kavereille, harrastuksiin ja kouluun omin voimin.”

Tommi Vasankari pitää tuloksia melko ennalta-arvattavina.

– Kaiken kaikkiaan se antaa suhteellisen odotettavissa olevan kuvan suomalaisten lasten ja nuorten kunnosta. Siellä on erikuntoista joukkoa. Minun silmissäni sieltä puuttuu parempia tuloksia.

Näitä huippuja Vasankari kertoo nähneensä urheiluseurojen mittauksissa.