”Opettajan on oltava jokaisella liikunta­tunnilla hereillä” – Näin opettajia ohjeistetaan huomioimaan oppilaiden terveyden­tilaa ennen Move-mittauksia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Opettajan on oltava jokaisella liikunta­tunnilla hereillä” – Näin opettajia ohjeistetaan huomioimaan oppilaiden terveyden­tilaa ennen Move-mittauksia

Julkaistu: 17.9.2018 6:45

Oppilas ei voi osallistua fyysisen toimintakyvyn mittauksiin, jos on tiedossa, että hänellä on vakavia sydänoireita, rasittavan liikunnan aikana huimaus- tai tajuttomuuskohtauksia tai lääkärin tai terveydenhoitajan määräämä liikuntakielto.

Valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minttu Korsberg kertoi sunnuntaina, että Move-mittaukset tehdään sovellettuina, eli helpotettuina, jos oppilaalla on jokin tiedossa oleva, pysyvästi suorituskykyä rajoittava sairaus. Lyhytaikaisen sairauden, kuten flunssan saaneille mittauksia ei tehdä.

Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä sanoi, että Tiistilän koulun tapausta ryhdytään selvittämään maanantaina. Pitkälän tiedossa ei ollut vielä sunnuntaina, oliko sairauskohtauksen saaneella oppilaalla terveysongelmia, jotka olisivat voineet aiheuttaa sairauskohtauksen. Pitkälän mukaan myös Move-mittausten turvallisuutta on syytä tarkastella.

– Turvallisuusnäkökulma on totta kai tärkeä. Opettajan on kuitenkin oltava jokaisella liikuntatunnilla hereillä sen suhteen, onko lapsi siinä kunnossa, että liikuntaa voi harrastaa, korosti myös Korsberg.

Lue lisää: Tästä Move-mittauksessa ja piip-testissä on kyse – valtion liikuntaneuvoston pää­sihteeri kertoo, miksi testit tehdään juuri 5.- ja 8.-luokkalaisille

Opettajille Move-mittauksia varten laaditussa opettajan käsikirjassa kerrotaan, mitä opettajan tulee ottaa huomioon oppilaan terveydentilasta ennen mittausten aloittamista.

– Fyysisen toimintakyvyn mittaukset tehdään koulun liikuntatuntien aikana. Mittauksissa noudatetaan yleisiä koululiikuntaa koskevia ohjeistuksia ja toimintaperiaatteita, mutta koska niitä suoritettaessa lähestytään yksilön maksimaalista suorituskykyä, oppilaan terveydentilasta on tärkeää huomioida muutamia asioita, käsikirjassa todetaan ja annetaan esimerkkejä huomioitavista asioista.

Ensimmäisenä todetaan, ettei oppilas saisi tulla kouluun kuumeisena, kurkkukipuisena tai akuutin infektion aikana. Näissä tapauksissa oppilas ei voi myöskään osallistua fyysisen toimintakyvyn mittauksiin.

Käsikirjan mukaan oppilas ei myöskään voi osallistua fyysisen toimintakyvyn mittauksiin, jos on tiedossa, että hänellä on vakavia sydänoireita, rasittavan liikunnan aikana huimaus- tai tajuttomuuskohtauksia tai lääkärin tai terveydenhoitajan määräämä liikuntakielto.

Lue myös: Espoo selvittää koululaisen kuolemaa – piip-testin turvallisuus syyniin: ”Surullista tämä tietysti on”

Oppilas voi osallistua fyysisen toimintakyvyn mittauksiin mahdolliset rajoitteet huomioiden, silloin kun hänellä on esimerkiksi astma tai diabetes.

Astman kohdalla opettajaa ohjeistetaan tarvittaessa muistuttamaan oppilasta ottamaan keuhkoputkia avaavaa lääkettä ennen mittausten alkamista. Jos taas oppilaalla on diabetes, voi opettaja varmistaa, että oppilas on syönyt välipalan, jos ruokailusta on kulunut pitkä aika.

Jos taas oppilaalla on lääkärin, terveydenhoitajan tai fysioterapeutin asettama liikuntarajoite esimerkiksi nivelten tai lihasten kiputilan takia, kehotetaan käsikirjassa toimimaan ammattilaisten antamien ohjeiden mukaisesti.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n Oulun paikallisosaston puheenjohtaja ja yhtenäiskoulun rehtori Timo Kettunen kritisoi sunnuntaina Kalevan verkkosivuilla julkaistussa blogikirjoituksessa Move-mittauksia siltä osin, että terveydenhuollon sijaan opettajat toteuttavat ne, vaikka mittaustulokset palvelevat hänen mukaansa ainoastaan terveydenhuoltoa.

Lue myös: OAJ:n paikallispomolta rajua kritiikkiä Move-mittaukselle – ”Tämä on niin vakava tapaus, ettei vakavampaa voi olla”

Kettunen sanoi IS:n haastattelussa, ettei opettajia pitäisi hänen mielestään altistaa arvioimaan oppilaiden terveystilannetta, vaan arvion pitäisi aina tulla terveydenhuollon kautta.

– Jos testeissä on mitään tällaista riskiä tai vaaraa, voidaanko todellakin velvoittaa, että koulu ja opettaja joutuu vastaamaan tällaisesta, kun kyse ei ole koulun opetuksen mukaisesta toiminnasta?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?