Koululaisen kuolema Espoossa järkyttää paikallisia: ”Miten tällaisen jälkeen voi jatkaa eteenpäin?”

Julkaistu:

Espoo
Myös koulujen kuntotestien tarpeellisuus on puhututtanut tänään.
Tiistilän koululla on sunnuntaina illalla hiljaista. Koulun lähistöllä koiraa ulkoiluttavat Tanja Matilainen, 33, ja Anna Pelo, 48, kertovat, että uutinen Tiistilän koulun tapauksesta on saanut heidät mietteliäiksi.

Espoolaisen Tiistilän koulun oppilas joutui tällä viikolla sairaalaan liikuntatunnilta. IS:n tietojen mukaan yläkouluikäinen poika kuoli myöhemmin sairaalassa.

Lue lisää: Espoo selvittää koululaisen kuolemaa – piip-testin turvallisuus syyniin: ”Surullista tämä tietysti on”

– On aika hirveää ajatella, että lapsi on mennyt aamulla kouluun, ja sitten käy näin, Anna Pelo sanoo.

IS:n tietojen mukaan liikuntatunnilla oli suoritettu niin sanottua sukkulajuoksua tai piip-testiä, jonka avulla mitataan maksimaalista kestävyyttä juoksemalla edestakaisin 20 metrin matkaa nopeutuvassa tahdissa niin pitkään kuin juoksija jaksaa. Matilainen kertoo, että uutinen sai miettimään kuntotestien tarpeellisuutta.


– Kyllähän testejä on aina ollut osana koululiikuntaa. Tämä laittoi kuitenkin miettimään sitä, että onhan se riski, sillä mistä sitä voi tietää, jos jollain on jokin piilevä sairaus tai on ollut vaikka flunssa. Ei ihminen välttämättä osaa itse arvioida sitä, milloin testit ovat liian rankkoja, Matilainen sanoo.

Pelo pitää piip-testiä älyttömänä.

– Tuollaisen tekeminen on aika turhaa. En ymmärrä, mitä sillä haetaan. Onhan se hyvä, että kaikki liikkuvat ja omaavat jonkinlaisen peruskunnon, mutta mitä hyötyä testeistä on, Pelo kysyy.

Matilainen toisaalta pohtii sitäkin, että voihan sairaskohtaus tulla vaikka pesäpalloa pelatessa.

– Sitäkin on tullut mietittyä, että miten tämä vaikuttaa opettajaan. Eihän se hänen vikansa ole, mutta varmasti hän soimaa siitä itseään, Matilainen pohtii.

Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä kertoi aiemmin sunnuntaina IS:lle, että tapahtuneen taustat joutuvat syyniin.

– Selvitämme, onko noudatettu opetussuunnitelmaan ja ohjeita, joita Move-testin suorittamiseen on annettu, sanoo Pitkälä, jonka mukaan Move-testien suorittamiseen on annettu hyvin tarkat ohjeet.

Lue lisää: Espoo selvittää koululaisen kuolemaa – piip-testin turvallisuus syyniin

Koulun lähistöllä asuva Miikka Tiainen, 22, ja vantaalainen Ella Hyvänen, 24, kertovat olevansa tapauksesta järkyttyneitä.

– Ihan kauheaa. Mietimme juuri tänään sitä, että miten tällaisen jälkeen voi jatkaa eteenpäin, Hyvänen sanoo.

Myös heitä koulujen kuntotestit ovat tänään mietityttäneet. Tiainen sanoo, että on hyvä, että on jotain näyttöä siitä, millaisessa kunnossa ihmiset ovat, mutta hänkin kyseenalaistaa sitä, ovatko rankat testit paras tapa hankkia siitä näyttöä.


– Jos ei kuntoile muulloin kuin silloin yhtenä kertana, ei yksittäisellä testillä saa siitä välttämättä mitään erityisen hyvää kuvaa.

Hyvänen muistelee tehneensä kouluaikana Move-testin, eikä siitä ole jäänyt negatiivisia muistikuvia.

– Ei sitä mitenkään verenmaku suussa tehty.

Myös OAJ:n paikallispomo Timo Kettunen on tänään esittänyt kritiikkiä Move-mittaukselle.

Lue lisää: OAJ:n paikallispomolta rajua kritiikkiä Move-mittaukselle – ”Tämä on niin vakava tapaus, ettei vakavampaa voi olla”

Piip-testi on yksi osa 5. ja 8. luokkalaisille tehtävää Move-testiä, jonka avulla kerätään tietoa oppilaiden fyysisen toimintakyvyn tilasta.

Katso alla olevalta videolta, millainen on Move-testi.