Espoo selvittää koululaisen kuolemaa – piip-testin turvallisuus syyniin: ”Surullista tämä tietysti on” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Espoo selvittää koululaisen kuolemaa – piip-testin turvallisuus syyniin: ”Surullista tämä tietysti on”

Espoon sivistystoimen johtajan mukaan Tiistilän koulun murheellisten tapahtumien jälkeen on tarkasteltava, onko Move-testi turvallinen ja toimiva tapa mitata lasten ja nuorten suorituskykyä.

Oppilas sai sairauskohtauksen liikuntatunnilla Espoossa Tiistilän koululla.

16.9.2018 15:42

Oppilas joutui sairaalaan espoolaisen Tiistilän koulun liikuntatunnilta tällä viikolla. Koulun rehtori vahvisti tapahtuman IS:lle.

– Siellä on ollut sellainen tilanne, että oppilas on saanut liikuntatunnilla sairauskohtauksen ja hänet on viety sairaalaan ambulanssilla.

Rehtori ei kommentoinut oppilaan tämänhetkistä terveydentilaa. IS:n tietojen mukaan yläkouluikäinen poika kuoli sairaalassa.

Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä pitää tapausta erittäin surullisena. Hänen mukaansa sivistystoimi selvittää tapahtuneen taustat.

– Alamme selvittää huomenna, mitä on tapahtunut ja mistä tässä on tarkalleen kyse, Pitkälä sanoo IS:lle.

Lue myös: Oppilas kuoli sairauskohtaukseen Espoossa – liikuntatunnilla oli suoritettu piip-testiä

IS:n tietojen mukaan liikuntatunnilla oli suoritettu niin sanottua piip-testiä, eli kestävyyssukkulajuoksua, jonka avulla mitataan maksimaalista kestävyyttä. Testissä juostaan 20 metrin matkaa edestakaisin yhä nopeammin ja nopeammin niin kauan kuin juoksija jaksaa.

Piip-testi on yksi osa 5. ja 8. luokkalaisille tehtävää Move-testiä, jonka avulla kerätään tietoa oppilaiden fyysisen toimintakyvyn tilasta. Move-testiin kuuluu piip-testin lisäksi vauhditon 5-loikka, ylävartalon kohotus, etunojapunnerrus ja kehon liikkuvuutta mittaava testiosuus. Opetushallitus on suunnitellut testiä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Katso alla olevalta videolta, millainen on Move-testi.

– Selvitämme, onko noudatettu opetussuunnitelmaan ja ohjeita, joita Move-testin suorittamiseen on annettu, sanoo Pitkälä, jonka mukaan Move-testien suorittamiseen on annettu hyvin tarkat ohjeet.

– Ohjeissa muistaakseni myös kerrotaan, milloin ja kenelle testi voidaan tehdä. Oppilas voi käsittääkseni myös keskeyttää testin, jos haluaa.

Move-testin turvallisuutta aiotaan arvioida uudestaan

Pitkälä ei tiedä, onko sairauskohtauksen saaneella koululaisella ollut terveysongelmia, joista kohtaus olisi voinut johtua.

– Testi kehitettiin opetussuunnitelman uudistuksen yhteydessä ja tarkoitus oli luoda Cooperin testin tilalle järkevämpi ja kevyempi tapa seurata lasten ja nuorten suorituskyvyn kehitystä. Nyt on kuitenkin tarkasteltava, onko Move-testi turvallinen ja toimiva tapa mitata suorituskykyä, sanoo Pitkälä, joka uskoo, että asiaa tullaan käsittelemään ja arvioimaan myös Opetushallituksessa.

– Sitä, tuleeko tämä vaikuttamaan opetussuunnitelmaan on tässä vaiheessa vaikea sanoa, ennen kuin on selvitetty, mistä on kyse.

Hänen mukaansa tietoa vastaavista tapauksista ei ole.

– Hyvä tarkoitus tässä on ollut, mutta surullista tämä tietysti on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?