Kotimaa

Helsinkiläis­lukiolaiset pöyristyivät keski-ikäisten suomalaisten mauttomasta käytöksestä Puolassa: Natsi­tervehdykset viuhuivat juutalais­ravintolassa

Julkaistu:

Salista kuului kovaan ääneen saksankielinen ”jawohl, jawohl”. Seuraavaksi näin miehen tekevän natsitervehdyksen kädellään, opettaja kertoo Ilta-Sanomille.
Kallion lukion ja Helsingin kuvataidelukion väki joutui kokemaan häpeää ravintolaillassa torstaina Krakovan juutalaiskorttelissa, kun lukiolaiset todistivat paikalla noin kolmenkymmenen henkilön suuruisen suomalaisryhmän huonoa käytöstä.

– Meidän lukiolaisemme olivat pöyristyneitä lähistöllä istuneen noin 30 henkilön suuruisen suomalaisen ryhmän käytöksestä, kun he alkoivat häiritä muita ravintoloissa olleita, Kallion lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori Niina Väntänen kertoo Ilta-Sanomille.

Väntänen kertoo, että lukiolaisten retki Puolaan on osa Kallion lukion ja Helsingin kuvataidelukion yhteistä historian opintoihin liittyvää projektikurssia. Sitä varten tehtiin maanantaista perjantaihin kestänyt matka Puolaan. Puolassa lukiolaiset vierailivat muun muassa pahamaineisessa Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleirissä, joka toimii nykyisin holokaustin kauheuksia esittelevänä museona.

Aiheesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Häpeä on vahva tunne

Illallinen Klezmer Hois -nimisessä juutalaisravintolassa oli nimittäin juuri huipentumassa musiikkiesitykseen.

Yksi hälisevien ryhmän miehistä nousi ja piti puheen.

– Salista kuului kovaan ääneen saksankielinen ”jawohl, jawohl”. Seuraavaksi näin miehen tekevän natsitervehdyksen kädellään.

– Tilanne harmittaa myös siksi, että molempien lukioiden oppilaat olivat kurssilla koko sydämellään mukana. Miten neljä-viisikymppiset suomalaiset voivat käyttäytyä noin huonosti? Yksi opiskelijamme joutui jo sanomaan älämölöä pitäville, että he olisivat hiljempaa. Paikalla oli menossa musiikkiesitys, Väntänen sanoo.

Miesjoukko vähätteli käytöstään

Väntänen kertoo olleensa vihainen miesten käytöksestä.

– Oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette. Mehän olemme Puolassa, juutalaiskorttelissa, lähellä synagogaa ja te teette täällä natsitervehdystä, Väntänen kertoo.

Lue lisää: Helsingissä asunut perhe luovutettiin natseille ja vietiin Auschwitziin – jalka­käytävälle ilmestyi muistutus tragediasta

Väntästä ihmetytti miehen vähättelevä vastaus.

Miehen reaktio oli vähättelevä.

– Ei tässä mitään, tämä oli vaan ”läppä”, elämä jatkuu” mies sanoi minulle, Väntänen ihmettelee.

Väntäsen piti muistuttaa miehelle, että tämä on juuri asian ydin: kuusi miljoonaa ihmistä tapettiin. Heidän elämänsä ei jatku.

Väntänen toivoo, ettei juutalaisten joukkotuho unohtuisi maailmalta. Hän ei ymmärrä, sitä, että joku haluaa laskea miljoonien ihmisten kohtaloista leikkiä ja tehdä natsitervehdyksiä – jopa juutalaiskorttelissa Puolassa.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miltä Auschwitzissa näytti vapauttamisen jälkeen vuonna 1945. Osa kuvamateriaalista voi järkyttää.

Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. CNN pyysi uutta oikeuskäsittelyä, Acosta taas vaarassa menettää kulkulupansa
  Ulkomaat
 3. Kaahareihin kyllästynyt italialaiskylä hankki peltipoliisin – Suomen tehokkain nopeusvalvontakamera ei pääse lähellekään näitä lukemia
  Ulkomaat
 4. Fuego-tulivuori ajoi taas tuhannet ihmiset kodeistaan Guatemalassa – ”On lähdettävä niin pian kuin pystyy”
  Ulkomaat
 5. Trump aiheutti hämmennystä Kaliforniassa: Suomi-kommentin lisäksi haukkui poliitikkoa alatyyliin ja syytti sotilasjohtajaa viivyttelystä
  Ulkomaat
 6. Pääkirjoitus: Suurlähettiläs Kuznetsovin puhuttelu oli paikallaan – Venäjä on yhä selityksen velkaa
  Pääkirjoitus
 7. Tunti sitten
 8. ”Kenellä pitää olla jatkossa oikeus yksityisautoon?” Kansanedustaja Anna Kontulan kolumnista nousi kohu – nyt hän kertoo, mitä tarkoitti
  Kotimaa
 9. Voimisteluliitto poisti kohuvalmentajan harjoitusmenetelmiä esitelleen videon – ”On mennyt ihan veltoksi”
  Muut lajit
 10. Toivo aseiden vaikenemisesta Jemenissä heräsi – sotiminen jatkui siitä huolimatta
  Ulkomaat
 11. Treffit päättyvät kuumiin tunnelmiin – Bachelorette-Jenny tekee suoran ehdotuksen: ”Meillä olisi mahdollisuus jäädä yöksi”
  Viihde
 12. Soini: Venäjän kanssa jatketaan gps-keskustelua – ”Meillä on ollut selkeä käsitys siitä, että häirintä on tullut Venäjän puolelta”
  Kotimaa
 13. Näytä lisää