Kotimaa

Mitä tapahtuisi, jos Florencen kaltainen hurrikaani iskisi Suomeen? Ylimeteorologin karu arvio: ”Täällä ei olisi tikkuakaan pystyssä, tuho olisi totaalinen”

Julkaistu:

Hurrikaani Florence iskee perjantaina Yhdysvaltojen itärannikolle. Supertaifuuni Mangkhut jyrää Filippiinien yli lauantaina. Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi havainnollistaa myrskyjen mittasuhteet.
Atlantilta kohti Etelä- ja Pohjois-Carolinan osavaltioita etenevän hurrikaani Florencen ennustettiin ensin voimistuvan voimakkaimmaksi eli 5-luokan hurrikaaniksi. Sen voima on kuitenkin ehtynyt 2-luokan hurrikaaniksi. Maa-alueilla pelätään kuitenkin todella voimakkaita sateita ja tulvia.

Supertaifuuni Mangkhut on puolestaan 5-luokan hurrikaania vastaava hirmumyrsky. Sen reitillä Filippiineillä asuu miljoonia ihmisiä.

Hirmumyrskyjen mittakaava on aivan valtava. Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Ari-Juhani Punkka selittää, että Florencen kaltainen hurrikaani on läpimitaltaan 500–1000 kilometriä. Sen pilvimassat voisivat peittää koko Suomen.

Lue lisää: Pysäyttävät kuvat: Florence-hurrikaanin tuulet ja sateet piiskaavat jo USA:n itärannikkoa

Punkan mukaan Suomessa suurin osa rakennuksista voisi vielä kestää rajut tuulet, mutta tuhot näkyisivät metsissä. Ne lanattaisiin täysin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Täällä ei olisi tikkuakaan pystyssä. Tuho olisi totaalinen, kuuluu Punkan lohduton arvio.Suomen viileillä merialueilla ei yleensä päästä hirmumyrskylukemiin, mutta ne eivät ole Ilmatieteen laitoksen mukaan mahdottomia. Hirmumyrskyssä keskituulen nopeus on vähintään 33 m/s.

Katso jutun pääkuvana olevalta videolta, miten Ari-Juhani Punkka havainnollistaa Florencea ja Mangkhutia.

Lue lisää: Yksi kuva vohveliravintolasta paljastaa: Florence-hurrikaanissa on tosi kyseessä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt