Äitiä epäillään sairauksien sepittämisestä pojalleen – asiantuntija ihmettelee yhtä lääkärien tekemää rajua toimenpidettä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Äitiä epäillään sairauksien sepittämisestä pojalleen – asiantuntija ihmettelee yhtä lääkärien tekemää rajua toimenpidettä

Asiantuntija ihmettelee, kuinka poikkeuksellisin keinoin lapsen syömishäiriötä hoidettiin.

Poikansa pahoinpitelystä syytetty äiti (vasemmalla) peitti päänsä käräjäoikeudessa. Äiti kiistää syytteet ja sanoo totelleensa lääkärien ja terapeuttien neuvoja.­

14.9.2018 6:13

Ilta-Sanomat on käsitellyt verkkosivuillaan ja lehdessä viime päivät poikkeuksellista rikostapausta, jota käydään läpi parhaillaan Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Syytteen ydin on seuraava: äiti sepitti pienelle alle kouluikäiselle pojalleen sairauksia, joiden vuoksi poikaa lääkittiin ja hänelle tehtiin turhia toimenpiteitä.

Sairauden sepittämisen taustalla epäillään välillistä Münchausenin oireyhtymää, josta kärsivä sepittää läheisilleen sairauksia esimerkiksi saadakseen huomiota itselleen.

Syyttäjä vaatii äidille rangaistusta pahoinpitelystä. Äiti puolestaan kiistää valehdelleensa lapsensa oireista.

Pojalla diagnosoitiin muun muassa vaikea syömishäiriö.

Äiti kuvasi lääkärille siihen viittaavia oireita ja pojan kasvukäyrässä oli merkkejä painon kehityksen hidastumisesta.

Tämä tulkittiin syömättömyydeksi, vaikka hidastuminen on voinut johtua myös siitä, ettei poika saanut riittävästi ravintoa.

Oli miten oli, äidin mukaan poika kieltäytyi syömästä. Ravinnon saamisen turvaamiseksi pojalle laitettiin ensin nenämahaletku.

Kun sekään ei riittänyt, lopulta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa pojalle asennettiin nukutuksessa vatsanpeitteen läpi mahalaukkuun kulkeva PEG-ruokintaletku, jotta hänelle voisi antaa letkun kautta lisäravintoa aamuin illoin.

Syömishäiriön olemassaolo kyseenalaistettiin viimeistään siinä vaiheessa, kun kuusivuotias poika sijoitettiin sijaisperheeseen.

20-kiloinen poika sai sijaisperheessä kilon lisää painoa vain puolessatoista viikossa. Sijaisvanhemman mukaan poika söi kaikkea lukuun ottamatta kaurapuuroa.

HUS:n lasten gastroenterologian erikoislääkäri Laura Merras-Salmio sanoo, että syöttöletku laitetaan lapselle vatsalaukkuun silloin, kun lapsi ei pysty syömään suun kautta.

Yleensä taustalla on jokin konkreettinen syömisen estävä asia, kuten ruoansulatuskanavan epämuodostumat tai syöpälääkkeisiin liittyvä pahoinvointi. HUS:issa asennetaan Merras-Salmion mukaan PEG-letkuja lapsille joitakin kymmeniä vuosittain.

PEG-letkuilla ei kuitenkaan juuri hoideta psyykkistä syömishäiriötä.

– Se, että sellainen asennettaisiin vain siksi, koska vanhemmat kertovat, ettei lapsi pysty syömään, on ääriharvinaista, sanoo Merras-Salmio.

– Jos niin tehdään, päätöstä ei tehdä hetkessä. Se on monen ihmisen ja moniammatillisen tiimin tekemä päätös. Lapsen syömistä tarkkailtaisiin ja kokonaistilannetta arvioitaisiin psykiatrin kanssa.

Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä sanoo lukeneensa tapauksesta ja ihmetelleensä, kuinka syömishäiriötä on päädytty hoitamaan PEG-letkulla.

Se on hoitoarsenaalin ääripäätä, varsinkin alle kouluikäisen lapsen kohdalla.

– Psyykkisenä sairautena syömishäiriö on muutoinkin hyvin harvinainen lapsilla. Alle kouluikäisillä äärettömän harvinainen, yleensä sitä alkaa esiintyä vasta yli kymmenvuotiailla, Mikkilä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?